ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 09:42

Στις 4 το πρωί περίπου ισχυρότατη αστυνομική δύναμη εισήλθε παρουσία εισαγγελεά στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Τα ΜΑΤ έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρύνουν τον κόσμο, στο προαύλιο του Ραδιομέγαρου. Στις 8:30 οι αστυνομικές δυνάμεις έβαλαν λουκέτο στην καγκελόπορτα, το οποίο κλείδωσαν με... χειροπέδες. Η απόφαση για την επέμβαση στο Ραδιομέγαρο δόθηκε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η ΕΡΤ3, πάντως μεταδίδει ακόμη. Στις 16:00 έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην Αγία Παρασκευή προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στον χώρο έγιναν τέσσερις προσαγωγές και οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΕΡΑ, Νίκο Τσιμπίδα, και δυο άλλους, που στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Λίγο πριν τις 8 το πρωί ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, ενώ έξω από το κτίριο παρέμεναν τα προεδρεία ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να είναι παρόντες στην καταμέτρηση.

"Η κυβέρνηση παράνομα, φασιστικά, με ψέματα προσπάθησε να θολώσει για άλλη μια φορά τα νερά, να στρέψει το βλέμμα του κόσμου αλλού και όχι στην τρόικα και στα νέα μέτρα που έρχονται", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ αφού αφέθηκε ελεύθερος από την ΓΑΔΑ. "Μέχρι χθες", πρόσθεσε, "έλεγαν ότι δεν θα έρθουν ματ και δεν έπρεπε να έρθουν ματ όπως και ο έτερος καππαδόκης, οι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ποτέ δεν πρέπει να μπουν ματ στην ΕΡΤ".


Το λουκέτο της ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης: Tvxs Ανάλυση: Πιο μαύρο δεν γίνεται

Στην σχετική διαπραγμάτευση παρεμβαίνουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Βασιλική Κατριβάνου, η Θεανώ Φωτίου, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Νίκος Βούτσης, που είναι παρόντες. Στο σημείο βρίσκονται και βουλευτές του ΚΚΕ. Στους βουλευτές δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στον χώρο παρά την επίδειξη των βουλευτικών τους ταυτοτήτων. Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα της ΕΡΤ στην Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το βράδυ ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία για τις ψηφιακές συχνότητες που χαρακτηρίστηκε "δώρο στους καναλάρχες"

"Θα συνεχίσουμε με την παρουσία μας τον αγώνα και θα απαιτήσουμε την είσοδό μας στο ραδιομέγαρο. Ντροπή για αυτού του είδους τη Δημοκρατία", δήλωσε ο γραμματεάς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης.


Ο Νίκος Βούτσης κατά τις διαπραγματεύσεις (Φωτογραφία @AGiamali)

"Δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση. Αυτό είναι πράξη εκτροπής. Καλώ όλους να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την εκτροπή", είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που σχολίασε ότι "επεμβάσεις στις 4:30 το πρωί δεν συνάδουν με εξαγγελίες περί ομαλότητας". 

"Η κυβέρνηση έγραψε μια μαύρη σελίδα στην υπόθεση της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. Είναι μια πράξη που ολοκληρώνει ένα διαρκές πραξικόπημα που ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου εναντίον της ενημέρωσης. Είναι μια παράνομη ενέργεια. Η περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ δεν ήρθε ποτέ στην Βουλή. Δεν είναι τυχαίο ότι η εισβολή των ΜΑΤ έγινε δύο μέρες μετά το χάρισμα των ψηφιακών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών. Από τη στιγμή που είναι παράνομες απολύσεις, είναι ηθικά επιβεβλημένο να αποκατασταθούν οι άνθρωποι. Οποιαδήποτε ανασυγκρότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινά από το καθεστώς που ίσχυε προ της 11ης Ιουνίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στο ΣΚΑΙ. 

Επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός, ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανοίξει ξανά την ΕΡΤ και όσοι μοιράζουν "τσάμπα ψηφιακές πλατφόρμες ενώ το κράτος χρειάζεται χρήματα θα λογοδοτήσουν". 

"Καταγγείλαμε όλη αυτή την επιχείρηση και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων και ζητάμε και το μαζικό κίνημα να στηρίξει αυτό τον αγώνα", σχολίασε και ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως "ανησυχούν πολύ οι εργαζόμενοι για το αρχείο που κινδυνεύει. Μιλούν ακόμη και για φόβο προβοκάτσιας και λεηλασίας".

"Μετά το μαύρο της ΕΡΤ και τις μαζικές απολύσεις, η κρατική βία και τρομοκρατία δείχνει σήμερα το πρόσωπό της, δεν πρέπει να περάσει. Καλούμε το λαό να αντισταθεί και να φτιάξει ακόμα περισσότερες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης", δήλωσε το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

"Η εφαρμογή από την κυβέρνηση του δόγματος «νόμος και τάξη», αποδεικνύει ότι η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής", ανακοίνωσε ο Περισσός.

"Οι δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το ραδιομέγαρο. Ότι μεταδίδεται από εδώ και πέρα είναι προπαγάνδα της τρόικας, μην τους πιστεύετε", σχολίασε μέσω twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε πως "έπρεπε να εφαρμοστεί η νομιμότητα". Σε δηλώσεις του στο Mega είπε πως "αποδεσμεύεται το κτήριο, απελευθερωνεται από την παράνομη κατάληψη και θα αποδοθεί στους αρμοδίους. Θα έρθουν οι ειδικοι της δημόσιας τηλεόρασης για να δουν την κατάσταση των μηχανημάτων". Ερωτώμενος σχετικά με την ώρα της επέμβασης σχολίασε πως " πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν ενημερωθεί. Η συγκεκριμένη ώρα επελέγη επειδή ορισμένοι είχαν επενδύσει στην αναταραχή. Θυμάστε τις δηλώσεις "θα το κάνουμε Κούγκι". Ενόψει ελληνικής προεδρίας της ΕΕ εάν δεν αποδεσμευόταν ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε οι Ελληνες πολίτες να ξαναγοράσουν πανάκριβο εξοπλισμό", ενώ πρόσθεσε ότι το ανταποδοτικό τέλος θα επανέλθει όταν συσταθεί η ΝΕΡΙΤ. 

"Η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος", σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ σχετικά, και προσθέτει πως "οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων".

Την επέμβαση καταδίκασε η Δημοκρατική Αριστερά"Η ΔΗΜΑΡ διαφώνησε κατηγορηματικά με την επιλογή της κυβέρνησης για τη βίαιη αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και την απόρριψη κάθε συμβιβασμού. Οι μήνες που πέρασαν ανέδειξαν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής επιλογής. Το αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, εμφανίζει σήμερα την αναμενόμενη κατάληξη της εφαρμογής του. Τα ΜΑΤ στην εκκένωση της ΕΡΤ".

 

Κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται έξω από το Ραδιομέγαρο ενώ το ρεύμα ανόδου της Μεσογείων είναι κλειστό από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συνδικαλιστές καλούν τον κόσμο να μεταβεί στο Ραδιομέγαρο για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του και να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν τα κάγκελα του προαυλίου δημοσιογράφοι. Όπως μεταδίδει "το Κόκκινο" κατά την επιχείρηση απώθησης του πλήθους χτυπήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης.

Φωτογραφία @MakisSinodinos

 

Πηγή : tvxs

 
Διαβάστηκε 2902 φορές