Ρελάνς έκανε η ΤΕΡΝΑ στο σχεδιασμό για τα αιολικά πάρκα- μαμούθ «απαντώντας» στην περιβαλλοντική μελέτη του ομίλου Κοπελούζου με...δύο υποβρύχια καλώδια! Η ΤΕΡΝΑ φιλοδοξεί να εγκαταστήσει στις βουνοκορφές της Κρήτης 25 μεγάλα αιολικά πάρκα για να παράγει ισχύ 855 Μεγαβάτ και μέσω υποβρύχιας σύνδεσης θα το «εξάγει» επίσης στην ηπειρωτική χώρα με σταθμό μετατροπής στον  Ασπρόπυργο!

Όπως έγραψε το Cretalive την περασμένη Τετάρτη οι δύο όμιλοι ,που έχουν «καπαρώσει» το αιολικό δυναμικό της Κρήτης και έχουν δεσμεύσει πάνω από 70 βουνοκροφές του νησιού, επανήλθαν δριμύτεροι για τον σχεδιασμό ,που αρχικά είχε ενταχθεί στα φαστ τρακ και αποσύρθηκε. Πρώτος ο Κοπελούζος έστειλε τις...κούτες με την περιβαλλοντική μελέτη και χθες ήταν η σειρά της ΤΕΡΝΑ- όπως είχε προαναγγελθεί- να στείλει τα...πακέτα περιμένοντας να κριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, όπως όλα δείχνουν.

«Μετά την πρώτη μελέτη ξέραμε ότι θα έρθει και η δεύτερη ΜΠΕ η οποία επίσης θα πάρει το δρόμο της. Θα τη μελετήσουμε και θα κριθεί» είπε στην Π ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που είχε εκφράσει και την πρώτη φορά τις ενστάσεις του για τον χρόνο που επέλεξαν οι δυο εταιρείες να καταθέσουν τις μελέτες και κατά πόσο αυτό συνδέεται με τις εξελίξεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Τώρα και οι δυο περιβαλλοντικές μελέτες μέχρι το τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου αναμένεται να έλθουν μάλλον απευθείας στο περιφερειακό συμβούλιο Κρητης και όχι απλώς στην επιτροπή περιβάλλοντος καθώς η σοβαρότητα είναι τέτοια που ξεπερνά τα όρια της όποια επιτροπής.

Το τι θα γίνει στο συμβούλιο φυσικά είναι άγνωστο, αλλά το κλίμα δεν είναι καλό. Στην περιφέρεια θεωρούν ότι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι παρωχημένοι και δεν προσφέρουν ούτε στο επενδυτικό κλίμα , ούτε χρειάζεται σε αυτή τη φάση. Η δε Κρήτη δεν...εισπράττει απολύτως τίποτα!

Τι προβλέπει

Πάντως όπως και στην περίπτωση Κοπελούζου μπορεί το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ να έχει μειωθεί στα...855 Μεγαβάτ, αλλά η είδηση είναι ότι προβλέπει δύο υποβρύχια καλώδια! Το αναμενόμενο είναι φυσικά  το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης της Κορακιάς- Μέγαρα Αττικής συνολικού μήκους 323 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η μελέτη προβλέπει και υποβρύχιο καλώδιο από τη Σητεία στην Κοράκια μήκους 127 χιλιομέτρων- αυτό προφανώς δεν θα είναι σε μεγάλα Βαθη...

Σύμφωνα με τη μελέτη το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ αποτελείται από τρία υποέργα:

-Το έργο της Κρήτης αποτελείται από 25 αιολικά πάρκα τα οποία περιλαμβάνουν 283 ανεμογεννήτριες και τα αντίστοιχα έργα διασύνδεσης επί του νησιού.

-Το έργο θαλάσσιας διασύνδεσης Σητείας- Κορακιας και Κορακιάς – Αττικής το οποίο περιλαμβάνει την υποθαλάσσια διασύνδεση των σταθμών μετατροπής στη Σητεία και την Κοράκια καθώς και το υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει το υποέργο της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

-Το έργο Αττικής το οποίο συμπεριλαμβάνει αγωγό υψηλής τάσης ο οποίος αρχικά συνδέεται με τον σταθμό μετατροπής που θα κατασκευαστεί στον Άσπροπρυγο στη συνέχεια υγροποιείται και καταλήγει στο ΚΥΤ Αχαρνών.

Τα 25 αιολικά πάρκα εκτείνονται και στους 4 νομούς της Κρήτης με εγκατάσταση ανεμογεννητριών τύπου VESTAS ονομαστικής ισχύος 3 Μεγαβάτ η κάθε μια με διάμετρο ρότορα 90 μέτρων και υψος Πυργου 80 μέτρων. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 855 μεγαβάτ.

Για την πρόσβαση στα αιολιικά πάρκα θα χρησιμοποιηθούν 250 χιλιόμετρα δασικών δρόμων εκ των οποίων 200 χιλιομετρα θα διανοιχθούν εκ νέου!

Η παραγόμενη ενέργεια από τα 25 αιολικά πάρκα θα συγκεντρώνεται σε 9 υποσταθμούς που θα κατασκευαστούν σε κατάλληλα γήπεδα στην ευρύτερη περιοχή. Από δυο σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηρακλειο και 3 στο Λασίθι.

Στην Κοράκια θα κατασκευαστεί ο σταθμός μετατροπής για αναχώρηση του υποβρυχίου καλωδίου προς την Αττική. Στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας θα κατασκευαστεί ένας υποσταθμός Ζεύξης στο οποίο θα εγκατασταθεί ένας μετατροπέας όπου θα αναχωρεί το καλώδιο που θα στέλνει την ενέργεια στην Κοράκια.

Όπως αναφέρεται η χάραξη της υποβρύχιας διασύνδεσης θα γίνει στα πλαίσια του σχεδιασμού της μελέτης ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος Κρήτης και αντιστοιχως για την μεταφορά στην Αττική.

Στην Αττική αντίστοιχα θα υπάρχουν μετά την προσαιγιάλωση των υποβρυχίων καλωδίων , θα γίνει κατασκευή σταθμού μετατροπής και γραμμή μεταφορά ως το ΚΥΤ Αχαρνών που θα καταλήγει η ενέργεια που θα παράγεται από τα 25 αιολικά πάρκα της Κρήτης.

πηγή : cretalive