Φιάσκο με την εκδίωξη των Ρομά από ιδιώτη, στο Ηράκλειο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 16:29

Μπλόκο στα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου, που αποφάσισε να φύγουν οι Ρομά από τον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού ώστε να ενοικιάσει την περιοχή σε επιχειρηματία, βάζει ο Συνήγορος του Πολίτη

 

 ΗΡΑΚΛΕΙΟ Του Μάριου Διονέλλη

 Ηχηρή παρέμβαση στα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου για εκδίωξη των Ρομά από τον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, απαγορεύοντας επί της ουσίας την ανάθεση της εκδίωξης σε ιδιώτη, όπως είχε προγραμματίσει η δημοτική αρχή.

Η επιχείρηση εκδίωξης έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο το τελευταίο σενάριο προβλέπει την ενοικίαση του χώρου των 140 στρεμμάτων στα οποία εκτείνεται ο καταυλισμός σε ιδιώτη επιχειρηματία ο οποίος θα κατασκευάσει εμπορικό κέντρο και θα νέμεται την περιοχή για τα επόμενα 55 χρόνια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Σισαμάκη, ο ιδιώτης έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει εκείνος την ευθύνη του χώρου, ενώ για τα πρώτα χρόνια το ενοίκιο που θα καταβάλλει για την έκταση θα είναι συμβολικό, μέχρι να καταφέρει να πείσει τους Ρομά να μετεγκατασταθούν.

 Για διαδικασία που δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των Ρομά στον καταυλισμό ή την ομαλή ενδεχόμενη μετεγκατάστασή τους κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση και ζητώντας ουσιαστικά από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να ακυρώσει την απόφαση του δήμου για εκμίσθωση του χώρου στον ιδιώτη.

  Στο έγγραφο που απευθύνει προς τον κ. Δεικτάκη, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει πως η στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά και η κοινωνική τους ένταξη δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών και πως η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, που εξακολουθεί να τελεί υπό την εγγύηση των αρμόδιων κρατικών οργάνων.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης

 Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, τονίζεται πως οι Ρομά έπρεπε να έχουν ήδη αποχωρήσει από τον καταυλισμό, καθώς έχουν ήδη λάβει ευνοϊκά δάνεια 50 έως 70 χιλιάδων ευρώ ανά οικογένεια για τη μετεγκατάστασή τους. Τον περασμένο Οκτώβριο 137 Ρομά είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ύστερα από μήνυση του πρώην δημάρχου Αλικαρνασσού (και νυν αντιδημάρχου Ηρακλείου) Βαγγέλη Σισαμάκη, επειδή αθέτησαν τη συμφωνία αποχώρησης που είχαν υπογράψει λαμβάνοντας τα δάνεια.

 Οι Ρομά ισχυρίστηκαν πως τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για την αγορά σπιτιών και πως δεν είχαν ενημερωθεί ότι υπογράφοντας συναινούσαν στην αποχώρησή τους και τελικώς αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

 Ωστόσο, η υπόθεση πηγαίνει πολύ πιο πίσω στον χρόνο καθώς είχαν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για τη δημιουργία οργανωμένου χώρου μετεγκατάστασης και μάλιστα είχαν δημιουργηθεί και οι απαραίτητες υποδομές ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης σε πρόσφορο χώρο στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

   Βόσκουν… πρόβατα

   Για την κατασκευή των υποδομών αυτών είχαν δαπανηθεί 180 εκατομμύρια δραχμές από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης, χωρίς όμως ο τότε Δήμος Αλικαρνασσού να έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Κάποιος βοσκός εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της έκτασης και σήμερα στον χώρο εκείνο βόσκουν πρόβατα, τα οποία… απολαμβάνουν και τις τεχνικές υποδομές που δημιουργήθηκαν.

   Το θέμα της μετεγκατάστασης των περίπου 700 ατόμων του καταυλισμού πέφτει και πάλι στα χέρια της δημοτικής αρχής, αφού ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τον Δήμο Ηρακλείου να μην προχωρήσει στην εκμίσθωση του χώρου στον ιδιώτη, αλλά αντίθετα να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να προετοιμαστεί ο κατάλληλος χώρος μετεγκατάστασής τους για να τους δεχτεί.

   Μάλιστα στο κείμενο του Συνηγόρου του Πολίτη γίνεται σαφής αναφορά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊ- κού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προστασία των πληθυσμών Ρομά, αποφάσεις που σαφώς ο δήμος πρέπει να σεβαστεί.

 πηγή : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 http://www.efsyn.gr/?p=166826

Διαβάστηκε 2862 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 16:57