ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα για την προσφυγή στο ΣτΕ για το Κάβο Σίδερο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 20:07

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

 

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

 

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. URL:www.emdydas.gr

 

                                                                                                                                                                                                                                        Αθήνα,  6-6-2016

 

 

 

Αρ. Πρωτ. : 6968

 

    

 

Ψήφισμα συμπαράστασης

 

από Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία», στο Δήμο Σητείας στην Κρήτη.

 

Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της, σύμφωνα με την απόφαση της στο ΔΣ της 1/6/2016,  στους φορείς και τους πολίτες που κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 38 ΑΑΠ/11-3-2016) και αφορά στην έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία», στο Δήμο Σητείας στην Κρήτη.

 

Πρόκειται για τη «χωροθέτηση» ενός σχεδίου σε μια περιοχή 25.000 στρεμμάτων, ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 και ειδικότερα στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) GR 4320006, ενώ σημαντικό τμήμα της εντάσσεται και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖEΠ) GR 4320009, που:

 

  • γίνεται με βάση μια απαράδεκτη νομοθεσία που απαξιώνει το χωροταξικό σχεδιασμό, επιτρέποντας προνομιακή μεταχείριση για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», όταν επιλέγουν να εγκατασταθούν στις πιο προνομιακές περιοχές της χώρας,

  • δημιουργεί τετελεσμένα στη διαχείριση  των περιοχών του Δικτύου Natura, μεταφέροντας την ευθύνη της διαχείρισής τους από το κράτος σε κερδοσκοπικές εταιρείες, που  υπόσχονται την περιβαλλοντική διαχείρισή τους, ευθύνη που πολλές ελληνικές κυβερνήσεις απέφυγαν να αναλάβουν μέχρι σήμερα, ακριβώς για το σκοπό αυτό, δηλαδή για να δώσουν την ευκαιρία για ιδιωτική εκμετάλλευσή τους με προφανείς κινδύνους για ό,τι θα έπρεπε να προστατευτεί.

 

Πρόκειται για μια πολιτική που εναρμονίζεται με το πρότυπο ανάπτυξης των παγκοσμιοποιημένων πρακτικών του «πολυτελούς» τουρισμού, με εισαγόμενα προϊόντα κατανάλωσης και εξαγόμενα κέρδη, που δε διστάζει να παραμερίσει ταυτοτικά χαρακτηριστικά τοπίου και πολιτισμού, να αποστερήσει  από τις τοπικές κοινωνίες πολύτιμους φυσικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς πόρους, όπως τη γη, το νερό, την ιστορία τους, τις οικονομικές δραστηριότητές τους και τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιες για τον τόπο τους.

 

Στον υποτιθέμενο αυτό χωροταξικό σχεδιασμό των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων , αρχαιότητες, παραλίες, προστατευτέα χλωρίδα και πανίδα, εγκλωβίζονται μέσα σε ιδιωτικό τεχνητό τοπίο και καταλήγουν να αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία για ένα τουρισμό άλλων ενδιαφερόντων, όπως συνεδριακό τουρισμό, τουρισμό γκολφ κλπ., που υποκαθιστά ένα τουρισμό βασισμένο σε πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

 

Πρόκειται εν τέλει για μια αυταρχική πολιτική που επιβάλλεται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και που μετατρέπει τη δημόσια διοίκηση και το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό  σε απλό διεκπεραιωτή ειλημμένων αποφάσεων εις βάρος της κοινωνίας και της χώρας.

 

Ζητούμε:

 

την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 38 ΑΑΠ/11-3-2016) και αφορά στην έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία», στο Δήμο Σητείας στην Κρήτη.

 

Απαιτούμε:

 

  • το δεσμευτικό χαρακτήρα του χωροταξικού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, με ισότιμο συνταγματικό τρόπο για όλους τους πολίτες χωρίς προνομιακή μεταχείριση που οδηγεί σε αποξένωση της κοινωνίας από τους πόρους της και γίνεται με πρόσχημα την οικονομική κρίση,

  • κατάργηση όλων των μνημονιακών νομοθετημάτων που απαξιώνουν το σχεδιασμό καθιστώντας τον προσχηματικό, με έμφαση στους χωροταξικούς νόμους Ν.4269/14 & Ν.4280/14 που σφραγίζουν και συμπυκνώνουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις,

  • ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για τη διαχείριση των περιοχών Natura και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (μετά από την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης από την Ε.Ε. το περασμένο Φεβρουάριο) και να πληρώσει πρόστιμα, που κι αυτά θα τα επωμιστούν οι έλληνες φορολογούμενοι.

     

 

νεες%20υπογραφες

 

 

 

Διαβάστηκε 2483 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 07:13