Σκουπιδότοπος το παλιό ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο, ρημάζει τρία χρόνια μετά την εκκένωσή του

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 16:15

Τους ενοχλούσε η κατάληψη και όχι ο σκουπιδότοπος

 

Του Μάριου Διονέλλη

 

Ερειπωμένο και παραδομένο στην τύχη του παραμένει το παλιό κτήριο του ΠΙΚΠΑ στο κέντρο του Ηρακλείου. Η κατάληψη που λειτούργησε εκεί για περίπου δύο χρόνια εκκενώθηκε βίαια το 2011, με πρόσχημα την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί για τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

 

Την εκκένωση ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ πριν δύο μέρες δικάστηκαν οι τέσσερις νεαροί που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Το δικαστήριο έλαβε αθωωτική απόφαση για τους τέσσερις κατηγορούμενους, παρά το γεγονός ότι είχαν προσαχθεί σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, λόγω του τραυματισμού ενός αστυνομικού από πέτρα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

 

ΠΙΚΠΑ 2

 

Με αφορμή τη δίκη των τεσσάρων φοιτητών επανέρχεται στην επικαιρότητα η τύχη του κτηρίου που στέγασε την κατάληψη. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο χώρο και αποτύπωσε τη σημερινή του εικόνα, τρία χρόνια μετά την εκκένωσή του. Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει το μέγεθος της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.

 

Το κτήριο παραμένει ερμητικά κλειστό, ενώ στις πόρτες και τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί κάγκελα για το φόβο «ανακατάληψης». Αν και βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου εντούτοις ο εσωτερικός και ο πέριξ χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και εστία μόλυνσης.

 

Τα κουφώματα που σπάσανε για να εισέλθουν οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ακόμα μισοβγαλμένα ενώ πέριξ του κτηρίου υπάρχουν ακόμα σκόρπια τούβλα που περίσσεψαν από τις εργασίες «χτισίματος» των παραθύρων από τα οικοδομικά συνεργεία που κλήθηκαν τότε από την αστυνομία.

 

Η δυτική πλευρά του κτηρίου, που συνορεύει με ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έχει κάπως καλλωπιστεί αφού πάνω από τα χτισμένα παράθυρα πέρασε ένα στρώμα μπογιάς ώστε τουλάχιστον να μη διαταράσσεται η αισθητική των επισκεπτών.

 

ΠΙΚΠΑ 3

 

Η ιστορία της κατάληψης

 

Η κατάληψη του ΠΙΚΠΑ λειτούργησε για περίπου δύο χρόνια, από τον Μάιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2011. Υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους χώρους συλλογικής δράσης και τα μέλη της διοργάνωσαν δράσεις αλληλεγγύης, όπως χαριστικά παζάρια, προβολές και ανοιχτές συζητήσεις, εκδόσεις μπροσούρων και άλλες δραστηριότητες.

 

Το 2011 ο τότε διοικητής της ΔΥΠΕ, πρώην βουλευτής Μανώλης Φραγκιαδουλάκης ζήτησε από την ΚΕΔ την παραχώρηση του χώρου για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών της πόλης και κατ’ ουσία υπέδειξε την εκκένωση του κτηρίου. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου 2011 και ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της ΔΥΠΕ, όπου και σημειώθηκαν οι συγκρούσεις με την Αστυνομία.

 

ΠΙΚΠΑ 4

 

Σε δήλωσή του ο σημερινός διοικητής της ΔΥΠΕ Αντώνης Γρηγοράκης τονίζει πως οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΥΠΕ μελετούν ακόμα την αξιοποίηση του οικήματος, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται και η ψήφιση των σχετικών νόμων. «Περιμένουμε τη μελέτη των υπηρεσιών για την πλήρη παραλαβή του χώρου. Είχε δίκιο τότε ο κ. Φραγκιαδουλάκης, και πρέπει άμεσα εκεί να στεγαστούν υπηρεσίες παροχής Υγείας» αναφέρει ο κ. Γρηγοράκης, χωρίς όμως να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την τύχη του κτηρίου.

 

 

Πηγή: candianews

Διαβάστηκε 2866 φορές