Δούρειος ίππος η ΣΜΠΕ για το Κάβο Σίδερο!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 16:32


Υποτίθεται ότι ο θεσμός της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Επίπτωσης εξετάζει τις σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων.

Αντί γι αυτό χρησιμοποιείται ως εργαλείο υποκατάστασης της πάλαι ποτέ Προέγκρισης Χωροθέτησης, χωρίς όμως να επιβάλλεται να εξετάσει τη σκοπιμότητα των έργων, για να μη "χωράει" ποτέ και πουθενά ένα "όχι"!

Έτσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε πως εφόσον δεν υπάρχει ακόμα η ακριβής χωροθέτηση των ξενοδοχειακών μονάδων και του γκολφ,  δεν μπορεί να προβάλει ενστάσεις για την προστασία συγκεκριμένων αρχαιοτήτων και ενέκρινε το θέμα ομόφωνα!!!

 Κραυγή αγωνίας από το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την προστασία της περιοχής

 

Επιστολή – σχετικά με την προστασία του αρχαιολογικού χώρου στο Κάβο Σίδερο – απέστειλε στον Πρωθυπουργό το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο ζητά να προστατευθούν οι αρχαιότητες της περιοχής, ενώ στηλιτεύει το γεγονός ότι στη μελετητική ομάδα που πραγματοποίησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης δεν περιλαμβάνεται αρχαιολόγος.

 

«Αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα αναζητά επενδύσεις αλλά πρέπει να διαφυλάξετε την ιστορία του τόπου που αποτελεί και μακροχρόνιο παράγοντα ανάπτυξης» επισημαίνει στον πρωθυπουργό το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Παράλληλα με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει τα παρακάτω:

 

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με διαδοχικές αποφάσεις των συνελεύσεων, έχει ταχθεί εναντίον της φαστ-τρακ νομοθεσίας και των φαραωνικών επενδύσεων που στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, έρχονται να προσβάλλουν βάναυσα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

 

Δύο τέτοιες επενδυτικές προτάσεις συζητιούνται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: η επένδυση στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου και οι ανεμογεννήτριες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο περιπτώσεις «επενδύσεων» έχουν αντιδράσει τοπικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και η επιστημονική κοινότητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ζητάμε την αναβολή της συζήτησης του ΚΑΣ και τη δημοσιοποίηση νέας ημερομηνίας ώστε να μπορούν να παραβρεθούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
Ζητάμε την απόσυρση των διατάξεων των νόμων περί φαστ-τρακ του Υπουργείου Ανάπτυξης και κάθε διάταξης που ψαλιδίζει τον αρχαιολογικό νόμο και τη συνταγματική επιταγή προστασίας των μνημείων και ανοίγει το δρόμο σε “ιδιωτικούς” όρους πολεοδόμησης, χρήσης γης και προστασίας των μνημείων, όπως στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό, στο Κάβο Σίδερο Λασιθίου, στην Ακαδημία Πλάτωνος και αλλού».

 

Τις αντιρρήσεις των επιστημόνων για τη σχεδιαζόμενη επένδυση εξέθεσε στον Candia News 93,6 εκ μέρους του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων η αρχαιολόγος Μαρία Μαυράκη – Μπαλάνου.

 

πηγή : candianews

 

http://www.candianews.gr/2014/04/16/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

Διαβάστηκε 2631 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 20:01