Επί χάρτου τα πολεοδομικά σχέδια

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 07:33

«Δεν τίθεται ζήτημα καθυστερήσεων», σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την πρώτη προκήρυξη, έχουν υπογραφεί μόλις 7 από τις 227 μελέτες, ενώ οι πρώτες 12 πρόκειται να επαναπροκηρυχθούν λόγω προβλημάτων. Το υπουργείο εκτιμά ότι παρά τα προβλήματα το πρόγραμμα δεν θα «ξεφύγει» σοβαρά από το χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζοντας ότι έχουν επιτευχθεί τα χρονικά ορόσημα που έχει θέσει ο χρηματοδότης, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα στοιχεία προόδου του προγράμματος προέρχονται μεν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά δημοσιοποιήθηκαν… από τον Σύλλογο Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά μετά την υποβολή επίσημου αιτήματος. Οσον αφορά την πρόοδο του έργου:

• Το πρόγραμμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης καλύπτει περίπου το 70% της χώρας και περιλαμβάνει 227 μελέτες για την εκπόνηση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Αναθέτουσα αρχή είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που ανέλαβε να υποκαταστήσει το υπουργείο στο συγκεκριμένο έργο.

• Από τις 227 μελέτες έχουν προκηρυχθεί οι 140 (62% του συνόλου). Από αυτές, οι πρώτες 12 θα επαναπροκηρυχθούν. Πρόκειται για τις μελέτες στις οποίες, όπως αποκάλυψε η «Κ» με ρεπορτάζ της (20.10.2021), οι ενδιαφερόμενοι προσέφεραν πολύ υψηλές εκπτώσεις, που αγγίζουν ακόμη και το 70%. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επαναπροκήρυξη θα γίνει «δεδομένου ότι αφενός στα τεύχη των διαγωνισμών (18.8.2021) δεν καθοριζόταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου».

• Από αυτές έχουν υπογραφεί μόλις επτά και αυτές πριν από λίγες ημέρες («Κ» 10.6.2023): οι μελέτες των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Κορινθίων (διαμερίσματα Σαρωνικού και Σολυγείας), Βέλου – Βόχας, Κύμης – Ιστιαίας, Χίου – Ψαρών – Οινουσσών και Ικαρίας – Φούρνων.

• Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διάφορα στάδια: π.χ. έχουν αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι για 42 μελέτες, έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος για 46 μελέτες κ.ο.κ.

• Οσον αφορά τις 87 που δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί (38% του συνόλου), για τις περισσότερες (75) τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ για ακόμη 12 ολοκληρώνεται η σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, δεν δέχεται ότι υφίσταται ζήτημα καθυστερήσεων. «Το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αρμόδιους για την προώθηση του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέχρι σήμερα δε, έχουν επιτευχθεί τα τεθέντα ορόσημα (milestones) του έργου. Ας σημειωθεί επιπροσθέτως ότι, λόγω της συνθετότητας της όλης διαδικασίας που χαρακτηρίζει ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους, δεν μπορεί να αναμένεται κατά τα πρώτα στάδια εφαρμογής του απρόσκοπτη ροή, ως να επρόκειτο για ανάθεση μιας και μόνον πολεοδομικής μελέτης. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι δεν τίθενται ζητήματα καθυστερήσεων», αναφέρει στην απάντησή του ο γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης. Το πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα καλύψει ένα τεράστιο κενό στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Οι καθυστερήσεις, πάντως, δεν είναι το μόνο ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα. Σε αρκετές μελέτες, ακόμη και με πολύ σημαντικό οικονομικό αντικείμενο (λ.χ. η μελέτη για το οδικό δίκτυο, 32 εκατ. ευρώ) υπάρχει μόλις ένας διεκδικητής, ενώ σε άλλες πολλοί ενδιαφερόμενοι («Κ» 5.5.2023).

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562475272/epi-chartoy-ta-poleodomika-schedia/

Διαβάστηκε 232 φορές