Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 11:38

«Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδας Ηρακλείου, αν κατασκευαστεί, θα είναι το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Κρήτης», υποστήριξε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων η πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» και Δημοτική Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, Μαρίνα Μουράτη.
Αυθαίρετο είναι ένα έργο, που δεν βασίζεται σε αρχές, δεν βασίζεται στη λογική, αλλά γίνεται σύμφωνα με προσωπικές επιθυμίες, χωρίς την εφαρμογή νόμων ή ορισμένων κριτηρίων. Και η αυθαιρεσία είναι μια αδικία που επιβάλλεται, υποστήριξε η κ. Μουράτη και πρόσθεσε ότι το έργο δεν διαθέτει μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Είναι ένα έργο που δεν έχει πού να σταθεί και για το οποίο υπάρχει μόνο μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, την οποία η κ. Μουράτη χαρακτήρισε διάτρητη.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών υποστηρίζουν ότι θα ξεριζωθούν 200.000 ελιές και μια γη υψηλής παραγωγικότητας, σε έκταση 12.000 στρεμμάτων, θα αποψιλωθεί και θα μετατραπεί από αγροτική σε βιομηχανική. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, 1,8 εκατομμύρια καταμετρημένες ελιές στην Πεδιάδα θα υφίστανται βαριά ρύπανση από την κίνηση εκατομμυρίων οχημάτων και χιλιάδων αεροπλάνων, ενώ θα κινδυνέψει να χάσει την πιστοποίηση ΠΟΠ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Θραψανού και θα πληγούν οι υπόλοιπες καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια της περιοχής.

Στον αέρα της Πεδιάδας, ανάφερε η κ. Μουράτη θα εκλύονται κάθε χρόνο 260.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, βαρέα μέταλλα και ακόμα 100 επικίνδυνοι ρύποι για τη δημόσια υγεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Μουράτη στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, που σήμερα παρέχει άριστης ποιότητας νερό και στον οποίο, όπως υποστήριξε, σχεδιάζουν να ρίχνουν καθημερινά πάνω από 2.000 κυβικά αστικών και βιομηχανικών λυμάτων προκαλώντας τεράστια καταστροφή. Στους δύο υδροφορείς της περιοχής (Καστελλίου και Νιπιδιτού) λειτουργούν σήμερα δύο εμφιαλωτήρια ενώ από εκεί υδροδοτείται ακόμα και η πόλη του Ηρακλείου. Ο λεγόμενος «εμπλουτισμός» των υδροφορέων με χημικά απόβλητα απορρίπτεται ως παράνομος από την ίδια τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τόνισε η πρόεδρος της Πρωτοβουλίας.
Οι κάτοικοι και άλλοι φορείς που αντιδρούν, κάνουν επίσης λόγο για ένα πανάκριβο και επικίνδυνο αεροδρόμιο, αφού εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος ταξιδιού για τους ντόπιους αλλά και για τους τουρίστες, ενώ ως εναλλακτική λύση προτείνουν και υποστηρίζουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του «Νίκος Καζαντζάκης».
Πληροφορίες για την διεκδίκηση και τις προσπάθειες των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι, υπάρχουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://prosoxiaerodromio.gr/

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Μουράτη:https://www.mixcloud.com/Ertchanion1/4-8-2018-h-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%89%CE%BD/

Πηγή: http://www.ert.gr

 

Διαβάστηκε 1242 φορές