Πλατεία Ελευθερίας: Σε 12 χρόνια εξήγγειλε 30 φορές την ανάπλαση!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 15:39

Την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ανακοίνωσε, χθες, σε εκδήλωση στο (ημιτελές) Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ο σημερινός δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης. «Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την Ανάπλαση και Ανακατασκευή της Πλατείας», όπως μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου του δήμου, στο οποίο προστίθεται ότι  »αλλάζει όψη όλο το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου με αφορμή την Ανακατασκευή και Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας».

Μετρήστε πόσα χρόνια και πόσες φορές ο Γιάννης Κουράκης έχει ανακοινώσει την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, όπως έκανε σήμερα. Ανατρέξαμε στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφημερίδας «Πατρίς» αλλά και στα αρχεία του δήμου και παρουσιάζουμε μερικές μόνο από τις εξαγγελίες του, που χρονολογούνται από την προεκλογική περίοδο του 2002 και σχεδόν από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε το αξίωμα.

1. Δήμαρχος ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου του 2003. Ένα μήνα αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου, ανακοίνωνε ότι βασικός στόχος της δημοτικής αρχής του είναι να ξηλωθεί η πλατεία και να ανακατασκευαστεί. Το έλεγε άλλωστε και στο προεκλογικό του πρόγραμμα.  «Θέλουμε μια πλατεία με περισσότερο πράσινο, με συντριβάνια, χωρίς μάρμαρα και τους επιβλητικούς υπερυψωμένους στύλους, η οποία θα είναι φιλική προς τους δημότες και γενικότερα στους επισκέπτες του Ηρακλείου», έλεγε εκείνη την ημέρα στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με τον μελετητή κ. Σκουτέλη.

2. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, ο κ. Κουράκης ανακοίνωνε ότι η μελέτη ανάπλασης είναι … έτοιμη και σύντομα θα άρχιζε η υλοποίησή της! Ανακοίνωνε και συγκεκριμένες αλλαγές… Όπως έλεγε, «η μελέτη που θα γίνει οριστική μέχρι τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου το αργότερο, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μεγάλου συντριβανιού με συνεχή ροή νερού, ενώ προτείνεται επιπλέον και άλλο στοιχείο νερού που θα ξεκινά από τις Τρεις Καμάρες και θα πέφτει στο συντριβάνι (εναλλακτικά). Επίσης, οι τεχνικοί του Δήμου προτείνουν να υπάρξει περισσότερο πράσινο και αλλαγή των δεντροσυστοιχιών, καθώς και αλλαγή του δαπέδου το οποίο απεδείχθη επικίνδυνο στο βάδισμα και καθόλου πρακτικό. Οι (περισσότεροι) πυλώνες , που τόσο θόρυβο προκάλεσαν θα απομακρυνθούν, ίσως κάποιοι που θα δοκιμαστούν επιτέλους για το πόσο φωτίζουν θα κρατηθούν».

Τότε έριχνε και την ιδέα της ενοποίησης των γύρω χώρων, θέση που επανέλαβε και χθες (για πολλοστή φορά). «Ο βασικός στόχος πάντως της μελέτης βελτίωσης της πλατείας είναι να υπάρξει ουσιαστική ενοποίηση όλου του χώρου για να γίνει η πλατεία αυτό που κάθε Ηρακλειώτης θα ήθελε να δει».

«Εμείς είχαμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε τις βελτιώσεις που απαιτούνται για να έχουν οι Ηρακλειώτες μια πλατεία που θα είναι και αισθητικά αποδεκτή, αλλά και λειτουργική», έλεγε τότε. Και πρόσθετε ότι «θα περιμένει την οριστική φάση της μελέτης-θα δοθεί και ψηφιακή αποτύπωση-ώστε να αποφασίσει η δημοτική Αρχή και το συμβούλιο τι τελικά θα γίνει. Σκοπός πάντως της δημοτικής Αρχής είναι να γίνουν άμεσα και πολύ γρήγορα αυτές οι βελτιώσεις ώστε να μην υπάρξει πάλι για καιρό στην περιοχή ένα απέραντο εργοτάξιο».

3. Δυο μήνες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 2003, ο σημερινός δήμαρχος ήταν… θυμωμένος με την πλατεία και απειλούσε την προηγούμενη δημοτική αρχή (όπως το έκανε συχνά, για κάθε θέμα, τότε!) ότι θα την κάθιζε στο σκαμνί! Και φώναζε, ενώπιον των δημοσιογράφων ότι «η πλατεία Ελευθερίας θα αναπλαστεί ο «κόσμος να χαλάσει», διότι αποτελεί «κίνδυνο-θάνατο» για τους Ηρακλειώτες»!  Τόνιζε επίσης ότι «είναι αποφασισμένος ν’ αναζητήσει ευθύνες σε όλους όσους θα πρέπει να λογοδοτήσουν, για τη σημερινή εικόνα την οποία παρουσιάζει ο χώρος και  ότι, έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία, να ερευνήσει το όλο θέμα, και να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών».

Και ανακοίνωνε ότι λίγες ημέρες αργότερα θα παρουσιαζόταν η μελέτη!

4. Στις 3 Μαρτίου 2004,  10 χρόνια κι ένα μήνα πριν από σήμερα, ο κ. Κουράκης ανακοίνωνε και την ημερομηνία έναρξης των έργων στην πλατεία: θα άρχιζαν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες!  Και θα παραδιδόταν σε 6 μήνες! «Το Σεπτέμβριο αποφάσισε τελικά η δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, δεν επιτρέπουν σε αυτή τη φάση την υλοποίηση της σημαντικής αυτής παρέμβασης, η οποία είναι προφανές ότι θα είναι ημιτελής μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και σε περίπτωση που άμεσα ξεκινήσει», έγραφαν την επομένη οι εφημερίδες. Όπως δήλωνε ακόμη ο σημερινός δήμαρχος εκείνη την ημέρα, «πρέπει να γίνουν αλλαγές τέτοιες που θα καταστήσουν την πλατεία περισσότερο ανθρώπινη και φιλική προς τους πολίτες αλλά και προσαρμοσμένη στη φυσιογνωμία και τις ανάγκες της πόλης».

5. Στις 6 Οκτωβρίου 2004, ο δήμαρχος έθετε και πάλι το θέμα, μετά από μια συνάντηση με τον τότε διευθυντή τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου. Έγραφε την επομένη ημέρα η «Πατρίς»: «Το σημαντικό έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας φαίνεται ότι ανακινεί ο Δήμος Ηρακλείου, το οποίο η δημοτική αρχή, για πρώτη φορά ανακοίνωσε την υλοποίηση του πέρυσι το χειμώνα! Χθες πάντως ο κ.Κουράκης είχε συζήτηση για το επίμαχο θέμα με τον επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ.Β.Φωσκολάκη, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, αφού υπάρχει έτοιμη μελέτη. Ωστόσο απο ότι φαίνεται οι μεγαλύτερες δυσκολίες, που ανακύπτουν, σχετίζονται με την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τα δάπεδα της πλατείας».

6. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου 2004, με αφορμή τα δύο χρόνια της θητείας του, ο κ. Κουράκης δήλωνε πανηγυρικά: «Μπορούμε  ν’ αναφέρουμε τους στόχους μας για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμά μας, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε καθημερινά η πόλη μας να γίνεται πιο σύγχρονη και πιο λειτουργική.

Η ανάπλαση της πόλης συνεχίζεται με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο, την πλατεία Ελευθερίας, την πλατεία Νικαίας, την λεωφόρο Κνωσού κ.λ.π.»

7. Τα χρόνια περνούν. Ο Γ. Κουράκης και φτάνουμε στην εκλογική χρονιά του 2006. Με το που ξεκινά, ο Γ. Κουράκης ανακοινώνει και πάλι ότι τα έργα ξεκινούν! Στις 10 Ιανουαρίου 2006 δηλώνει στην «Πατρίδα» ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη! Και πρόσθετε «ότι πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας, και προεκλογική δέσμευση της παράταξης του, καθώς όπως σημειώνει, η εικόνα που εμφανίζει σήμερα η μεγαλύτερη πλατεία του Ηρακλείου, όχι μόνο αισθητικά δεν αξίζει στην πόλη, αλλά τα προβλήματα που εμφανίζει είναι τέτοιας εμβέλειας που κινδυνεύουν άνθρωποι λόγω της ολισθηρότητας και της κακής ποιότητας των μαρμάρων. Ο ίδιος τονίζει ότι το έργο θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά την πορεία του ανέκοψε η πληθώρα των παρεμβάσεων που είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης από την Τεχνική Υπηρεσία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος, για να ασχοληθεί, και με το θέμα της πλατείας. Ωστόσο όπως επισημαίνει τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος»!

8. Την άνοιξη του 2007, το έργο πάλι θα ξεκινούσε, όπως είχε ανακοινώσει και στο δεύτερο προεκλογικό του πρόγραμμα, για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006! Στις 6 Απριλίου 2007 δήλωνε και πάλι: «Είμαστε πανέτοιμοι από πλευράς μελετών για να κάνουμε την ανάπλαση»… Και πάλι το έργο θα τελείωνε σε 6 μήνες (σταθερός σε αυτό) ενώ πρόσθετε: «Ο ακριβής χρόνος έναρξης των εργασιών θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες της περιοχής, που όπως είναι λογικό έχουν τον πρώτο λόγο, αφού εκεί αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα, την οποία οφείλουν να προασπίσουν».

9. Στις 24 Μαΐου 2007, με δηλώσεις του, ο Γ. Κουράκης ανακοίνωνε εκ νέου την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, μαζί με αυτήν της πλατείας Δασκαλογιάννη. Και μάλιστα άφηνε ανοικτό το θέμα της έναρξης των έργων από το Φθινόπωρο του 2007! Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε: «Ταυτόχρονα με το «ξήλωμα» της πλατείας Ελευθερίας, θα γίνει και ένα συνολικό λίφτινγκ της γειτονικής πλατείας Δασκαλογιάννη, που αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους και σημαντικούς τόπους συνάθροισης των πολιτών.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην πλατεία Ελευθερίας, η δημοτική Αρχή δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα να προχωρήσει το όλο έργο παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της υλοποίησης του έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από το ΤΕΕ όσο και από τους αρχιτέκτονες που υποστηρίζουν ότι το όλο θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε διαφορετική βάση. Ωστόσο στην Λότζια, φαίνεται να υπάρχει αποφασιστικότητα να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής, όχι μόνο γιατί αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση, αλλά και γιατί αισθάνεται πλέον απαλλαγμένη από τη μέγγενη των νομικών δεσμεύσεων που πλέον δεν ισχύουν με τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από την παράδοση του έργου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί ο δήμος να κάνει τις όποιες αλλαγές έχει σχεδιάσει στη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης».

10. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2007, ο δήμαρχος δήλωνε… αποφασισμένος να κάνει τις παρεμβάσεις. Αλλά τότε ακόμη, όπως έλεγε, προβληματιζόταν γι αυτό που δήλωνε πριν σίγουρος: ποια έργα θα έπρεπε να γίνουν. Ότι θα γίνονταν, ήταν σίγουρος! «Σε αυτή τη φάση ωστόσο η δημοτική Αρχή λειτουργεί διερευνητικά, και χθες ο δήμαρχος Γ. Κουράκης και ο αντιδήμαρχος Κ. Μαμουλάκης έδωσαν εντολή στην τεχνική υπηρεσία να προχωρήσει σε μια κοστολόγηση των παραπάνω λύσεων που μπορούν να επιλεγούν, ώστε προσμετρώντας τα συν και τα πλην της κάθε επιλογής, να διαμορφώσει την τελική της πρόταση», έγραφαν οι εφημερίδες την επομένη…

11. Το θέμα αρχίζει πλέον να γίνεται κουραστικό. Ο Γ. Κουράκης όλο δηλώνει ότι τα έργα ξεκινούν και όλο μένει στα λόγια. Περνούν σχεδόν 2 χρόνια και ο Γ. Κουράκης ξαναθυμάται την «υπόσχεση» των εκλογών του 2002. Στις  3 Ιουνίου 2009 επανέρχεται, δηλώνοντας ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, στην τρίτη του θητεία! Και προσδιορίζει ως χρόνος έναρξης τις ημέρες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα του 2010.

«Μετά τα Χριστούγεννα του 2010 θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν, δύο μεγάλα εργοτάξια στην «καρδιά» της πόλης, που αφορούν στην αποκατάσταση της πλατείας Ελευθερίας, η οποία θα δημοπρατηθεί «πακέτο» με τον εξωραϊσμό της πλατείας Δασκαλογιάννη»,  δήλωνε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ.Κουράκης, ο οποίος σημείωνε ότι θα προηγηθεί κοινωνική διαβούλευση με τους καταστηματάρχες της περιοχής, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όσο το δυνατό λιγότερες αρνητικές παρενέργειες.

Α, είχαμε και προϋπολογισμό κόστους, που έφτανε τις 500.000 ευρώ…

12. Το έργο μπαίνει και το 2010 στο πρόγραμμα έργων (όπως γινόταν από την πρώτη χρονιά της δημαρχίας Κουράκη, το 2003), μαζί με την ανάπλαση της πλατείας Δασκαλογιάννη, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

13. Στην εκλογική χρονιά του 2010, ο Γ. Κουράκης παραδίδει πανηγυρικά στον τότε (κρατικό) περιφερειάρχη Κρήτης, Θ. Καρούντζο, ένα κατάλογο των έργων που θέλει να εντάξει ο δήμος στο ΕΣΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά και το έργο «Ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας και πλατείας Δασκαλογιάννη [ωριμότητα έως Φεβρουάριο 2010] (3.500.000,00 €)».

14. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, ο κ. Κουράκης ανακοινώνει για τρίτη προεκλογική περίοδο ότι σχεδιάζει την ανάπλαση της πλατείας, αρχές του 2011!

15. Φτάσαμε τώρα, Απρίλιο του 2014, 1,5 μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου. Ο κ. Κουράκης ξαναθυμήθηκε τα έργα στην πλατεία και χθες ανακοίνωσε ότι αλλάζει η όψη του κέντρου με τα έργα της πλατείας, που ξεκινούν στην… επόμενη θητεία του!

Μετρήστε, πόσες εξαγγελίες έκανε για την ανάπλαση της πλατείας; Εδώ καταγράψαμε 15. Προσθέστε τα 12 προγράμματα έργων στα οποία έκανε αναφορά, αλλά και τις 4 προεκλογικές περιόδους στις οποίες ανακοίνωσε την ανάπλαση. Σύνολο; Πάνω από 30 επίσημες εξαγγελίες! Και δεν τις καταγράψαμε όλες…

Τα πρώτα σημεία που ένας πολιτικός κρίνεται, είναι ασφαλώς η συνέπεια ή η ασυνέπεια λόγων και έργων, αλλά και… λόγων και λόγων. Στην Ελλάδα, πολιτικοί αλλά και ψηφοφόροι, ξεχνούν πολύ εύκολα τόσο τις δεσμεύσεις, θεωρώντας περίπου δεδομένο ότι απ’ όσα λέγονται δημόσια, τίποτε δεν μπορεί να εφαρμόζεται. Πλέον αυτός είναι ο κανόνας, που έχει οδηγήσει σε έναν εθισμό τον ψηφοφόρο, με συνέπεια – εκτός όλων των άλλων… – να μην ενοχλείται καν από το ψέμα που εν γνώσει του θα ακούσει. Κι όμως, αυτή η συνειδητή πλάνη προς τον ψηφοφόρο δεν μένει μόνο ατιμώρητη, αλλά είναι βαριά θεσμική ασέβεια. Το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει οι αντιπρόσωποί του να μην εφαρμόζουν άλλα απ’ όσα υπόσχονται για τα οποία εξασφαλίζουν την ψήφο των ψηφοφόρων… Ο κανόνας όμως της συνταγματικής παραβίασης μένει πάντα ατιμώρητος, ακόμη και από τον ρυθμιστή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (τέτοιο είναι, θεωρητικά, το πολίτευμά μας…) που δεν είναι άλλος από τον λαό. Εδώ λοιπόν δημοσιεύουμε δηλώσεις τις οποίες οι ίδιοι οι παράγοντες κάνουν, αλλά θεωρούν ότι ο λαός ουδέποτε θυμάται ώστε να τους εγκαλέσει, καθώς δεν σπουδαιολογεί…

 

 

Πηγή : candianews
Διαβάστηκε 2725 φορές