Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σ’ ευχαριστώ ω εταιρεία… του Γεωργίου Σαρηγιάννη

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 09:30

Σ’ ευχαριστώ ω εταιρεία

εν αφθονία μου παρέχεις

στέγη, τροφή,

στέγη, τροφή, και προστασίιιιια….

Σ’ ευχαριστώ ω εταιρεία !

Εμπλεος εθνικού ενθουσιασμού είδα, χθες, στο διαδίκτυο την παρουσίαση από την εταιρεία του πύργου του Ελληνικού, ονόματι Marina Tower, και ασυναίσθητα ο ασεβής θυμήθηκα τον Διονύση Σαββόπουλο (1971, ο Μπάλλος).

Ακραίως εθνικώς σκεπτόμενος άντεξα όλο το βίντεο της εταιρείας και έμαθα ο αδαής ότι θα έχει ύψος πάνω από 150 μέτρα, 45 ορόφους 200 διαμερίσματα σε τιμές 25.000 ευρώ το τετραγωνικό (αναιδές ερώτημα: με ή χωρίς ΦΠΑ; Θα είναι απαραίτητη η δήλωση του «πόθεν έσχες» των αγοραστών; Επειδή πολλά συκοφαντικά κυκλοφορούν τελευταία για την προέλευση π.χ. των χαμηλών μισθών και συντάξεων αυτών των υποψήφιων αγοραστών…).

«…Η αισθητική του είναι τέτοια που θα τον καταστήσει σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη… Ο ουρανοξύστης θα είναι το σύμβολο της ανάπτυξης…». Εδώ θα θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη σε μια συνέντευξή του στα Επίκαιρα (27 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 1974, Αρχειο Αντώνη Αντωνιάδη), όταν είχαν ανασταλεί οι ανεγέρσεις ουρανοξυστών στην Αθήνα, που είχε πει: «Εύχομαι η αναστολή... να ισχύσει όσο θα υπάρχει η Ελλάδα».

Σε ερώτηση «γιατί;» απάντησε: «γιατί δεν βοηθώ τους εγκληματίες». Και σε επόμενη ερώτηση: «θα μείνει η Αθήνα χωρίς ουρανοξύστες ή η Αττικη χωρίς τοπίο;» απάντησε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να μείνει η Αθήνα χωρίς ουρανοξύστες και η Αττική με τοπίο…». Ακουσα ακόμη ότι είναι «…παγκόσμιο πρότυπο αστικής ανάπτυξης…. Ο ουρανοξύστης θα είναι το σύμβολο της ανάπτυξης…» και θα έχει «…πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο των πολιτών… Το έργο του Ελληνικού αφορά όλους τους Ελληνες….». Τώρα μάλιστα! Ηταν ακριβώς η ανάπτυξη που μας έλειπε: μέσα στον πύργο καμαριέρες, καθαρίστριες και άλλα ταλαίπωρα πλήθη και απ’ έξω κρουπιέρηδες, ρουλέτες, χαρτοπαίκτες, έμποροι κατά την Αποκάλυψη του Ιωάννη που διακινούν «…γόμον χρυσού και αργύρου, και λίθου τιμίου και κτήνη και πρόβατα και και ίππων και ρεδών και σωμάτων και ψυχάς ανθρώπων…» (Αποκάλυψη κεφ. ΙΗ).

Ακουσα, τέλος, για την «…Αθήνα την πόλη του λίκνου του δυτικού πολιτισμού…» και ότι «…συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού...». Τον πολιτισμό που μας επιφυλάσσει η Εταιρεία τον έχουμε δει και αλλού: είναι ο πολιτισμός των καζίνων που άνθισε στην Κούβα του Μπατίστα, αλλά και των 17 καζίνων που λειτουργούν ήδη σε όλη την Ελλάδα.

«Θέλουμε να σας κάνουμε υπερήφανους». Πράγματι είμεθα υπερήφανοι και, κατόπιν όλων αυτών, αναφωνώμεν στεντορεία τη φωνή: «Ζήτω η Ελλάς!! Helas! Helas….»**.

*ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου

**Αλίμονο, αλίμονο

Πηγή: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/301591_s-eyharisto-o-etaireia

Διαβάστηκε 684 φορές