Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξανά στο τραπέζι η αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών (

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 16:57

Η αξιοποίηση της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γούρνων» στο Ηράκλειο επανέρχεται στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος του Ταμείου Αρης Ξενόφος. Όπως είχε υποστηρίξει πως η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης «είναι από τις προτεραιότητές μας, πιστεύουμε ότι έχει ωριμάσει σε αρκετά καλό επίπεδο», αλλά είχε αποφύγει να δεσμευτεί για το πότε θα ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

«Δεν είμαι έτοιμος να σας δώσω μια δέσμευση αυτή τη στιγμή, αλλά πραγματικά είναι ένα ακίνητο το οποίο είναι στα ραντάρ μας» υποστήριξε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρώτη προσπάθεια για την παραχώρηση του ακινήτου είχε ξεκινήσει το 2014, αλλά η διαδικασία σταμάτησε λόγω σοβαρών προβλημάτων με τις χρήσεις γης, τις αντιδράσεις από υφιστάμενους χρήστες του ακινήτου και τοπικούς φορείς, κ.ά. Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ επανέρχεται με νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση 350 στρεμμάτων από τα περίπου 708 στρέμματα της έκτασης που κάλυπτε η πρώην αμερικανική βάση η οποία έκλεισε το 1993. Το Ταμείο έχει προσλάβει τη Eurobank ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, το Γραφείο Μπερνίτσα ως νομικό σύμβουλο, ενώ τεχνικός σύμβουλος είναι η «Δέκαθλον».

Το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) προβλέπει την ανάπτυξη ενός μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει δύο πολυτελή ξενοδοχεία και περίπου 80 παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και άλλες τουριστικές υποδομές, όπως μαρίνα. Επιπλέον, με το νέο σχέδιο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με υφιστάμενους χρήστες όπως το Ενυδρείο CRETΑquarium του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την οδική πρόσβαση σ’ αυτό.

Τον Αύγουστο του 2014 η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει την εκκίνηση του πρώτου διαγωνισμού ο οποίος τελικά ακυρώθηκε, ενώ από τότε αναμορφώθηκε το ΕΣΧΑΔΑ. Στον πρώτο διαγωνισμό το ακίνητο πωλούνταν σε δύο τμήματα, ένα παραθαλάσσιο έκτασης 316 στρεμμάτων και ένα που βλέπει στο δρόμο έκτασης περί τα 30 στρέμματα. Για το παραθαλάσσιο ακίνητο δεν είχε υπάρξει προσφορά, ενώ για την έκταση των 30 στρεμμάτων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Jumbo ΜΠΕΛΑ +0,94% του Απ. Βακάκη και η εταιρεία ακινήτων Dimand που διοικείται από τον Δημ. Ανδριόπουλο. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει εμπορικές και συνεδριακές χρήσεις για το βόρειο τμήμα της έκτασης (περί τα 30 στρέμματα καθώς και, μονοπάτια που θα επιτρέπουν στο κοινό να φτάνει μέχρι τη θάλασσα, ενώ καταργήθηκε η πρόβλεψη για γήπεδο γκολφ που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο. Η κύρια επένδυση θα γίνει στην παραθαλάσσια έκταση των 316 στρεμμάτων ενώ έκταση περί τα 100 στρέμματα, στο δυτικό τμήμα της πρώην αμερικανικής βάσης δεν περιλαμβάνεται στην ανάπτυξη, καθώς την διεκδικούσε προς παραχώρηση ο δήμος Χερσονήσου.

Στην παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται πως τα δύο ακίνητα της πρώην αμερικανικής βάσης «είναι εύκολα προσβάσιμα, καθώς τοποθετούνται επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και απέχουν 16 χλμ από το λιμάνι Ηρακλείου, 13 χλμ από τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και 10 χλμ από τον εξαιρετικά δημοφιλή οικισμό της Χερσονήσου». Επιπλέον, «τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης, με παράλληλη δημιουργική χρήση της παραλιακής ζώνης, για τη δημιουργία μιας περιοχής-οροσήμου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή ενισχύοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού».

Η συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη είχε υπογραφεί στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και προέβλεπε πως η έκταση, έπειτα από 100 χρόνια θα περνούσε στην ιδιοκτησία των ΗΠΑ. Τελικά η αμερικανική βάση παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο επισήμως τον Ιούνιο του 1994 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχαν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Πηγή

euro2day.gr
 
https://www.cretalive.gr/crete/ksana-sto-trapezi-h-aksiopoihsh-ths-prohn-amerikanikhs-bashs-goyrnon
Διαβάστηκε 1108 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 17:05