Αυτά είναι τα δέντρα που κόπηκαν στο Ηράκλειο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 09:31

 

Συνολικά 12 ευμεγέθη δέντρα έκοψαν από την οδό Ίδης τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου κατά τη διαδικασία της «ανάπλασης» του ιστορικού κέντρου.

Στις φωτογραφίες από την περιοχή που υπάρχουν ακόμα δημοσιευμένες στο google earth φαίνεται με πολύ μεγάλη ακρίβεια η εικόνα που είχε το συγκεκριμένο σημείο το προηγούμενο διάστημα.

Ακόμα τέσσερα φοινικοειδή που υπήρχαν στη διασταύρωση με την οδό 1821 εκριζώθηκαν και θα μεταφυτευτούν. 

Η κοπή των δέντρων έγινε πριν από μία εβδομάδα και ο Δήμος Ηρακλείου σε δελτίο Τύπου επικαλέστηκε την ασθένεια κάποιων δέντρων (χωρίς να διευκρινίζει ποια και πόσα) ενώ έκανε λόγο μόνο για 6 δέντρα που κόπηκαν.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης κλήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις και αποδείξεις για την ασθένεια που χτύπησε τα δέντρα και αναμένεται σχετική απάντηση ωστόσο δεν έχει αναλάβει ακόμα καμία σαφή δέσμευση ότι οι κοπές δέντρων δε θα συνεχιστούν και στους άλλους δρόμους από όπου θα περάσει η «ανάπλαση», όπως η λεωφόρος Δικαιοσύνης, όπου επίσης υπάρχουν πολλά και μεγάλα δέντρα.

Μετά τις αντιδράσεις, στις 14 Ιανουαρίου εκδόθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου δελτίο Τϋπου που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Όλα τα δέντρα που κόπηκαν, είτε δεν μπορούσαν να σωθούν λόγω ασθενείας, είτε η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε την αφαίρεσή τους».  

Εν τω μεταξύ και παρά την κατακραυγή, οι κοπές των δέντρων συνεχίστηκαν και μετά την οδό Ίδης σε άλλη περιοχή του Ηρακλείου, στη Βίγλα όπου ενώ οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί για εργασίες κλαδέματος είδαν να λείπουν ολόκληρα δέντρα από τη γειτονιά τους.

Κατά την διαδικασία των κλαδεμάτων (την Πέμπτη 18/1) υπήρξε επιτόπια παρέμβαση μελών της συλλογικότητας «Φυλές του Πάρκου» οι οποίοι διαπίστωσαν όντως πως κάποια δέντρα ήταν βαριά προσβεβλημένα από ασθένεια και χρειαζόταν να κοπούν αλλά έδωσαν στη δημοσιότητα και κείμενο στο οποίο περιγράφουν μία σειρά από περίεργες διαδικασίες που ακολουθούνται για να φτάσουμε στην κοπή των δέντρων (ακόμα και κάποιων υγιών "κατά λάθος").

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωσή τους στο facebook.

Το κλίμα στο Ηράκλειο παραμένει φορτισμένο ως προς την προστασία του πρασίνου ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για την προγραμματισμένη από τον δήμο «ανάπλαση» του πάρκου Γεωργιάδη, του μόνου πνεύμονα εντός της πόλης του Ηρακλείου.

Ο Δήμος διαβεβαιώνει πως εκεί δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα δέντρο με τους αντιδρώντες να εκφράζουν σοβαρή δυσπιστία με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα...

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/ayta-einai-ta-dentra-poy-kopikan-sto-irakleio

Διαβάστηκε 1223 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 10:03