Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού και κατά των   Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.) στον ορεινό όγκο Θρυπτής, ετοιμάζει η Οργανωτική Επιτροπή Φορέων Συνεδρίου για την βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου. Την διοργάνωση της διαμαρτυρίας προκάλεσε η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού 60 μέτρων στην κορυφή του βουνού «Παπούρα» Καβουσίου πριν από λίγες εβδομάδες.  

Ο Δήμος Ιεράπετρας και το τμήμα πολεοδομίας έδωσαν το πράσινο φως για την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού. Σκοπός είναι η μέτρηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής για να υπάρχουν στοιχεία προς εκμετάλλευση, σύμφωνα με το αίτημα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, η οποία είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με δραστηριότητα την ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από την πλευρά του το Τμήμα Πολεοδομίας Ιεράπετρας δεν είχε αντίρρηση στην εγκατάσταση διότι όπως μου εξήγησε ο υπεύθυνος μηχανικός κ. Γιώργος Καλιοράκης: «Αυτό γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα. Εμείς δεν είχαμε αντίρρηση για την εγκατάσταση διότι βάλαμε περιορισμούς όπως η απαγόρευση να πειράξει το έδαφος, να ρίξει μπετό. Αν προκύψει ιδιοκτησιακό θέμα αυτό δεν αφορά το Δήμο.  Η επέμβαση είναι σημειακή. Έχουν πάρει έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Δ/ση Δασών».

Δεν υπάρχει γραπτή δέσμευση για τον χρόνο παραμονής του ιστού στο χώρο παρά μόνο προφορική η οποία μιλά για ενάμισι χρόνο, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Οι οργανωτές καλούν όλο τον κόσμο της Ανατολικής Κρήτης για να βροντοφωνάξουν ένα μεγάλο όχι στους ανεμολογικούς ιστούς και ένα μεγάλο όχι στις βιομηχανικές Β.Α.Π.Ε. Ένα όχι στη φιλοσοφία που διέπει συνολικά το εγχείρημα της επιχειρούμενης ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη,  η οποία εστιάζεται στη μονόπλευρη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών υποβαθμίζοντας έτσι τις άλλες μορφές όπως π.χ. βιομάζα, βιοαέριο κλπ.,  ακυρώνει στην ουσία τη συμμετοχή των μικρών επενδυτών στη συγκεκριμένη επιχείρηση, στερεί  τη δυνατότητα σε άνεργους νέους και μικροεπενδυτές να αναπτύξουν τα χαμηλής δυναμικότητας φωτοβολταϊκά τους π.χ. σε ταράτσες, σε αγροτικές εγκαταστάσεις κλπ. και επιτρέπει την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στην Κρήτη,    πολλαπλάσιας ισχύος από τις πραγματικές ανάγκες του νησιού (περίπου 4 φορές περισσότερη).

Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να γίνει την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 11:00 π.μ. στον χώρο του ιστού, στην κορυφή «Παπούρα». Η μετάβαση στο χώρο θα γίνει με οχήματα, κυρίως αγροτικά και τζιπ, τα οποία έχουν την δυνατότητα να πλησιάσουν σε απόσταση 50 μέτρων από τον ιστό.

Προσυγκέντρωση σχεδιάζεται να γίνει στις 10:00 π.μ. στην πλατεία Επάνω Χωριού, 10:30 π.μ. στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού Θρυπτής όπου μέχρι το σημείο αυτό μπορούν να μεταφερθούν και με επιβατικά οχήματα. Από το χώρο αυτό και μέχρι τον χώρο του ιστού η μεταφορά θα γίνει με αγροτικά οχήματα και τζιπ. 

Οργάνωση Συνεδρίου για τη Θρυπτή

Η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής για την διοργάνωση του συνεδρίου με θέμα: «Προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυπτής» που σχεδιάζεται να διοργανωθεί στις 3 και 4 Μαΐου, στην Ιεράπετρα (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) συνεδρίασε την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Χωριού με θέματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση του συνεδρίου και την καλύτερη οργάνωση της διαμαρτυρίας κατά του ανεμολογικού ιστού και των Β.Α.Π.Ε.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος σε θέματα Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Κωστής Πλακαντωνάκης, εκπρόσωπος του παγκρήτιου δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ κ. Γιώργος Λαγκαδινός και κάτοικοι της περιοχής.

Φορείς που συμμετέχουν μέχρι τώρα.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου.

Πολιτιστικοί σύλλογοι: Θρυπτής, Κάτω Χωριού, Πάνω Χωριού, Κεντριού, Βαϊνιάς, Επισκοπής, Καββουσίου, Παχείας Άμμου, Ορεινού, Αγίου Ιωάννη, Ανατολής.

Άλλοι φορείς: Οικολογική ομάδα Ιεράπετρας, ορειβατικός σύλλογος Ιεράπετρας, Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Ιεράπετρας, Σύλλογος «ΙΣΤΟΣ», Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Β.Α.Π.Ε., Οικολογική Ομάδα  Μεραμπέλλου, Οικονομικό επιμελητήριο Λασιθίου.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Δασαρχείο Λασιθίου, Δήμος Ιεράπετρας, ΓΕΩΤΕΕ Αν. Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας,  WWF/ Γραφείο Κρήτης, ΙΓΜΕ, Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης- Παχιά Άμμος Ιεράπετρας, εταιρεία βιώσιμης ανάπτυξης «Ο Φοίνιξ.

Λ.Κουδουμογιαννάκης