Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπατάλη πολύτιμων υδατικών αποθεμάτων, για να συγκρατηθεί η ΟΤΣ - Τα αποθέματα για το χειμώνα καταλήγουν σε… εξαγωγές

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 17:03

Σε δεινή θέση βρίσκονται τα αποθέματα νερού των ταμιευτήρων της ΔΕΗ όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από την εταιρεία στον ΑΔΜΗΕ. Με βάση την τελευταία δήλωση τα αποθέματα βρίσκονταν στα τέλη Σεπτεμβρίου στις 1293 GWh ενώ για τον Οκτώβριο αναμενόταν να πέσουν στις 1158 GWh όταν πέρυσι τον Οκτώβριο βρίσκονταν στις 1856 GWh (37,6% μείωση).

Σημειώνεται ότι τα τρέχοντα αποθέματα είναι τα χαμηλότερα της δεκαετίας και έχουν ήδη θορυβήσει τους υπευθύνους, οι οποίοι ανησυχούν για την επάρκεια του χειμώνα και για τις διαθέσιμες εφεδρείες του συστήματος.

Εδώ να σημειωθεί μάλιστα ότι οι προβλέψεις που έχει κάνει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς η ΔΕΗ για τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ήταν υπερεκτιμημένες και σχεδόν κάθε μήνα από τις αρχές του έτους προχωρούσε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της. Αυτό ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς διπλά: τόσο  λόγω της λειψυδρίας όσο και λόγω της αυξημένης χρήσης των ΥΗΣ προκειμένου να συγκρατηθεί η ΟΤΣ.

Το ενδιαφέρον που προκύπτει από τη λειτουργία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες είναι ότι παρά τα χαμηλά υδάτινα αποθέματα (σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για τη χαμηλότερη στάθμη των υδροηλεκτρικών της τελευταίας δεκαετίας αλλα και κατω αυτου που ορίζουμε ξηρό υδρολογικό έτος) στον ΗΕΠ η ΔΕΗ συνεχίζει και δηλώνει σημαντικές ποσότητες εμπορικών νερών. 

Όλη την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία από την προημερήσια αγορά είναι χαρακτηριστικά:

Την περασμένη Δευτέρα από 8561 MWh υδροηλεκτρικών είχαμε 6179 MWh εμπορικά νερά (δηλαδή μη υποχρεωτική χρήση των ΥΗΣ)

Την περασμένη Τρίτη από 3636 MWh υδροηλεκτρικών είχαμε 1482 MWh εμπορικά νερά 

Την περασμένη Τετάρτη από 4850 MWh υδροηλεκτρικών είχαμε 2468 MWh εμπορικά νερά

Την περασμένη Πέμπτη από 6865 MWh υδροηλεκτρικών είχαμε 4711 MWh εμπορικά νερά

Την περασμένη Παρασκευή από 6228 MWh υδροηλεκτρικών είχαμε 3997 MWh εμπορικά νερά

Κοινό χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας η υψηλή ΟΤΣ, η οποία οφειλόταν στη μη διαθεσιμότητα κάποιων μονάδων παραγωγής (Άγιος Δημήτριος, Ήρων, Μεγαλόπολη 5, Κομοτηνή) Συγκεκριμένα οι ΟΤΣ της περασμένης εβδομάδας ήταν:

Δευτέρα 78,155 ευρώ/ MWh

Τρίτη 59,514 ευρώ/ MWh

Τετάρτη 63,69 ευρώ/ MWh

Πέμπτη 75,73 ευρώ/ MWh

Παρασκευή 74,42 ευρώ/ MWh

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της περασμένης εβδομάδας ήταν οι υψηλές εξαγωγές κατά τις ώρες υψηλής ζήτησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η υδροηλεκτρική παραγωγή ή έστω ένα σημαντικό μέρος της κατευθύνθηκε σε εξαγωγές.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σε αρκετές βόρειες αγορές η τιμή του ρεύματος ήταν ακόμη υψηλότερη. 

Παράγοντες της αγοράς περιγράφοντας την κατάσταση με δόση υπερβολής κάνουν σύγκριση με τα όσα συνέβησαν προ 15ετίας στην Αλβανία, όταν σε συνθήκες λειψυδρίας η τότε κυβέρνηση αποφάσιζε να κόψει το ρεύμα στην εσωτερική αγορά προκειμένου να κάνει επικερδείς εξαγωγές ρεύματος. Το ερώτημα που θέτουν οι ίδιες πηγές είναι εάν έχει γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης ενόψει χειμώνα από τις αρμόδιες αρχές…

Πηγή: https://energypress.gr/news/spatali-polytimon-ydatikon-apothematon-gia-na-sygkratithei-i-ots-ta-apothemata-gia-heimona

Διαβάστηκε 1273 φορές