Άλλη μια πράξη στραγγαλισμού του ΙΓΜΕ, του βασικού κρατικού φορέα με την πλούσια και μακρόχρονη εμπειρία στην εφαρμοσμένη έρευνα των υπόγειων υδάτων, που τη δεκαετία του 1990 αριθμούσε 1.200 εργαζόμενους και σήμερα έχουν απομείνει 272, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να μειωθούν σε μόλις 115 λόγω διαθεσιμότητας και αποχωρήσεων, αναδεικνύει το συνδικάτο εργαζομένων.

Πρόκειται για την εν κρυπτώ υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων με το ΕΚΒΑΑ προ έξι μηνών, όπου έχει ενταχθεί πλέον το ΙΓΜΕ, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Χ. Σμυρνιώτης, χθες.

Το συνδικάτο συνδέει τη μετατροπή του ΙΓΜΕ σε γραφειοκρατική υπηρεσία, μέσω του εν λόγω έργου, το οποίο δεν έχει ουδεμία σχέση με έρευνα, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με άλλους εισπρακτικούς στόχους. Τη γρήγορη αποτύπωση των γεωτρήσεων για την ταυτοποίηση χρήστη - ιδιοκτήτη ώστε να επιβληθούν πρόστιμα αφενός και αφετέρου να τιμολογηθεί το αρδευτικό νερό. Οι παράνομες γεωτρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Υπολογίζεται ότι λειτουργούν συνολικά 250.000 με 300.000 χιλιάδες, εκ των οποίων μόλις το 1/10 είναι νόμιμες.

Όπως εξήγησε ο Χ. Σμυρνιώτης, ο προϋπολογισμός του έργου προδίδει ότι πρόκειται περί απλής καταγραφής, καθώς το προβλεπόμενο κόστος 9 εκατ., περίπου, δεν επαρκεί ούτε για χημική ανάλυση, η οποία κοστολογείται στα 20 ευρώ. Καταλήγοντας μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης μετώπου για να αποτραπεί η εμπορευματοποίηση του νερού, φυσικού πόρου, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων των εταιρειών ύδρευσης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, Μ. Χαράτσης, προειδοποίησε πως θα πούμε το νερό νεράκι αν περάσει στα χέρια των ιδιωτών, επισημαίνοντας ότι από το 1999, επί Σημίτη, όταν έγινε το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, και εντεύθεν, η τιμή του νερού αυξήθηκε κατά 160%, κατά συνέπεια αυξήθηκε και το τέλος αποχέτευσης, ενώ το τέλος επανασύνδεσης έχει φτάσει στα 120 ευρώ.

Όπως είπε, μέχρι τέλη Μαΐου είχαν εκδοθεί εντολές διακοπής για 25.000 συνδέσεις που αφορούσαν οφειλές πάνω από 100 ευρώ. Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την προίκα για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ με το ευτελές αντίτιμο των 300 εκατ. ευρώ βάσει της τιμής της μετοχής, αφού με τροπολογίες άλλαξε το καταστατικό της εταιρείας και μπορεί να εκχωρηθεί το σύνολο των μετοχών της, ενώ ο ιδιώτης μπορεί να εισπράξει τα 250 εκατ. ευρώ που οφείλουν οι δήμοι και τα 500 εκατ. του Δημοσίου.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας πολιτών "Σώστε το νερό", ο Δ. Νικολάου σημείωσε ότι ο αγώνας για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, μπορεί να κερδηθεί αν κινητοποιηθούν οι πολίτες, ενώ χαρακτήρισε απίστευτη κοροϊδία τον διαχωρισμό ύδρευσης - αποχέτευσης, καθώς λόγω των τεράστιων κρατικών επενδύσεων αποτελούν μονοπωλιακές υπηρεσίες.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωλόγων Δημοσίου, Σ. Παπαδάκου, σημείωσε ότι το νερό, ως περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό κοινωνικό αγαθό, δεν είναι για πούλημα, στηλιτεύοντας την ανυπαρξία πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, η οποία πιστοποιείται και από την ανεπάρκεια του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας των Υδάτων, από την απουσία ελέγχων για τον περιορισμό των παράνομων αρδευτικών γεωτρήσεων, αλλά και από την τραγική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

πηγή : Η ΑΥΓΗ Σταυρογιάννη Λούλη 22/8/2013