Χάθηκε οριστικά το “φιλέτο” για το Δήμο Ηρακλείου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 14:50

Τίτλοι τέλους για έναν ακόμα κοινόχρηστο χώρο στον Δήμο Ηρακλείου σηματοδοτεί η απώλεια 9 στρεμμάτων στην οδό Καζαντζίδη, στον παραλιακό δρόμο, καθώς, μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές, έγινε άρση της απαλλοτρίωσης που είχε επιβάλει το σχέδιο πόλης.

 

Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο πόλης προέβλεπε στην περιοχή τη δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου με πράσινο και αθλητική δραστηριότητα. Ωστόσο, με ευθύνη του πρώην Δήμου Αλικαρνασσού, η διαδικασία της απαλλοτρίωσης δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης της να προσφύγει δικαστικά και να ζητήσει την ακύρωσή της επειδή δεν αποζημιώνεται.

 

Την ίδια στάση για το κρίσιμο αυτό θέμα κράτησε και η προηγούμενη δημοτική αρχή που για λόγους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί υιοθέτησε την πολιτική τακτική του πρώην Δήμου Ν. Αλικαρνασσού που δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Έτσι, μέσα από δικαστικές προσφυγές, το επίμαχο θέμα τελεσιδίκησε, με αποτέλεσμα να χάνεται ένας ακόμα χώρος πρασίνου που προβλεπόταν στο σχέδιο πόλης.

 

Πρόκειται για μια ακόμα απώλεια που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ηρακλείου, από όπου χάνονται σημαντικοί χώροι πρασίνου, τους οποίους έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η πόλη για να «αναπνεύσει» και να εκτονώσει τις πολεοδομικές πιέσεις της. Έτσι, μετά την απώλεια του οικοπέδου Φακίδη, του οικοπέδου Λυδάκη, εγγράφεται μια ακόμα απώλεια πρασίνου, αυτή τη φορά στην ανατολική περιοχή του Ηρακλείου, η οποία έρχεται σε μια χρονική περίοδο που αναδεικνύεται πολύ έντονα πόσο η πόλη  ασφυκτιά από την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων.

 

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην εκτελεστική επιτροπή της δημοτικής αρχής όπου ξεκαθαρίστηκε ότι η υπόθεση τελεσιδίκησε και δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Μάλιστα, η πλευρά της Πολεοδομίας υπηρεσιακά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης και ότι το θέμα έχει κλείσει.

 

Ωστόσο στελέχη της δημοτικής αρχής εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό θέμα με την απώλεια της σημαντικής έκτασης αυτής,  υπογραμμίζοντας ότι  δεν μπορούν να χάνονται έτσι απλά κοινόχρηστοι χώροι μέσα από στοχευμένους χειρισμούς  που έχουν αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία του Ηρακλείου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να εξετάσει εξονυχιστικά το θέμα και να διερευνηθεί εάν υπάρχουν κινήσεις ή χειρισμοί που μπορούν να γίνουν, ώστε να μπει φρένο στη νέα απώλεια της σημαντικής αυτής έκτασης.

Πηγή: https://www.patris.gr/2018/02/27/chathike-oristika-fileto-gia-dimo-irakliou/

 

Διαβάστηκε 1460 φορές