Ηράκλειο: Στη Λ. Δικαιοσύνης τα έργα - Κίνδυνος για 42 δέντρα

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 29 Απριλίου 2018 14:31

Κλειστή παραμένει, από σήμερα Δευτέρα, η Λεωφόρος Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο στο κέντρο της πόλης, καθώς ξεκινάνε και σε αυτό το κομμάτι τα έργα πεζοδρόμησης.

 

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις οδούς Ιδομενέως, Μποφόρ και Δημοκρατίας ενώ ο δρόμος θα κλείσει από το ύψος της Πλατείας Ελευθερίας μέχρι τη συμβολή της με την οδό 1821.

 

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο δρόμος θα παραδοθεί σε πέντε μήνες ενώ την ίδια ώρα ολοκληρώνεται η σκυροδέτηση στην οδό Ιδης, στη συμβολή της με την 1821 και θα ακολουθήσει η πλακόστρωση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

 

 

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα πρέπει να γίνει η πλήρης καθαίρεση της υφιστάμενης κατάστασης (πεζοδρόμια, ασφαλτικό κτλ), να γίνουν όλες οι υπόγειες υποδομές και να προχωρήσει η πλακόστρωση του δρόμου, σύμφωνα με το σχεδιασμό.

 

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, πρόκειται για ένα ένα κομμάτι του έργου, με την ολοκλήρωση του οποίου θα φανεί σε μεγάλο βαθμό, τι θα αλλάξει σε στο κέντρο του Ηρακλείου, όταν τελειώσει το έργο ανάπλασης.

 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασάκης, οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται επί της οδού Δικαιοσύνης θα έχουν τις προσβάσεις τους στα καταστήματά τους, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα του έργου είναι πιο εύκολο, αφού υπάρχουν καταστήματα μόνο από τη μια μεριά του δρόμου.

 

Με αφορμή την εκκίνηση των έργων πεζοδρόμησης στην οδό Δικαιοσύνης, οι «Φυλές του Πάρκου» ανάρτησαν πανό με το οποίο ζητούν να μην κοπούν άλλα δέντρα, στον βωμό της ανάπλασης, όπως συνέβη στην περίπτωση της οδού Ίδης.

 

Η μελέτη με βάση την οποία υλοποιείται το έργο προβλέπει την διατήρηση 17 δέντρων από τα υπάρχοντα στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, σήμερα στον συγκεκριμένο δρόμο υπάρχουν 59 υγιή και μεγάλα δέντρα (από 3 έως 10 μέτρα ύψος). συνολικά δηλαδή η μελέτη προβλέπει την αφαίρεση 42 δέντρων. 

 

Αναζητώντας τους λόγους που "πέρασε" κάτι τέτοιο στη μελέτη του έργου (εγκεκριμένη από το 2012) μία από τις εξηγήσεις που έδωσαν στελέχη του Δήμου Ηρακλείου ήταν ότι το απαίτησε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ώστε να αναδειχτεί το μνημείο του δικαστικού μεγάρου. 

 

Ωστόσο, από την πλευρά της Εφορείας κάτι τέτοιο διαψεύδεται κατηγορηματικά με τον προϊστάμενο Σήφη Φανουράκη να επισημαίνει πως ζητήθηκαν μόνο επιμέρους παρεμβάσεις (για τα κιόσκια, τα περίπτερα κτλ) και πάντως όχι κοπή δέντρων. 

 

Άσχετα από τους λόγους που προβλέφθηκε η αφαίρεση των δέντρων σήμερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αναστασάκης, δηλώνει πως αν και το έργο εκτελείται με βάση την υπάρχουσα μελέτη, εντούτοις θα γίνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διατηρηθούν τα δέντρα».  «Ίσως να χρειαστεί να μετακινηθούν κάποια δέντρα.  Αυτά θα μεταφυτευτούν σε παρακείμενη θέση» αναφέρει ο ίδιος.

pano-dikaiosinis-1 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/irakleio-sti-l-dikaiosynis-ta-erga-kindynos-gia-42-dentra

Διαβάστηκε 1345 φορές