Στο ΣτΕ οι Κρητικοί κατά του υβριδικού της EDF – Υπογράφουν μαζικά για την προσφυγή

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 18:30

Φορείς και πολίτες από τους τέσσερις νομούς ετοιμάζουν την προσφυγή για την επένδυση - τέρας

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της τερατώδους ενεργειακής επένδυση της εταιρίας EDF, βρίσκονται φορείς και πολίτες και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Σε όλο το νησί οι αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη επένδυση παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και ήδη προγραμματίζονται οι κοινές νομικές ενέργειες των Κρητικών για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή των γιγαντιαίων παρεμβάσεων που προγραμματίζονται σε τέσσερις τόπους της Κρήτης. Η προσφυγή θα στρέφεται εναντίον του συνόλου του έργου και θα προσβάλλει τους περιβαλλοντικούς όρους που αντίκεινται στην προστασία ιδίως των προστατευόμενων περιοχών του νησιού.

 

Υπενθυμίζεται πως η νέα επένδυση προβλέπει τη δημιουργία ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου μέσα στο Αζιλακόδασος, στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, ένα από τα σπάνια Μεσογειακά δάση αριάς και το μοναδικό στην Κρήτη. Πρόκειται για την κατασκευή δύο τεράστιων λιμνοδεξαμενών αντλησιοταμίευσης, σε διαφορετικό υψόμετρο, χωρητικότητας η καθεμιά 1,2 εκατομμυρίων κυβικών νερού. Θα υπάρχουν επίσης τέσσερις υδροστρόβιλοι παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό από τον κάτω στον άνω ταμιευτήρα. Οι δύο δεξαμενές θα συνδέονται με αγωγό διαμέτρου 2,4 μ. και μήκους 2,7 χλμ. Επίσης, συνδυαστικά θα δημιουργηθούν τέσσερα αιολικά πάρκα, με συνολικά 106 ανεμογεννήτριες, σε Ρέθυμνο και Χανιά και σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι πιο πολλές πάνω σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Συγκεκριμένα, τα 4 αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά, επίσης στον Δήμο Αγ. Βασιλείου (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει όλα τα παραπάνω «πέρασε» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και πήρε την υπογραφή του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δεν είδε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε όλα αυτά. Ωστόσο, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει αυστηρή προειδοποίηση στις ελληνικές αρχές για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφερόμενη μάλιστα ειδικά στην Κρήτη τονίζοντας πως στα 51 ήδη υπάρχοντα και προβλεπόμενα αιολικά πάρκα στο νησί υπάρχουν και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 579 ανεμογεννήτριες συνολικά, εκ των οποίων οι 505 εντός περιοχών Natura 2000.

 

Στο μάτι και τα νερά του νησιού

 

Εκτός από την αποψίλωση του δάσους, την κατάληψη των βουνοκορφών της Κρήτης με ανεμογεννήτριες και τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων στα βουνά, το συγκεκριμένο σχέδιο βάζει στο μάτι και τα υπόγεια νερά της Κρήτης, αφού σαφώς αναφέρεται πως θα χρησιμοποιηθούν (μαζί με τα νερά από εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών) για να γεμίζουν οι δύο τεράστιες λιμνοδεξαμενές. Ήδη με δημόσια ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ έχει απευθύνει ερωτήματα προς όλες τις αρχές για το μείζον αυτό θέμα τονίζοντας πως δεν προβλέπεται από κανέναν σχεδιασμό ή χρήση των νερών του νησιού για την παραγωγή ενέργειας (την ώρα μάλιστα που τα νερά της Κρήτης δεν επαρκούν για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης). Στο σχέδιο που έχει καταθέσει η γαλλική εταιρία EDF προβλέπεται πως η εταιρία θα εξασφαλίζει τις πηγές ύδρευσης και άρδευσης για την τοπική κοινωνία σε περίπτωση έλλειψης αποθεμάτων στο μέλλον, με άλλα λόγια το αν θα υπάρχει στην περιοχή του Βραχασίου, του Κρασίου και των Μαλλίων επαρκές νερό για τους πολίτες και τις καλλιέργειες θα εξαρτάται από τις ορέξεις της συγκεκριμένης εταιρίας.

 

Ήδη στους νομούς Ρεθύμνου Χανίων και Λασιθίου, που θίγονται περισσότερο από τη συγκεκριμένη παρέμβαση σύλλογοι και πολίτες απευθύνονται σε συμβολαιογράφους υπογράφοντας την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ και στο Ηράκλειο αρκετοί είναι οι επαγγελματικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να συνυπογράψουν την προσφυγή.

 

Μ. Διονέλλης

πηγή : candianews

 

Διαβάστηκε 2637 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2014 22:23