Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

Συγκροτήθηκε Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 20:00

 

 
 

Συγκροτήθηκε ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου

 

 

 

 

 
Κάλεσμα σε εκδήλωση και άλλες δράσεις καλούν τα σωματεία μετα τον συντονισμό τους. Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων, το οποίο μέχρι στιγμής απαρτίζουν με αποφάσεις τα παρακάτω σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα:

ΕΛΜΕ Ηρακλείου 
Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Δ. Θεοτοκόπουλος»
Σύλλογος Σχολικών Φυλάκων
Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Κρήτης
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης
Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης 
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου
Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Παν/μίου Κρήτης

Συσκέψεις του συντονισμού έχουν παρακολουθήσει και εργαζόμενοι, μέλη άλλων σωματείων από:

 
Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
Σύλλογος Εργαζομένων ΕΡΑ Ηρακλείου
Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου
Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων 
Σύλλογος Καθηγητών ΤΕΙ Κρήτης
Σωματείο Περιοδευόντων Πωλητών
Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Δήμου Ηρακλείου
Εργαζόμενοι Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου
Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηράκλειου 
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ο.Α.Ε.Δ. Κρήτης
Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Ηρακλείου "Γ. Καζαντζάκη"
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιατρικής
Εργαζόμενοι & άνεργοι που δεν είναι μέλη σωματείων

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
"Ο συντονισμός αυτός κρίθηκε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μπροστά στη σκληρή επίθεση που δέχεται ο λαός μας και όλοι οι εργαζόμενοι, από την ακολουθούμενη πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο συντονισμός αυτός κρίθηκε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μπροστά στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται από την εργοδοσία. Στον ιδιωτικό τομέα οι ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μισθούς πείνας, η υποαπασχόληση, η μη καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών, οι εκβιασμοί υπό την απειλή της απόλυσης και κάθε είδους εργοδοτικές αυθαιρεσίες έχουν γίνει κανόνας. Καταργούνται εργασιακά δικαιώματα χρόνων, όπως το 8ωρο, το πενθήμερο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνεται η φορολογία στους εργαζόμενους και προωθούνται νέες μειώσεις μισθών, την ίδια στιγμή που ψηφίζονται σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Στο δημόσιο, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ΕΡΤ, δημόσιοι οργανισμοί και βιβλιοθήκες υπολειτουργούν, κλείνουν ή συγχωνεύονται. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προωθούνται νέες μαζικές απολύσεις, και διαθεσιμότητες, πλάι στο 1,5 εκ. των ήδη ανέργων. Εκπαιδευτικοί, διοικητικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι άλλων κλάδων οδηγούνται στη διαθεσιμότητα, κινητικότητα, απόλυση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική προωθεί την κοινωνική βαρβαρότητα δίνοντας καίριο χτύπημα στην παιδεία, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλο το δημόσιο τομέα, εκχωρώντας τμήματά τους στους ιδιώτες. Ο δημόσιος πλούτος και τα κοινωνικά αγαθά ξεπουλιούνται.

Η παραπάνω πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, είναι αυτή που εκτρέφει το φασισμό και μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής, τα οποία όπως αποκαλύπτεται, αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους, ενάντια στους αγώνες ,το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγωνιστές. Η προσχηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει τη Χρυσή Αυγή, τα εγκλήματα της οποίας μέχρι τώρα ανεχόταν, συνοδεύεται από την εντεινόμενη πραξικοπηματική επιβολή μέτρων που εντείνουν την εξαθλίωση και την ανεργία.

Μπροστά σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάνε οι εργαζόμενοι και η χώρα, τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων, κρίνονται αναποτελεσματικά έως και ανασταλτικά των αγώνων των εργαζομένων, καθώς εκφράζουν τον παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής και του συμβιβασμού. Το συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν και να περιφρονήσουν τους πρασινογάλαζους εργατοπατέρες. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσα από γενικές συνελεύσεις και συντονισμό από τα κάτω, παραμερίζοντας την φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική γραφειοκρατία της υποταγής, της συνδιαλλαγής και της διαφθοράς.
Απάντηση απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που προωθείται, μπορεί να αποτελέσει  η δημιουργία ενός πανεργατικού, παλλαϊκού μετώπου αντίστασης με αγώνες ανατρεπτικούς, και όχι απλής διαμαρτυρίας, που θα στοχεύουν σ’ ένα κοινό, γενικό απεργιακό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ένας τέτοιος αγώνας πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ζωντάνεμα των Γ.Σ και όχι στην ανάθεση .

Καταδικάζουμε επίσης τον εντεινόμενο αυταρχισμό και τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα (πχ διώξεις στην ΕΛΜΕ Σάμου και σε νοσοκομείο στην Κέρκυρα, καταδίκη μαθητών στη Λαμία, διώξεις φοιτητών κλπ). Δηλώνουμε πως θα περιφρουρήσουμε τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα με κάθε τρόπο.

Στη βάση των παραπάνω έχουν αποφασιστεί μια σειρά δράσεων όπως:

1.    Πραγματοποίηση εκδήλωσης-συζήτησης την Τρίτη 5/11 στις 18:00 στο 53οκ΄54ο δημοτικό σχολείο (παλιά Ακαδημία) με θέμα: «Εργασιακός μεσαίωνας και η εργατική απάντηση ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία μέσα από το εγχείρημα του συντονισμού βάσης». Κεντρικός ομιλητής ο Ν. Αδαμόπουλος από τον συντονισμό Α' βάθμιων Σωματείων Αθήνας.
2.    Μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 6/11
3.    Πραγματοποίηση συναυλίας για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης των εργαζομένων, την Παρασκευή 15/11 στο Θεατρικό Σταθμό στις 19:00 με συμμετοχή πολλών γνωστών μουσικών
4.    Κοινή παράσταση στις 18/11 με τους εργαζομένους της ΕΡΑ στην εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσαν στο πρωτοδικείο Ηρακλείου.
5.    Συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων από διάφορους κλάδους στο πρωινό πρόγραμμα της ΕΡΑ (συχνότητα 97.5).
6.    Κοινές κινητοποιήσεις για ζητήματα που πλήττουν τον κάθε κλάδο.
7.    Κοινές παρεμβάσεις για εργοδοτικές αυθαιρεσίες που μας καταγγέλλονται. 
8.    Παρέμβαση του συντονισμού σε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση δημόσιων αγαθών όπως η στελέχωση και ομαλή λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων, η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους κτλ.
9.    Συγκρότηση ομάδων επαφών με όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
10.    Προσπάθεια επαφών με συντονιστικά πρωτοβάθμιων σωματείων από όλη τη χώρα.
Ο Συντονισμός απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στον κοινή προσπάθεια. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε υποαπασχολούμενο, σε κάθε άνεργο να συμμετάσχει. 
ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

-Πανεργατικός-παλλαϊκός ξεσηκωμός με ανυποχώρητους αγώνες, απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις μέχρι την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν

-Για την ανατροπή των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων και των αντεργατικών νόμων

-Δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία και υγεία για όλο το λαό

 -Δημόσια κοινωνικά αγαθά-ενημέρωση, κοινωνική ασφάλιση, προστασία του πολιτισμού  και του περιβάλλοντος, ρεύμα και νερό για όλους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

-Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνικής ζωής

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ . "

 

 

 

Πηγή:  Creteplus.gr

Διαβάστηκε 3171 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 17:58