Ψήφισμα της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων: Rethink τους ιδιωτικούς διαγωνισμούς

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 19:05
Βόμβα στα θεμέλια του μεγάλου πρότζεκτ «Rethink Athens» από τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων (International Union Architects). Υπενθυμίζουμε και το δικό μας  Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό "Η ανασυγκρότηση του τρόπου κατοίκησης των μηχανικών με βασικό εργαλείο το χαρτοκούτι".
 

Με ομόφωνο ψήφισμα του 122ου ετησίου Συμβουλίου της, που έγινε στις 19-20 Οκτωβρίου στο Πεκίνο, επισημαίνει ότι για τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται ιδιωτικοί διαγωνισμοί από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως συνέβη για τον επανασχεδιασμό και τη διαμόρφωση της οδού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι η Πανεπιστημίου θα αλλάξει κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Ιδρυμα Ωνάση.
Το ελληνικό παράδειγμα έθεσε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της UIA το μέλος της, γνωστός αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της Διεθνούς Ενωσης σε δύο θέματα τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία των αρχιτεκτόνων. Και τα δύο αφορούν στη διαχείριση των δημοσίων χώρων με ποιοτικές και θεσμικές διαδικασίες που υπακούουν στη συνθήκη UIA της UNESCO, βάσει της οποίας μελέτες και έργα σε δημόσιους χώρους πρέπει να προκηρύσσονται και να ανατίθενται σύμφωνα με τις διεθνείς θεσμικές συμβάσεις και να αποτελούν το επιστέγασμα ανοικτών διεθνών θεσμικών διαδικασιών.
«Δεν είναι δυνατόν να ανασχεδιάζονται δημόσιοι χώροι όπως είναι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η Πανεπιστημίου και να διενεργούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ιδιωτικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί κατά παρέκκλιση των διεθνών συμβάσεων» υποστηρίζει ο κ. Φιντικάκης, διαβλέποντας πως με αυτό τον τρόπο ανοίγεται ένας δρόμος ιδιωτικοποίησης όλων των δημοσίων έργων, που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει στο μέλλον.
Το ψήφισμα εκδόθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της διεθνούς κοινότητας των αρχιτεκτόνων που εκπροσωπεί 125 κράτη-μέλη απ' όλο τον κόσμο και ενάμισι εκατ. αρχιτέκτονες. «Και αυτό συνέβη γιατί φαινόμενα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο. Παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να δημεύεται ουσιαστικά η δημόσια περιουσία» καταλήγει ο κ. Φιντικάκης.
Η UIA εξέδωσε άλλο ένα ψήφισμα που αφορά στη στήριξη των αρχιτεκτονικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων και των διωκόμενων μελών των διοικήσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας.
 
πηγή : συσπείρωση αριστερών μηχανικών
Διαβάστηκε 5038 φορές