Το σχέδιο των Κινέζων για την κατασκευή ολόκληρης πόλης στην Ελλάδα

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 07:35

- Που θα γίνει η China Town με 600 σπίτια

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Μια κινεζική πόλη στην καρδιά της κοιλάδας των Μεσογείων, μια China Town στην οποία θα αγοράσουν σπίτια Κινέζοι που αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας αλλά και να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, σχεδιάζουν εταιρείες από την «χώρα του δράκου».

Τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τις επαφές τους εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών real estate από την Κίνα οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο.

Πρόκειται για μια έκταση περί τα 100 στρέμματα που αποτελεί κομμάτι μιας τεράστιας περιοχής περί των 1.000 -1.200 στρεμμάτων η οποία τους επόμενους μήνες θα μπει στο σχέδιο πόλεως. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες διαδικασίες για την πρώτη φάση ανάρτησης και σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο Μαρκοπούλου σε 6-8 μήνες θα γίνει η οριστική ένταξή τους στο σχέδιο, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή.

Το σχέδιο των Κινέζων για την κατασκευή ολόκληρης πόλης στην Ελλάδα - Που θα γίνει η China Town με 600 σπίτια

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, η έκταση αυτή, μετά τις εισφορές σε γη, θα είναι ουσιαστικά ένα «καθαρό» οικόπεδο 600.000 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να διατεθεί για οικιστική ανάπτυξη. Ομάδα ιδιοκτητών η οποία έχει συγκεντρώσει 100 στρέμματα γης –ίσως και περισσότερα- έχει ξεκινήσει επαφές με τους Κινέζους επενδυτές, μέλη μιας μεγάλης εταιρείας ακινήτων που ήρθαν στη χώρα μας, είδαν την περιοχή και εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων εκτάσεων. Μάλιστα, την επίσπευση των διαδικασιών για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης προωθεί και ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης, ο οποίος βλέπει μια τεράστια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μεγάλου οικιστικού project που θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα Μεσόγεια. Εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που έχουν οι οικοπεδούχοι και της αδυναμίας τους να καταβάλουν την εισφορά σε χρήμα που απορρέει από το νόμο για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε διευκολύνσεις και πληρωμές σε πολλές δόσεις.

Όπως εκτιμάται, στην έκταση των 100 στρεμμάτων και με συντελεστή δόμησης 0,6 μπορούν να κτιστούν 60.000 τετραγωνικά μέτρα κατοικιών. Με μέση επιφάνεια 100 τ.μ. (που κατά κύριο λόγο ζητούν οι Κινέζοι) μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μια νέα πόλη 600 σπιτιών.

Οι Κινέζοι επενδυτές που ήρθαν στην Ελλάδα κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την απόκτηση της έκτασης θέλοντας να φτιάξουν την China Town και να αρχίσουν να πουλάνε σπίτια σε συμπατριώτες τους που ενδιαφέρονται για εξοχικά στη χώρα μας και τα οποία συνδέονται με τη χορήγηση βίζας πενταετούς διάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι ισχύει και στην Ελλάδα ο νόμος για την παραχώρηση άδειας παραμονής σε όσους αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Αν και οι μέχρι σήμερα αγοραπωλησίες είναι λίγες εντούτοις εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκληθεί επενδυτική έκρηξη. Αλλωστε, τουριστικοί παράγοντες περιμένουν σημαντική αύξηση των Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν σπίτια και να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως βάση για «εξορμήσεις» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Που βρίσκεται η έκταση

Το σύνολο της έκτασης που θα μπει στο σχέδιο πόλης βρίσκεται νότια της πόλης του Μαρκόπουλου και σε κοντινή απόσταση από τον Ιππόδρομο, ένα Ολυμπιακό έργο που παραμένει αναξιοποίητο αλλά αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία παρουσιάζει ισχυρό επενδυτικό και οικιστικό ενδιαφέρον διότι έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7,5 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κάτι που διευκολύνει τους αγοραστές σπιτιών, ειδικά τους Κινέζους που θέτουν την προσβασιμότητα στην ιδιοκτησία τους σε πρώτη προτεραιότητα.

2. Είναι σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Λαύριο, αλλά και κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, επομένως οι μελλοντικοί κάτοικοι θα έχουν άμεση σύνδεση με τα νησιά.

3. Βρίσκεται κοντά στις ακτές της Αττικής, και σε γνωστές παραλίες στη Ραφήνα, το Πόρτο Ράφτη, την Αρτέμιδα καθώς και το Σούνιο, τη Γλυφάδα και την Βουλιαγμένη.

4. Είναι μόλις 38 χιλιόμετρα από τη κέντρο της Αθήνας αλλά και 25 χιλιόμετρα από το Μαρούσι και τα γνωστά εμπορικά κέντρα.

5. Εξαιτίας της Αττικής οδού αλλά και του προαστιακού που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιμέτρων (στάση Κορωπί) είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλη την πρωτεύουσα.

6. Η περιοχή γειτνιάζει με το Ιππικό Κέντρο όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης και δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων κ.λπ.

7. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Επιχειρηματικό Πάρκο Μαρκοπούλου το οποίο είναι πλήρως οργανωμένο με πολύ γνωστές εταιρείες να βρίσκονται στην περιοχή.

8. Τέλος, πολλά από τα οικόπεδα που πωλούνται είναι επικλινή καθώς βρίσκονται σε δύο λόφους με απεριόριστη θέα, οι συντελεστές δόμησης είναι χαμηλοί (0,6), ο συντελεστής κάλυψης είναι 40% και το μέγιστο ύψος 7,5 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας αραιοκατοικημένος οικισμός.

Οι Κινέζοι επενδυτές που επισκέφτηκαν την περιοχή και είδαν τα πλεονεκτήματά τους περιμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασίων με τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης ώστε να κλείσουν τα πρώτα συμβόλαια με ιδιοκτήτες οικοπέδων. Αναφορικά με τις τιμές που ισχύουν στην περιοχή, υπάρχουν οικόπεδα 1,2 μέτρα που πωλούνται 120.000 ευρώ αλλά υπάρχουν και μεγάλες εκτάσεις πάνω από 9 στρέμματα που δίνονται στα 1,4 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στην Ελλάδα μεγάλη επιχειρηματική αποστολή η οποία θα αποτελείται από Κινέζους αξιωματούχους αλλά και επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, μεταξύ αυτών και του real estate. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επαφές με κινεζικές τράπεζες, όπως η Bank οf China, για την χρηματοδότηση επενδύσεων για αγορά ακινήτων κάθε είδους ή κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων.

Τι ζητούν οι Κινέζοι επενδυτές σε ακίνητα

Μπορεί το κινεζικό ενδιαφέρον να έχει μείνει ακόμη στα χαρτιά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων να μετριώνται στα δάχτυλα, ωστόσο, κτηματομεσίτες και διεθνείς εταιρείες real estate εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει από τους βασικότερους στόχους των επενδυτών της Κίνας. Όπως εξηγούν άνθρωποι που έχουν έρθει σε συζητήσεις με Κινέζους οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν σπίτια στη χώρα μας, οι βασικοί προορισμοί που ερευνούν είναι η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και ειδικά η Σαντορίνη. Οι πρόσφατοι μαζικοί γάμοι Κινέζων στην Κρήτη και την Σαντορίνη προβλήθηκαν από μεγάλα μέσα ενημέρωση στην Κίνα με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται κι άλλα τέτοια τουριστικά «πακέτα» για μελλόνυμφους ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον και για αγορά εξοχικών κατοικιών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα και να φέρουν πολλούς αγοραστές σπιτιών, είναι ιδιαίτερα «σκληρές» στις διαπραγματεύσεις τους ενώ έχουν συγκεκριμένους κανόνες και θέτουν προδιαγραφές προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβόλαια. Αναζητούν δηλαδή περιοχές με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Ζητούν κατά κύριο λόγο ακίνητα σε περιοχές με ευκολία πρόσβασης. Δηλαδή να διαθέτουν αεροδρόμιο ώστε να μην ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις τους, όταν φτάνουν από τη χώρα τους. Αναζητούν καλές περιοχές με θέα στη θάλασσα και να βρίσκονται κοντά στην Αττική. Επίσης, στις παραλίες ελληνικών νησιών. Επιλέγουν κυρίως περιοχές που να έχουν καλή πρόσβαση στην Αθήνα, ώστε να μην κάνουν μεγάλες μετακινήσεις.

2. Θέλουν να πάρουν άδειες παραμονής χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

3. Οι Κινέζοι επενδυτές που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο εξοχικές κατοικίες στη χώρα μας, αλλά και σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το… φενγκ σούι σε σχέση με το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο. Για το λόγο αυτό αναζητούν σπίτια που να έχουν θέα στη θάλασσα αλλά από την πίσω πλευρά να υπάρχει… βουνό. Ο λόγος είναι ότι σκέφτονται πάντα την πανάρχαια κινεζική παροιμία που λέει: «η θάλασσα είναι η τύχη, μου φέρνει χρήματα εξαιτίας του εμπορίου. Πίσω το βουνό μου… φρενάρει το εμπόριο, δηλαδή το χρήμα».

4. Υπάρχουν τρεις τύποι αγοραστών. Αυτοί που αποκτούν ένα ακίνητο για να πάρουν μαζί και τη βίζα ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη. Οσοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν την αύξηση των τιμών. Δηλαδή αγοράζουν φθηνά και περιμένουν να βγάλουν κέρδος από την υπεραξία. Και τρίτον όσοι επενδύουν σε πολυτελή ακίνητα με lifestyle χαρακτηριστικά για προσωπική χρήση.

5. Οι αγοραστές που στοχεύουν στη βίζα ενδιαφέρονται για ακίνητα αξίας 250-300 χιλιάδων ευρώ. Οι επενδυτές ακινήτων ποικίλλουν, ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Για αστικά ακίνητα δίνουν γύρω στο 1 εκατ. ευρώ και είναι κατά κύριο λόγο ιδιώτες επενδυτές. Υπάρχουν τέλος και επιχειρηματίες/εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα αναζητώντας υπεραξίες και το ποσό της επένδυσης εξαρτάται από τις ευκαιρίες».

 

Οι βίζες των επενδυτών

 

Το γενναίο βήμα που περίμεναν οι ξένοι επενδυτές έγινε τον Απρίλιο με το νόμο 4146/2013. Αρχικά είχε προταθεί η χορήγηση άδειας παραμονής για αγορές πάνω από 300 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο, τελικά μειώιθηκε στις 250.000 ώστε να έρθουν περισσότεροι επενδυτές. Αλλωστε, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά στην Ελλάδα, επομένως, υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που πωλούνται στα επίπεδα των 250-300 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ανταγωνίστριες» αγορές, έχουν αντίστοιχο νόμο ο οποίος έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία το όριο αγοράς ακινήτου και «δώρο» η βίζα είναι 500.000 ευρώ. Στην Κύπρο είναι 300.000 ευρώ και μ' αυτό το ποσό περισσότεροι από 1.000 αγοραστές ήταν Κινέζοι το 2012 οι οποίοι έχουν δημιουργήσει «παροικία» στο νησί. Το 80% των Κινέζων επενδυτών έχουν συγκεντρωθεί στην Πάφο, όπου η εταιρεία China Glory National Investment με έδρα το Χονγκ Κονγκ δεσμεύθηκε να επενδύσει 290 εκατ. ευρώ σε θέρετρο γκολφ κόστους 1,5 δισ.

Βεβαίως οι Κινέζοι περιμένουν να επιλυθούν και ορισμένα άλλα ζητήματα όπως η προκαταβολικής εξόφλησης των ακινήτων που ισχύει στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ανταγωνίστριες αγορές.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο Ν. 4146/2013 αναφέρει ότι δικαιούχοι δικαιώματος εισόδου και διαμονής πενταετούς διάρκειας είναι:

α) Οι πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται, τεκμηριωμένα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.

β) Οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 4002/2011(ΦΕΚ Α΄180), εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.

γ) Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω πολιτών τρίτων χωρών.

 

 
πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

Διαβάστηκε 2329 φορές