Κυβερνητικά ψεύδη για τα αιολικά στα καμένα του Έβρου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 12:09

Με ψεύδη προσπαθεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει την οργή που έχει προκληθεί από την αποκάλυψη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ότι μέρες μετά τις πυρκαγιές δόθηκε άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές Natura.

Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real News, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε: «Φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο». 

 

Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν και τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια η άδεια δόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Στην προσπάθειά του να μαζέψει τα αμάζευτα, είπε ότι «υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο το οποίο θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση», από την οποία «θα προκύπτει, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ότι θα υπάρχει μία οριζόντια συνολικά για την ευρύτερη περιοχή πλήρης αναστολή για τις επενδυτικές δραστηριότητες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποκάλυψε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά εντός καμένης έκτασης στην περιοχή NATURA του Έβρου, συγκεκριμένα στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα ενδιαιτήματα του μαυρόγυπα.

Επίσης, καταγγέλλει ότι η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/405614_kybernitika-pseydi-gia-ta-aiolika-sta-kamena-toy-ebroy

Διαβάστηκε 150 φορές