Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε, την Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την ανάθεση masterplan για την αξιοποίηση ακίνητου- «φιλέτου» 44 στρεμμάτων στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Η όλη διαδικασία δρομολογείται δια μέσου της Ανώνυμης Εταιρείας Αθλητισμού και Ανάπτυξης, τα στελέχη της οποίας εισηγήθηκαν χθες στο Σώμα να προχωρήσει ένας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μέσα από τον οποίο να προκύψουν προτάσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του ακινήτου που θα φιλοξενεί δημόσιες και ιδιωτικές δράσεις.

Η δημοτική Αρχή δέχτηκε οξύτατη κριτική για το πώς είναι δυνατόν λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές να αναλαμβάνει η Ανώνυμη Εταιρεία Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου να δρομολογήσει τη διαδικασία αξιοποίησης ενός ακινήτου – «φιλέτου» (σε ένα από τα πιο προνομοιακά σημεία του παραλιακού μετώπου), το οποίο θα έπρεπε να ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης σημείο αιχμής αποτελούν οι προτεινόμενες δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο ακίνητο.

Αίσθηση, όπως γράφει η "Πατρίς", προκάλεσε η πολιτική διαφοροποίηση του στελέχους της συμπολίτευσης Κώστα Βαρδαβά, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση που κατατέθηκε και τεκμηρίωσε την απόφαση του αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να αναλαμβάνει το βάρος της αξιοποίησης του πιο σημαντικού φιλέτου του βόρειου παραλιακού μετώπου μια Ανώνυμη Εταιρεία. Όπως τόνισε με νόημα, την ευθύνη της αξιοποίησης του ακινήτου θα πρέπει να την αναλάβει το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας, και η όλη διαδικασία να κινηθεί υπό την αιγίδα του δήμου, που διαθέτει και Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία και όλο τον αναγκαίο μηχανισμό, για να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα. Αντίθετα το να ανατίθεται ένα τόσο σοβαρό έργο στα χέρια μιας Ανώνυμης Εταιρείας (που αποτελείται κάποιους δημοτικούς συμβούλους και από μη εκλεγμένα μέλη), που δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία και τη συγκρότηση να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό έργο, δημιουργεί τεράστια ζητήματα…

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή υπεραμύνεται των χειρισμών της τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αξιόλογη και σημαντική πρωτοβουλία που θα απογειώσει αναπτυξιακά την περιοχή. Ο δήμαρχος μάλιστα τόνισε ότι εάν η έκταση αυτή δεν είχε αξιοποιηθεί από την εταιρεία τώρα θα ήταν στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και θα την ξεπουλούσε, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι μέσω του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα ακολουθηθεί μια διαφανής διαδικασία ανάδειξης προτάσεων, που θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το όλο θέμα πυροδότησε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που καυτηρίασε τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, η οποία σπρώχνει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό ακίνητο στα χέρια ιδιωτών. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, κ.κ. Μ.Συντυχάκης και Μιχ. Κασαπάκης, ξεκαθάρισαν ότι είναι αδύνατο μια τέτοια επένδυση να προχωρά στα χέρια μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Όπως είπαν το όλο έργο και οι παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να ελέγχονται απόλυτα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα κατήγγειλαν ότι ο τρόπος με τον οποίο δρομολογείται η περίφημη αυτή αξιοποίηση, ουσιαστικά βάζει από την πόρτα τους ιδιώτες, που θα εκμεταλευτούν καφετέριες, μπαρ και εμπορικά κέντρα. Κατηγορηματικά αντίθετος με την όλη διαδικασία αξιοποίησης δήλωσε και ο επικεφαλής της πράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” Κ.Καμπιτάκης ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για τεράστιας αξίας ακίνητο το οποίο θα έπρεπε να αξιοποιείται από το δήμο και όχι από τους ιδιώτες. Ο ίδιος αντιπρότεινε στο χώρο αυτό να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πάρκο, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας προκειμένου να εκτονωθούν οι έντονες πολεοδομικές πιέσεις που δέχεται η περιοχή…_

Λίλιαν Δαφερμάκη -ΠΑΤΡΙΣ

πηγή :cretalive