Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, οι δύο υπάλληλοι της Πολεοδομίας Ηρακλείου που κάθισαν στο "σκαμνί" με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος επειδή δεν εξέδωσαν άδεια κατεδάφισης του Ηρώου. Μάλιστα, η παραπομπή των δύο στελεχών της Πολεοδομίας σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, έγινε με Εισαγγελική εντολή.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι δε στοιχειοθετείται η σε βάρος τους κατηγορία και υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση για αθώωση ελλείψει δόλου, ενώ την απόφαση υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι συνάδελφοι των στελεχών της Πολεοδομίας

Στις απολογίες τους οι δύο υπάλληλοι υποστήριξαν ότι είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να απαντήσουν στο αίτημα του ιδιώτη για την κατεδάφιση του Ηρώου, ωστόσο όπως είπαν, με δεδομένο ότι ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην έκδοση απόφασης χωρίς την έγκριση της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το ιστορικό

Από το 2003 οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο οποίο έχει κατασκευαστεί το Ηρώο ζητούν την κατεδάφισή του, καθώς έχουν στα χέρια τους 5 αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, και μια του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ξεκαθαρίζουν ότι το κτήριο δεν είναι διατηρητέο και δεν είναι μνημείο.

Ωστόσο, η πολεοδομία Ηρακλείου αρνείται να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις με τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν εξώδικη διαμαρτυρία στον Εισαγγελέα Ηρακλείου, για να εκφράσουν την σφοδρή αντίδραση τους, για τη στάση της υπηρεσίας.

Κινητοποιήσεις

Στο πλευρό των δύο στελεχών της Πολεοδομίας τάσσεται το Αδέσμευτο Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων Δήμου Ηρακλείου "ΑΣΤΥ" που αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να προκηρύξει στάση εργασίας ενώ πραγματοποιεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 μμ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου θα γίνει η δίκη.

Παράλληλα σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου προχωρά ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου σε ένδειξη συμπαράστασης. 

"Συμπαραστεκόμαστε και υποστηρίζομε των αγώνα των δυο συναδέλφων,  της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου,  με την κατηγορία ότι δεν συνηγόρησαν στην κατεδάφιση του Ηρώου Ηρακλείου, όπως ζητά ο ιδιώτης που με δικαστικές αποφάσεις έχει περιέλθει ο χώρος στην ιδιοκτησία του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 μμ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου θα γίνει η δίκη" αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του

“Τα μνημεία δεν έχουν φωνή εσύ έχεις”

Η  βουλευτής Ηρακλείου Μαρία Διακάκη με αφορμή την παραπομπή σε δίκη δύο υπαλλήλων του Δήμου Ηρακλείου για τη μη κατεδάφιση του Ηρώου Ηρακλείου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με την ρήση: “τα μνημεία δεν έχουν φωνή εσύ έχεις”, δηλώνω την αμέριστη συμπαράσταση μου στους υπαλλήλους του Δήμου Ηρακλείου, που διώκονται δικαστικά, επειδή δεν έδωσαν την εντολή για την κατεδάφιση ενός μνημείου, που η ανέγερση του αποφασίστηκε από τον Ελ. Βενιζέλο το 1930 και το οποίο διεκδικεί ένας ιδιώτης!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, τον Απρίλιο του 2012, με την κινητοποίηση της Κίνησης Πολιτών , αλλά και πολλών φορέων , αποφάσισε ομόφωνα, να ζητήσει την κήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου, για να σωθεί το εν λόγω μνημείο.

Ο σεβασμός , των μνημείων της πολύπαθης πόλης μας, είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων! Η πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει μια πολιτιστική κληρονομιά σημαντική , τόσο για την πόλη , τους κατοίκους της, αλλά και για την πολιτιστική παρακαταθήκη της χώρας μας».

πηγή : cretalive
http://www.cretalive.gr/crete/view/sto-skamni-giati-afhsan-na-katedafistei-to-hrwo/138712