Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

Αγνοούν την αξία των περιοχών “Natura”

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 22:07

 

Αγνοούν την αξία των περιοχών “Natura”

 

Αγνοούν την αξία των περιοχών “Natura”

 

http://www.cretalive.gr/-/img/gfx/arrow-left.png

 

http://www.cretalive.gr/-/img/gfx/arrow-right.png

 

http://www.cretalive.net/www/delivery/lg.php?bannerid=118&campaignid=23&zoneid=198&loc=http%3A%2F%2Fwww.cretalive.gr%2Fculture%2Fview%2Fagnooun-thn-ajia-twn-periochwn-natura%2F285008&cb=83449e6798

 

Ερευνα αναδεικνύει την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών

 

Άγνοια, παρανοήσεις και έλλειψη ενημέρωσης για το “Δίκτυο Νatura 2000” ανάμεσα σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες της Κρήτης, αλλά και στους κατοίκους των περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο, έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 53 περιοχές που καταλαμβάνει το Δίκτυο “NATURA 2000” στην Κρήτη και σε αυτή συμμετείχαν οι κύριοι παραγωγικοί φορείς και μέτοχοι διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου στο νησί, δηλαδή αγρότες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και αλιείς, εργαζόμενοι στον τουρισμό, σε δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, κάτοικοι και επισκέπτες.

Πεπεισμένοι ότι η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος οφελεί την Κρήτη εμφανίζονται οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών “Natura”. Απ’ την άλλη ένα ποσοστό της τάξης του 60% θεωρεί ότι οι υποδομές στην περιοχή τους έχουν περιοριστεί λίγο, πολύ ή και πάρα πολύ λόγω της ένταξής τους στο “Δίκτυο Natura”. Η έρευνα κατέδειξε τις τεράστιες παρανοήσεις σχετικά με το καθεστώς του “Δικτύου NATURA 2000”, μιας και μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης θεωρεί το Δίκτυο ως εμπόδιο για την ανάπτυξη στο νησί.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αν και εκτιμούν τα περιβαλλοντικά οφέλη του “Δικτύου NATURA 2000” για την Κρήτη (π.χ. διατήρηση των πολύτιμων υπηρεσιών των οικοσυστημάτων όπως π.χ. καθαρό νερό, καθαρός αέρας και ασφαλής διατροφή) και εν γένει, εμφανίζονται θετικοί σε δράσεις πράσινης οικονομίας (π.χ. βιολογική γεωργία, αειφορική κτηνοτροφία, οικοτουρισμός κ.ά.), ωστόσο, είτε αγνοούν είτε υποτιμούν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που απορρέουν από το “Δίκτυο NATURA 2000” για την Κρήτη, παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 44,3% του αγροτικού πληθυσμού εντός των περιοχών του Δικτύου “NATURA 2000” (αγρότες, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί) πιστεύουν ότι οι υποδομές και οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί στην περιοχή τους από την ένταξή της στο “Δίκτυο NATURA 2000”, παρά το γεγονός ότι το νομικό καθεστώς του Δικτύου δεν απαγορεύει καμία οικονομική δραστηριότητα, απαιτεί μόνο τροποποιήσεις στις περιπτώσεις που οι εκάστοτε δραστηριότητες έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Επίσης το 43% του αγροτικού πληθυσμού θεωρεί την παραγωγή βιολογικών προϊόντων (βιολογική γεωργία/ κτηνοτροφία) ως δραστηριότητα με μεγάλο κέρδος, αλλά μόνο το 22% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο μέλλον.

 

ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Πιο ξεκάθαρη άποψη φαίνεται να έχουν οι τουρίστες και οι επισκέπτες της Κρήτης καθώς  το 86,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι προτιμά να επισκεφθεί περιοχές που έχουν ενταχθεί στο “Δίκτυο Natura”. Aντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός και των τουριστών που εκτιμά πως η ένταξη μίας περιοχής στο Δίκτυο, έχει οφέλη τόσο για την ανάπτυξη όσο και την προστασία της.

Το 80,8% των δημοσίων υπαλλήλων σε φορείς και οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης δηλώνουν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη νομοθεσία, τα όρια, τις υποχρεώσεις και τα οφέλη αναφορικά με το “Δίκτυο NATURA 2000”. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τις αλληλεπικαλύψεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση των περιοχών “NATURA 2000”, λόγω της απουσίας φορέων διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης. Παρά τη μεγάλη έκταση του “Δικτύου NATURA 2000” στην Κρήτη, υπάρχει μόνο ένας φορέας διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

 

Χανιώτικα Νέα

 

http://www.cretalive.gr/culture/view/agnooun-thn-ajia-twn-periochwn-natura/285008

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2908 φορές