Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα έκτακτα μέτρα για να μην πούμε το νερό… νεράκι

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018 19:13

Αυτά είναι τα μέτρα για τη λειψυδρία!

Σε ποσοστό 75% έχουν μειωθεί οι βροχοπτώσεις τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που χτυπάει “καμπανάκι” στον Δήμο Ηρακλείου για τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα ανακόψουν τη σπατάλη του νερού. Απαγόρευση του ποτίσματος, ελλειμματική άρδευση, κλιμακωτά τιμολόγια, πρόστιμα είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που καλείται να βάλει μπροστά της η ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να καταστείλει με κάθε τρόπο την άσκοπη χρήση νερού.

Η “Π” ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ για τη λειψυδρία

Δραματική μείωση των βροχοπτώσεων

Τα στοιχεία της υπηρεσίας είναι πραγματικά δραματικά σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των δεδομένων που υπάρχουν, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία τριανταπέντε μετεωρολογικών σταθμών, η μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Κρήτη αγγίζει το εφιαλτικό ποσοστό του 60% έως 75% σε σχέση με τον μέσο όρο των επτά τελευταίων ετών (τα δεδομένα αφορούν σε μετρήσεις μέχρι και τον Ιανουάριο 2018). Το χειρότερο όλων είναι ότι διανύουμε το τρίτο συνεχές έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπηρεσία, το υδρολογικό έτος (Σεπτέμβριος- Αύγουστος) 2014-2015 χαρακτηρίστηκε ως υγρό έτος με σημαντικές βροχοπτώσεις, ακολούθησε το ξηρό έτος 2015-2016, στη συνέχεια το έτος 2016- 2017 με σχετικά μειωμένες βροχοπτώσεις και το τρέχον έτος 2017-2018 που χαρακτηρίζεται από ξηρό ως πολύ ξηρό (με επιφύλαξη για τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε τους επόμενους μήνες). Συνέπεια των παραπάνω είναι να έχουμε μικρή αναπλήρωση των υδατικών πόρων τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά νερά. Οι εισροές στα φράγματα είναι ελάχιστες και η αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων είναι μικρή.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση σε νερό άρδευσης κλιμακώνεται και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα με δεδομένο ότι η γεωργία καταναλώνει περίπου 85% των υδατικών πόρων στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προτείνει στους συλλογικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, Δήμοι, ΟΑΚ κ.λπ.) να καταγράψουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και να υπολογίσουν το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. Σε περίπτωση ελλειμματικού ισοζυγίου θα πρέπει εγκαίρως να προβούν σε μέτρα άμβλυνσης του ελλείμματος.

Αναφορικά με τα μέτρα διατήρησης της προσφοράς νερού, πρώτο βήμα, όπως εξηγεί η υπηρεσία είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για τη σημαντικότητα του προβλήματος που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες. Προτείνεται κατ’  αρχάς η σύγκληση συμβουλίων τοπικών- δημοτικών-αγροτικών συλλόγων- ΤΟΕΒ-ξενοδόχων κ.λπ. για συζήτηση του θέματος και εξεύρεση των καλύτερων τρόπων ενημέρωσης π.χ. συναντήσεις-εκδηλώσεις- ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.

Προτείνεται επίσης προληπτικός έλεγχος δεξαμενών – δικτύων για διαρροές και επιδιορθώσεις, ενημέρωση για προληπτικό έλεγχο καλής λειτουργίας οικιακών δικτύων και δικτύων τουριστικών μονάδων, έλεγχος και συστηματική καταγραφή στάθμης -παροχής, πηγών, υπόγειων, επιφανειακών, καθορισμός προστίμων για αλόγιστη χρήση νερού και ενημέρωση για την επιβολή τους.

Άλλα μέτρα είναι: καθορισμός ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή, περιορισμός εποχικών υδροβόρων καλλιεργειών, ενημέρωση από τους ξενοδόχους στους επισκέπτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού (προετοιμασία για ενημέρωση π.χ. σε σχέση με τη χρήση πετσετών – έλεγχο ροής νερού σε νιπτήρες και μπανιέρες – χρήση ντους κ.λπ.).

«Κατασταλτικά» μέτρα για αντιμετώπιση λειψυδρίας

Πρώτο και βασικό μέτρο το οποίο προτείνεται είναι η απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών καθώς και απαγόρευση ποτισμάτων όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Επίσης επιβολή και τήρηση ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή, σε συνεργασία με διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης για τον καθορισμό των ορίων.

Απαγόρευση πλύσης αυτοκινήτων, αυλών, κοινόχρηστων χώρων κλπ με νερό ύδρευσης. Περιοδικές διακοπές νερού. Εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου και σε περίπτωση υπέρβασης της καθορισμένης ανά στρέμμα ποσότητας ως μέτρο να αυξάνεται η τιμή χρέωσης ή και η διακοπή παροχής.

Παροχή κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πχ μείωση τιμής/κ.μ. σε όσους εφαρμόζουν στάγδην άρδευση. Εφαρμογή με όρους της δυνατότητας ανόρυξης μικρών ιδιόκτητων γεωτρήσεων για το πότισμα του πρασίνου οικιών για την εξοικονόμηση νερού ύδρευσης.

Εκτός των παραπάνω μέτρων, προτείνεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο τήρησης των όρων των αδειών χρήσεως νερού για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και ειδικότερα της απολήψιμης ποσότητας, και να προβαίνουν σε επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Επισημαίνεται επίσης ότι η αρδευτική περίοδος ορίζεται από τον μήνα Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Πηγή: https://www.patris.gr/2018/02/16/ta-ektakta-metra-gia-na-min-poume-nero-neraki/

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΔ: Σήμα κινδύνου για τη λειψυδρία

Επείγουσα χαρακτήρισε την ανάγκη να ληφθούν ενιαία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινός στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του οργάνου. 

Όπως ο ίδιος τόνισε είναι απαγορευτικά τα μέτρα χρήσεως του υδρευτικού νερού με κυρώσεις. Την ανησυχία τους εξέφρασαν όλοι οι δήμαρχοι που τάχθηκαν υπέρ της ενιαίας διαχείρισης νερού τονίζοντας ότι αυτή θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα όπως τονίστηκε πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά από άποψης βροχοπτώσεων των τελευταίων 35 χρόνων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενώ ανέφερε "Προσπαθούμε να βρούμε νερό από οπουδήποτε. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι, ειδικά με τον τουρισμό. Ο Αποσελέμης μας δίνει νερό για δυο μήνες ακόμα".

Στόχος όπως τόνισε είναι η πάταξη της άσκοπης χρήσης του νερού. Η ΔΕΥΑΗ προσπαθεί να βρει νερό για να αντικαταστήσει το νερό του Αποσελέμη σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα όπως τονίστηκε είναι βασικό πρόβλημα το οτι δεν υπάρχει συγκοινωνία των δεξαμενών.

Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει αδυναμία και στο Λασίθι ενώ ο δήμαρχος Αγιου Νικολαου έθεσε το θέμα υπεδάφιας διάθεσης στα ξενοδοχεία. 

Είναι σημαντική στον όσο σχεδιασμό η συναίνεση και η συνεργασία των πολιτών όπως υπογραμμίστηκε ενώ τέθηκε και θέμα δημιουργίας τηλεοπτικών μηνυμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών.

"Πρώτη προτεραιότητα η ύδρευση, αλλά σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στον πρωτογενή τομέα", δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζ. Καλογεράκης που τάχθηκε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης από όλους τους δήμους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης κατατέθηκαν προτάσεις για ξεχωριστές γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης, άλλα και για την αξιοποίηση του Αλμυρού.

"Το Ισραήλ και η Κύπρος έλυσαν το πρόβλημα λειψυδρίας με την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού", δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλακης.

 "Η αφαλάτωση μπορεί να δώσει λύσεις. Πρέπει να αξιοποιηθεί το νερό του Αλμυρού" ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινός "Είμαστε σε κατάσταση ανάγκης" συμπλήρωσε. Εκπονείται σχετική μελέτη, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Κατά κοινή διαπίστωση οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης για τις πόλεις εν οψει καλοκαιριού ενώ αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους πολίτες ο περιορισμός της αλόγιστης σπάταλης. 

Ζητήθηκε επίσης από τις αρμόδιες διευθύνσεις Γεωργίας και τη Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων Αποκεντρωμένης για τον προσδιορισμό των αναγκών ανά κάτοικο και ανά καλλιέργεια

Θα διατεθούν κονδυλια για διαφημιστικα σποτ σε τηλεόραση και Ραδιόφωνο


Πηγή: http://www.cretalive.gr/crete/shma-kindynoy-gia-th-leipsydria-tha-echoyme-sobaro-problhma-to-kalokairia


Φωνή απόγνωσης από τους αγρότες της άνομβρης Ιεράπετρας

Απογοητευτική η εικόνα σε φράγματα του νομού Λασιθίου από την παρατεταμένη ανομβρία, με τη στάθμη του νερού συνεχώς να πέφτει, αφού οι ελάχιστες βροχοπτώσεις δεν επαρκούν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανησυχία των κατοίκων κι ας κάνει λόγο η Μετεωρολογική Υπηρεσία για βροχερό δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.

Tα ελάχιστα χιλιοστά βροχής που έχουν πέσει στην Ιεράπετρα από τις αρχές του Φθινοπώρου και οι τεράστιες ανάγκες σε αρδευτικό νερό για τον εμπλουτισμό του άδειου ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, από το οποίο αρδεύονται οι καλλιέργειες της Ιεράπετρας, δεν επιτρέπουν στους αγρότες, τον ΤΟΕΒ και το Δήμο Ιεράπετρας, να εφησυχάσουν, καθώς δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η επάρκεια του νερού, για τα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Επισκεφτήκαμε με το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, το μεσημέρι της Τετάρτης τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, και είδαμε ότι είναι κλειστή η παλιά προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου, ενώ από τον μικρότερο αγωγό της Καλαμαύκας φτάνουν μόνο 2 ίντσες νερού, ποσότητα ασήμαντη, για ένα τόσο μεγάλο έργο. Μειωμένες είναι και οι ποσότητες του νερού που φτάνει από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου, στον ταμιευτήρα.

Στο μεταξύ μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και αφού οι τεχνικοί της ΔΕΗ ολοκλήρωσαν τις εργασίες ρευματοδότησης της νέας γεώτρησης που ανοίχτηκε στη Σαρακήνα των Μύθων, έθεσαν αμέσως το νέο αντλητικό συγκρότημα σε δοκιμαστική λειτουργία, στέλνοντας το νερό στη δεξαμενή, που βρίσκεται πάνω από το Φράγμα, από όπου το καθαρό νερό φτάνει στα δίκτυα διανομής του κάμπου της Ιεράπετρας.

«Όλοι οι αγρότες της Ιεράπετρας, είμαστε σε απόγνωση από την παρατεταμένη περίοδο της ανομβρίας που συνεχίζεται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο. Γίνονται κάποιες προσπάθειες από τον ΤΟΕΒ και το Δήμο, να βρεθούν άλλες λύσεις ανάγκης, με την ανόρυξη των δυο γεωτρήσεων της Σαρακήνας. Από σήμερα μπήκε και η νέα γεώτρηση στο δίκτυο διανομής του αρδευτικού νερού. Δεν μας εξασφαλίζει όμως κανείς ότι, το νερό αυτό που παίρνουμε από τους Μύθους, θα φτάνει μέχρι τη δεξαμενή η τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, γιατί απλά δεν είναι στεγανή πια η παλιά προσαγωγός διώρυγα, από την οποία χάνεται αρκετό νερό στο δρόμο. Βρήκαμε καλό νερό με τις δυο γεωτρήσεις και δεν μπορούμε να το οδηγήσουμε στον ταμιευτήρα μαζί με το νερό των πηγών και του ποταμιού των Μύθων, γιατί είναι τρύπιος ο αγωγός… δεν επισκευάζεται πλέον. Είναι ''σαπούνι''… Αυτό το γνωρίζουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο ζητάμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες,να δημοπρατηθεί τάχιστα το ώριμο αυτό έργο, της κατασκευής της νέας προσαγωγού, για να μπορούμε να κοιμούμαστε πιο ήσυχοι», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Τι δεν έκανε η πολιτεία

Η πολιτεία, δεν έκανε το αυτονόητο, για να μπορούν να έχουν οι αγρότες της Ιεράπετρας, επάρκεια νερού προκειμένου να μπορούν να ποτίζουν χωρίς αυστηρούς περιορισμούς τις καλλιέργειες τους.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια μιλούν για την πιο ξηροθερμική αγροτική περιοχή της Κρήτης, την Ιεράπετρα, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο της κλιματικής αλλαγής.

«Οι επιστήμονες τα λένε και σε εμάς, αλλά και σε αυτούς που μας κυβερνάνε, εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες . Ότι η Ανατολική Κρήτη και κυρίως η Ιεράπετρα, βρίσκεται στο κόκκινο της κλιματικής αλλαγής. Οι πάντες βλέπουν ότι οι βροχές έχουν λιγοστέψει και η περιοχή μας απειλείται με ερημοποίηση.

Αντί λοιπόν να πάρουν τα μηνύματα των επιστημόνων εκείνοι που μας κυβερνούν και να βρούν λύσεις που θα απαντούν στην απειλή της ερημοποίησης, είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, είτε αδιαφορούν, μεταθέτοντας τις ευθύνες τους . Εμείς οι αγρότες κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, να μειώσουμε τις καταναλώσεις μας, κάνοντας οικονομία στο νερό. Εκείνοι δεν πρέπει να κάνουν ότι έργο χρειάζεται, για να αποθηκεύσουμε το λίγο νερό της βροχής, των γεωτρήσεων και των πηγών, στον ταμιευτήρα μας, για να μην έρθει κάποια κακή ώρα, που θα έρθουμε εδώ στα Μπραμιανά και θα δούμε άδειο και ξερό τον ταμιευτήρα;», αναρωτήθηκε η γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης


Πηγή: http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1474970&srv=364

Διαβάστηκε 1885 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018 19:20