Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάρυστος: Ανεμογεννήτριες; Οχι, ευχαριστώ!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 11:34

 

Συγκέντρωση στο λιμάνι της Καρύστου στη νότια Εύβοια πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης κάτοικοι της περιοχής, αποτρέποντας τον κατάπλου φορτηγού πλοίου που μετέφερε τμήματα ανεμογεννητριών, με τους διοργανωτές να καλούν σε νέα συγκέντρωση για τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Μαΐου, για να αποτρέψουν ενδεχόμενη νέα απόπειρα κατάπλου του πλοίου.

Δεκάδες κάτοικοι, από την Κάρυστο, το Μαρμάρι και τη γύρω περιοχή, από νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αποτρέψουν να δέσει και να ξεφορτώσει το φορτηγό πλοίο που μετέφερε ανεμογεννήτριες, οι οποίες προορίζονται να τοποθετηθούν στο βουνό Οχη της νότιας Εύβοιας.

Νέο κάλεσμα

Τελικά, κάτω από την παρουσία ισχυρών δυνάμεων του λιμενικού και της αστυνομίας και χωρίς να λείψουν οι μικροεντάσεις, οι κάτοικοι κατάφεραν να εμποδίσουν το πλοίο να πιάσει λιμάνι, παρέμεινε για αρκετές ώρες στα ανοιχτά του λιμανιού και στη συνέχεια αποχώρησε με κατεύθυνση το Λαύριο.

Το Συντονιστικό Επιτροπής Αγώνα Φορέων και Πολιτών που αντιδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη νότια Καρυστία απευθύνει έκκληση συμπαράστασης στους κατοίκους ολόκληρης της Εύβοιας και παράλληλα καλεί σε νέα συγκέντρωση για τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

  ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της νότιας Καρυστίας αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη μιας δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει κάτοικοι και φορείς της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες ενέργειες και παρεμβάσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρύστου, ορισμένων τοπικών φορέων, κάποιων λίγων κομματικών οργανώσεων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων και κυρίως των κατοίκων της περιοχής δεν έχουν φέρει το επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα.

Αντίθετα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες λήψης περιβαλλοντικών εγκρίσεων και σχετικών αδειοδοτήσεων και πλέον έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής των αιολικών πάρκων, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις αναφορές των κατοίκων, περίπου 250 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων.

Οι κάτοικοι και οι φορείς τονίζουν πως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Οχη θα αλλοιώσει και θα προκαλέσει ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Θα διαταράξει τη βιοποικιλότητα και κυρίως τους πληθυσμούς άγριων πτηνών και ζώων. Τονίζουν επίσης ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων τοπικής οικονομίας, όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο ήπιος εναλλακτικός τουρισμός κ.ά. Ας σημειωθεί ότι η περιοχή της νότιας Καρυστίας και το όρος Οχη είναι ενταγμένα στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και χαρακτηρισμένα ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Με αφορμή την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και κυρίως τη διάνοιξη δρόμων προσέγγισης και μεταφοράς, οι κάτοικοι καταγγέλλουν τις καταστροφικές παρεμβάσεις σε σημεία ιδιαίτερης και υψηλής περιβαλλοντικής αλλά και αρχαιολογικής αξίας, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ανακαλέσουν σχετικές αποφάσεις και εγκρίσεις.

Η διάνοιξη δρόμων

Ιδιαίτερες αντιδράσεις υπήρξαν για την άδεια διάνοιξης δρόμων που δόθηκε στην εταιρεία που προχωρά σε μία από τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα που γίνονται στην περιοχή, καθώς η διάνοιξη γίνεται μέσα στον καστανόλογκο της Οχης, με τις αιωνόβιες αγριοκαστανιές, που αποτελεί φυσικό μνημείο και μουσείο μαζί.

Παράλληλα, κάτοικοι και φορείς τονίζουν πως τα συνοδά έργα για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων θα καταστρέψουν την πιο παρθένα περιοχή της Εύβοιας και σημεία όπως το φαράγγι του Δημοσάρη, τα Διπόταμα, την Αρχάμπολη, τον Πλατανιστό, τις κορυφές της Καθάρας, της Νεράιδας, του Αηδονιού, της Ανατολής.

Καταλήγουν, μάλιστα, ότι από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι κάτοικοι και η τοπική οικονομία, αλλά αντίθετα θα υποστούν τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες για τα κέρδη μιας επιδοτούμενης επένδυσης. Καταγγέλλουν δε χαρακτηριστικά ότι σε πολλά σημεία της Οχης έχουν σημειωθεί περιστατικά απαγόρευσης της πρόσβασης σε ορειβάτες και περιπατητές, αλλά και σε κτηνοτρόφους το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουν τα ζώα τους στο βουνό.

Πηγ: https://www.efsyn.gr/arthro/karystos-anemogennitries-ohi-eyharisto

Διαβάστηκε 1337 φορές