Αναπλάσεις ...κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 14:02

 Μόνο στο ecopress: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑE» – Νέα εταιρία του δημόσιου αλλάzει την Αθήνα – Τι λέει το ιδρυτικό νομοσχέδιο – Όλες οι δράσεις και παρεμβάσεις  

Με όχημα μία νέα ανώνυμη εταιρία του ελληνικού δημοσίου, με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.», η οποία στις διεθνείς συναλλαγές θα έχει την  επωνυμία «ATHENS ANAPLASSIS S.A.»  η κυβέρνηση ετοιμάζει σαρωτικές παρεμβάσεις στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η σύσταση της νέας εταιρίας ειδικού σκοπού, η οποία αναλαμβάνει να αλλάξει και να αναβαθμίσει το κέντρο της Αθήνας γίνεται με σχέδιο νόμου, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας κατ΄ αποκλειστικότητα το ecopress. Το σχέδιο νόμου για την  ίδρυση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης του και ένα βήμα πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Στόχος είναι μέσω της νέας εταιρίας, η οποία θα εποπτεύεται απευθείας από τον Υπουργό Επικρατείας – Συντονιστή της Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής, με ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις και ανακαινίσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας.

Η σύσταση του νέου φορέα εντάσσεται στο πλαίσιο της κεντρικής πρωτοβουλίας, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο ίδιος  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Απρίλιο του 2017,  για την εφαρμογή ενός  ολοκληρωμένου σχεδίου αναμόρφωσης της Αθήνας, το οποίο, όπως έχει ανακοινωθεί περιλαμβάνει:

·         Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, με ευρείες παρεμβάσεις από το Σύνταγμα ως τον Κεραμεικό.

·         Ανάπλαση στα προσφυγικά με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου, που θα αρχίζει από τον Λυκαβηττό και θα επεκτείνεται μέχρι τις προσφυγικές κατοικίες.

·         Ανάπλαση του Ελαιώνα με τη δημιουργία χώρων μαζικής άθλησης και άλλων χρήσεων.

Στην παρούσα φάση, για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την πλευρά της ιστορικής ομάδας, χωρίς να αποκλείεται, φαίνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότητες η κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η δημιουργία νέου γηπέδου για την ομάδα του Παναθηναϊκού στο Γουδή, σε χώρο πλησίον του νοσοκομείου Αεροπορίας, δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη.

Προετοιμασίες

Στο μεταξύ στον ίδιο σχεδιασμό αναμόρφωσης του κέντρου της Αθήνας εντάσσονται οι πρωτοβουλίες, που ήδη έχουν δρομολογηθεί, οι οποίες είναι:

·         H αξιοποίηση 34 ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ , για τα οποία ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία παραχώρησης τους από το υπουργείο Εργασίας, με την υποβολή 36 προτάσεων από ενδιαφερόμενους φορείς. Παράλληλα το  υπουργείο Εργασίας προχωρά σε νέα προκήρυξη προς ιδιώτες και ΜΚΟ για την αξιοποίηση των συνολικά 120 κτιρίων που διαθέτει στο κέντρο, τα οποία παραμένουν κλειστά και ρημάζουν.

·         Η αναβίωση των βασικών εμπορικών αξόνων στο κέντρο της Αθήνας, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.α.  που έχουν κλειστά καταστήματα. Για το θέμα αυτό, συζήτησαν στις 25 Ιανουαρίου 2018 ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη με  τους εκπρόσωπους του  Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο υπουργός ανακοίνωσε  στους εκπροσώπους των εμπόρων ότι ήδη σχεδιάζονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και προανήγγειλε ότι μέσω κινήτρων για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και τους επιχειρηματίες, με σκοπό την επαναλειτουργία της τοπικής αγοράς και της οικονομικής ζωής στο κέντρο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εμβληματικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και οι μεγάλοι εμπορικοί άξονες να βγουν από την «καραντίνα» της εγκατάλειψης και της μαύρης  μιζέριας, που τις καταπλάκωσε την μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Για ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς λόγους ξεκινάει η νέα προσπάθεια, ώστε  τη νέα περίοδο να πέσει φως και να αποκτήσει η καρδία της πρωτεύουσας νέους ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 Οι σκοποί και οι δράσεις της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ»

Σκοπός της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.»,  σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, που φέρνει το ecopress στη δημοσιότητα είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων στο Κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ.Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής , η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Στα πλαίσια του σκοπού της η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.» θα έχει την δυνατότητα να αναπτύσσει δραστηριότητα σε συνολικά  13 τομείς οι οποίοι είναι:

1.    Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά δημόσια ή μη κτήρια.

2.    Να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεώτερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

3.    Να καταγράφει  το κτηριακό και πολιτιστικό απόθεμα, καθώς και κάθε είδους κοινόχρηστων ή μη υποδομών και χώρων.

4.    Να εκτελεί ή να αναθέτει σε τρίτους έργα ανάπλασης.

5.    Να διενεργεί  αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και εν γένει διαγωνιστικές διαδικασίες για τις προς ανάθεση μελέτες.

6.    Να εκπονεί, αναθέτει, εποπτεύει, παρακολουθεί και παραλαμβάνει μελέτες, όπως  για την ανάπλαση και αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων και νεωτέρων μνημείων, αστικών αναπλάσεων και αρχιτεκτονικής. Επίσης  μελέτες επί θεμάτων στεγαστικής αποκατάστασης και επανακατοίκησης και μελέτες επί θεμάτων διαβίωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

7.    Να συμμετέχει σε προγράμματα ανάπτυξης δημόσια ή ιδιωτικά καθώς και σε επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ ή οιουδήποτε άλλου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία.

8.    Να αναλαμβάνει την εκτέλεση έργων ή δράσεων στο πλαίσιο των συναφών με τους ιδρυτικούς της σκοπούς επιχειρησιακών ή άλλων προγραμμάτων.

9.    Να αναλαμβάνει  δράσεις ή εκτέλεση έργων, κατόπιν σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς ΟΤΑ η ΝΠΔΔ. ιδίως κατά την εκτέλεση επιχειρησιακών προγραμμάτων.

10.Να αναλαμβάνει, η να οργανώνει και να συμμετέχει σε προγράμματα, εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις δημοσιότητας συναφών με τα θεματικά πεδία της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ»

11.Να προβαίνει στην  αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών, δωρεών, χορηγιών και πάσης φύσεως ενισχύσεων για την επίτευξη των σκοπών της.

12.Να προχωρά σε κάθε μορφής συνέργεια με τις αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων, τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και κάθε αρμόδιο ή ενδιαφερόμενο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, για την εκπόνηση και υλοποίηση επιμέρους έργων της ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου των Αθηνών.

13.Να έχει συνεργασία με φορείς και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα ενδιαφέροντος της εταιρείας.

Και τέλος να προχωρά σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια και δράση, που εμπίπτει στους σκοπούς της νέας εταιρίας.

Οι πόροι

Οι πόροι της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε». είναι οι εξής:

1.    Οι πρόσοδοι από την εν γένει διαχείριση και αξιοποίηση της τυχόν περιουσίας της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε».

2.    Επιχορηγήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περιλαμβανομένων και προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας, που συγχρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή Διεθνείς Οργανισμούς ή εθνικούς πόρους.

3.    Δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και πάσης φύσεως ενισχύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων, ημεδαπών ή αλλοδαπών για την επίτευξη του σκοπού της.

4.    Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

5.    Με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού Οικονομικών ή και του αρμόδιου θεματικού Υπουργού μπορούν να μεταφέρονται ως πόροι της εταιρείας τέλη ή δικαιώματα, που εισπράττονται από τρίτους.

Επίσης, με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού Οικονομικών μπορούν να καθορίζονται ειδικότεροι κανόνες για την διαχείριση και αξιοποίηση εσόδων από την δραστηριότητα της εταιρείας.

 

Η διοίκηση

Η νέα εταιρία  «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.» , που θα έχει  έδρα  στον Δήμο Αθηναίων και διάρκεια ζωής αόριστη θα διοικείται από οκταμελές Διοικητικό Συμβούλιο,  αποτελείται από:

α) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Πρόεδρο,

β) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί συναφών με τους σκοπούς της εταιρείας δραστηριοτήτων,

γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

στ) έναν εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων,

ζ) έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής και

η) τον Διοικητή του Νοσοκομείου «ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ -ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ή από αυτόν διορισθέντα εκπρόσωπό του.

Ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. γίνεται με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Επικρατείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4369/2016 για μία τριετία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για ισόχρονο διάστημα. Με όμοια απόφαση μπορούν να παύονται αζημίως για το Δημόσιο και την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.».

Το Τεχνικό Συμβούλιο

Η λειτουργία της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε». υποβοηθείται από το Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο (Γ.Τ.Σ.), το οποίο συγκροτείται από οκτώ (8) μέλη, που ορίζονται για τριετή θητεία με απόφαση των Υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τα Μεγάλα ΄Εργα και τις Επενδύσεις, Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομικών κατόπιν πρότασης των φορέων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε».

Τα μέλη του Γ.Τ.Σ. πρέπει να είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ευρείας επιστημονικής κατάρτισης και αποδεδειγμένης εμπειρίας σε θέματα ενδιαφέροντος της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε».

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.», ύστερα από πρόταση του εποπτεύοντος Υπουργού, μπορεί να καταβάλλεται αποζημίωση στα μέλη του Γ.Τ.Σ. για τις υπηρεσίες τους.

Το Γ.Τ.Σ. γνωμοδοτεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε». για θέματα σκοπού και αρμοδιοτήτων της.

Το προσωπικό

Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε», για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, όπως αυτές προσδιορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της, προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση μίσθωσης έργου και έμμισθης εντολής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία (ν. 2190/1994 (Α’ 28) περί προσλήψεων, άρθρο 6 του ν. 2527/1997 περί συμβάσεων μίσθωσης έργου κ.λπ.).

Η κάλυψη των αναγκών της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε»,  σε προσωπικό δύναται να γίνει και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224) περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ., εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε», με τον οποίο ρυθμίζονται ιδίως:

α) οι κανόνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου και οι αρμοδιότητες αυτού,

β) η οργάνωση και διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε»,

γ) ο αριθμός των θέσεων προσωπικού, τα αναγκαία προσόντα πρόσληψης και η κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε».

Το μετοχικό κεφάλαιο

Το μετοχικό κεφάλαιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε» ανέρχεται στο ποσό των ευρώ πενήντα χιλιάδων, αναλαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο και καταβάλλεται το αργότερο εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Τα δικαιώματα του μετόχου Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών.

 

Οι μετοχές της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε» είναι ονομαστικές και αμεταβίβαστες.

Πηγή:http://ecopress.gr

Διαβάστηκε 1756 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 20:06