Ομόφωνο ψήφισμα της ΠΕΔ για επίσπευση της χωροθέτησης της Κορακιάς ως βιομηχανικό λιμάνι

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 08:09

Την πλήρη στήριξη και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης έχει πλέον ο Δήμος Μαλεβιζίου στην προσπάθεια που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει για την απομάκρυνση όλων των οχλουσών μονάδων της περιοχής των Ληνοπεραμμάτων.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης κατέθεσε ψήφισμα το οποίο και ομόφωνα εγκρίθηκε, με το οποίο ζητείται από την πολιτεία η επίσπευση των διαδικασιών χωροθέτησης  βιομηχανικού λιμανιού στη θέση Κορακιά (κάτι που αποτελεί και θέση της Περιφέρειας Κρήτης) καθώς και η απαγόρευση εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου που θα συντελεί στην μονιμοποίηση της παραμονής των εγκαταστάσεων στα Ληνοπεράμματα. 

Το συγκεκριμένο ψήφισμα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, αφού είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προχωράει την υλοποίηση του σχετικού σχεδίου κατασκευής μόλου μήκους 482 μέτρων με σκοπό να ελλιμενίζονται σε αυτόν 4 δεξαμενόπλοια. Κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τόσο τον Δήμο Μαλεβιζίου, όσο και την Περιφέρεια Κρήτης.

Το ψήφισμα της ΠΕΔ:

Είναι σε όλους γνωστή η περιοχή του κόλπου Ληνοπεραμάτων που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή, η οποία όμως, δυστυχώς, έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες με οχλούσες εγκαταστάσεις πετρελαϊκών εταιρειών, υγραερίων και τσιμέντων, καθώς και με τη λειτουργία του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων της ΔΕΗ.

Δυστυχώς, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας, που προκλήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του σημερινού Δήμου Μαλεβιζίου, ότι δεν θα γίνει καμία επέκταση, αλλά ούτε καν εργασία συντήρησης στις οχλούσες αυτές εγκαταστάσεις μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προωθεί τελευταία μια μελέτη για δημιουργία μώλου μήκους 482 μέτρων στα Ληνοπεράματα, καθώς και διάφορες άλλες εργασίες που κατατείνουν στη μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε βιομηχανικό λιμάνι.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει διακηρύξει, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, επιμένοντας στην ανάγκη απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων αυτών που έχουν υποβαθμίσει κατακόρυφα τα Ληνοπεράματα.

Όλοι γνωρίζουν όμως ότι, για να απελευθερωθούν τα Ληνοπεράματα από τις ρυπογόνες μονάδες που σήμερα φιλοξενούνται εκεί, επιβάλλεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του χωροταξικού της Κρήτης, που προβλέπει τη δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή της Κορακιάς, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Φόδελε, περίπου στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη χωροθέτηση, που έχει προταθεί τόσο από το Δήμο Μαλεβιζίου όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, γεγονός που δεν ζημιώνει μόνο το Δήμο Μαλεβιζίου, αλλά αποτελεί τροχοπέδη για τη βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού μας.

Επειδή η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή της Κορακιάς επιβάλλεται επιτακτικά από τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής αλλά και της Κρήτης γενικότερα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητεί σήμερα από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να επισπευθεί η όλη διαδικασία χωροθέτησης της Κορακιάς ως βιομηχανικό λιμάνι, αλλά και γενικότερα η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Σχεδίου της Κρήτης.

Στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Κρήτης, παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου καθώς και της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό Μανώλης Αντονωγιαννάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, Κώστας Τριγώνης.

πηγή: http://www.cretalive.gr/crete/omofono-pshfisma-ths-ped-gia-epispeysh-ths-chorothethshs-ths-korakias-os-biomhchaniko-limani

Διαβάστηκε 2291 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 08:18