Χανιά: Και επίσημα μνημείο το κτίριο της Μεραρχίας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 19:26

Μνημείο (και όχι ξενοδοχείο) η Μεραρχία Χανίων

Φρένο στα επενδυτικά σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ βάζουν με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ σε ό,τι αφορά το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστελίου των Χανίων. Το κτίριο χαρακτηρίζεται ως νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας Δημόσιων Κτιρίων - Διοικητηρίων.

Τα δύο γνωμοδοτικά όργανα συνεδρίασαν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και μεταξύ άλλων εξέτασαν και το θέμα του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας Κρητών το οποίο βρίσκεται στο οικοδομικό συγκρότημα του Λόφου Καστελίου (μαζί με τις πρώην φυλακές και τους πρώην στρατώνες). Τα συγκεκριμένα κτίρια είχαν πωληθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας με σκοπό την παραχώρησή τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τη στέγαση των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο απερχόμενος πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης προώθησε τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκμίσθωση των τριών κτιρίων σε ιδιωτική ξενοδοχειακή εταιρεία με την επωνυμία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» με σκοπό τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στα Χανιά -και όχι μόνο- καθώς πρόκειται για ιστορικά κτίρια, κάτι που πλέον επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του ΚΑΣ.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, τα δύο όργανα τάχθηκαν ομόφωνα «υπέρ του χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστελίου Χανίων, φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημόσιων Κτηρίων - Διοικητηρίων.

Η διατήρησή του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της».

Αλλάζουν τα δεδομένα

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος τονίζει πως, αν και το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να υπαναχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία που υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο με την εταιρεία, εντούτοις είναι πλέον στο χέρι της εταιρείας να κρίνει αν τη συμφέρει η συγκεκριμένη επένδυση, αν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα από τα τρία κτίρια.

Ο νέος πρύτανης επιφυλάσσεται να πάρει θέση εφόσον θα έχει στα χέρια του και την τελική υπουργική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου της Μεραρχίας, ενώ μεταφέρει στην «Εφ.Συν.» εκτίμηση του πρώην πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη ότι ακόμα και αν το κτίριο χαρακτηριστεί μνημείο, ενδεχομένως να μην απαγορευτεί η αξιοποίησή του, υπό αυστηρότερους όμως όρους.

Για τη συγκεκριμένη «αξιοποίηση», πάντως, έχουν εκδηλωθεί σοβαρότατες αντιδράσεις ενώ και η ίδια η υπογραφή της (αδημοσίευτης) σύμβασης με την ξενοδοχειακή εταιρεία χαρακτηρίστηκε άκυρη στη Βουλή, με δεδομένο ότι δεν εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα στη μετοχική της σύνθεση, παρά μόνον υπεράκτιες εταιρείες (με έδρα την Κύπρο).

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή, έχει χαρακτηρίσει απολύτως αντισυνταγματική την αλλαγή χρήσης των κτιρίων, καθώς το χρηματικό ποσό της απόκτησής τους δόθηκε από το κράτος για συγκεκριμένη εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση η οποία απαγορεύεται να αλλάξει.

Σχετικά με τους όρους της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία ο κ. Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι οι μέχρι σήμερα εξηγήσεις του (πρώην) πρύτανη του Πολυτεχνείου κρίνονται απολύτως ανεπαρκείς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο σκοπεύει να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση των όρων της σύμβασης.

 

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστηκε 1874 φορές