Γερμανία: «Αντλίες θερμότητας; Καλύτερα γκρέμισε το σπίτι σου και ξαναχτίσε το»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 07:25

Ο Φρανκ Κρούσε λέει ότι δεν είναι κατά των αντλιών θερμότητας. Απλώς για να εγκαταστήσει μία, θα πρέπει να γκρεμίσει το σπίτι του και να χτίσεις ένα καινούργιο!

“Λειτουργούν μόνο σε σπίτια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης – και το δικό μου δεν είναι”, λέει ο Κρούσε, μηχανικός από το ανατολικό Βερολίνο, στους Financial Times. “Για να το κάνεις πραγματικά ενεργειακά αποδοτικό, θα πρέπει να ξαναχτίσεις ολόκληρο το εξωτερικό κέλυφος του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης της οροφής”, συμπληρώνει.

Ο λόγος που αναγκάζεται να σκεφτεί ακόμη και μια τόσο δραστική ενέργεια, είναι εξαιτίας ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου που στην ουσία απαγορεύει τους νέους λέβητες αερίου στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Στο εξής, τα νέα συστήματα θέρμανσης θα πρέπει να τροφοδοτούνται τουλάχιστον κατά 65% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το νομοσχέδιο που ονομάστηκε “θερμικό σφυρί” από τον λαϊκό Τύπο, είναι ένα από τα πιο ριζοσπαστικά νομοθετήματα για το κλίμα που έχει εκπονήσει ποτέ η Γερμανία. Οι υπουργοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο της χώρας να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2045.

Από 25.000 έως 30.000 ευρώ

Αλλά έχει ξεσηκώσει λαϊκές αντιδράσεις. Οι Γερμανοί ανησυχούν για το τεράστιο κόστος της μετάβασης από λέβητες αερίου ή πετρελαίου- από 25.000 έως 30.000 ευρώ- σε αντλίες θερμότητας και για τις στενές προθεσμίες που επιβάλλει το νομοσχέδιο.

Η διαμάχη για το νομοσχέδιο έχει φέρει την κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη χειρότερη κρίση της από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από σχεδόν 18 μήνες. Οι βουλευτές επρόκειτο να το συζητήσουν  αυτή την εβδομάδα, αλλά το  Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) – ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού- ανέβαλε τη συζήτηση λέγοντας ότι  χρειάζεται ακόμη δουλειά.

Ο πράσινος υπουργός Οικονομίας -που βλέπει την δημοφιλία του κόμματός του να κατακρημνίζεται -και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, κύριος υποστηρικτής του νομοσχεδίου, κατηγόρησε το FDP για “αθέτηση της υπόσχεσης”.

Όμως το FDP πιστεύει ότι έχει την κοινή γνώμη με το μέρος του. Μια δημοσκόπηση της Civey αυτή την εβδομάδα, για λογαριασμό της εφημερίδας Die Zeit, έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων επιθυμεί την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση περίπου του 75%των σπιτιών της Γερμανίας ενώ περίπου το 40% όλων των καυστήρων είναι ηλικίας άνω των 20 ετών.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης για το κλίμα, οι εκπομπές CO2 από τα κτίρια υποτίθεται ότι θα πρέπει να μειωθούν από περίπου 112 εκατ. τόνους ετησίως σήμερα, σε 67 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030. Μια τέτοια απότομη μείωση μπορεί να επιτευχθεί, λένε οι υπουργοί, μόνο αν οι λέβητες αερίου αντικατασταθούν από ανανεώσιμα συστήματα όπως οι αντλίες θερμότητας.

Αύξηση στο κόστος λειτουργίας εγκαταστάσεων με ορυκτά καύσιμα

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ θα επεκταθεί στα κτίρια και οι πολίτες θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τα δικαιώματα εκπομπών αερίων που εκπέμπουν τα σπίτια τους.

Λόγω της επερχόμενης αλλαγής, χιλιάδες Γερμανοί προσπαθούν να ξεπεράσουν την απαγόρευση εγκαθιστώντας νέους, πριν από την 1η Ιανουαρίου ημερομηνία οπότε ξεκινά η απαγόρευσή τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Περίπου 168.000 λέβητες αερίου πωλήθηκαν στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ZVSHK, τον επαγγελματικό σύνδεσμο των μηχανικών θέρμανσης, υδραυλικών εγκαταστάσεων και κλιματισμού.

 

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/green/energy/1477485/germania-antlies-thermotitas-kalytera-gkremise-to-spiti-soy-kai-xanachtise-to/

Διαβάστηκε 228 φορές