Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΧ: Να υπερασπιστούμε τα μνημεία που δίνουν την ταυτότητα στην Παλιά Πόλη των Χανίων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 10:20

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία ανοιχτής Επιτροπής Υπεράσπισης των Μνημείων της Παλιάς Πόλης, με αφορμή την υπόθεση του ξεπουλήματος – «εκχώρησης για 25 χρόνια σε ιδιώτες» των τριών ιστορικών κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αυτών κτηρίων δεν είναι ούτε «αναγκαιότητα» λόγω της οικονομικής κρίσης όπως μας την παρουσιάζουν ούτε «πρόοδος και εκσυγχρονισμός» όπως την αποκαλούν. Είναι νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία κι εμμονή στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Και το κυριότερο: Είναι μοντέλο για το μέλλον, για τη διαχείριση της περιουσίας των Πανεπιστημίων, για τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και των σχολείων, είναι πρόβα για το τι σχεδιάζουν να συμβεί και με όλα τα υπόλοιπα δημόσια κτήρια, με όλα τα υπόλοιπα μνημεία της Παλιάς Πόλης των Χανίων που ανήκουν στο δημόσιο. Θα ακολουθήσουν τα Νεώρια, ο Φιρκάς, γιατί όχι και το Γιαλού Τζαμί κι ο Φάρος;

Αλήθεια, από πότε είναι «πρόοδος και εκσυγχρονισμός» αυτό που συλλογικά δημιούργησε η κοινωνία, το δημόσιο πλούτο δηλαδή, τα μνημεία της, να εκχωρούνται σε ιδιώτες, να γίνονται δηλαδή αντικείμενο εκμετάλλευσης λίγων για ίδιον όφελος, για το ατομικό τους κέρδος; Και δε θα μπούμε καν στη λογική πόσο νοικιάζεται το τετραγωνικό στην περιοχή του κέντρου της Παλιάς Πόλης. Θα ρωτήσουμε μόνο, εάν κανείς έχει υπολογίσει πόσες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες των Χανίων πληρώνουν ενοίκιο σε ιδιωτικά κτήρια (κι έχουν ευθύνη γι’ αυτό Δήμος και κυβέρνηση), την ώρα που εκχωρούνται σε ιδιώτες δημόσια κτήρια όπως αυτά στο Λόφο Καστέλι ή παραμένουν επί χρόνια εγκαταλελειμμένα δημόσια κτήρια όπως το κτήριο Παπαδόπετρου, το Παλιό ΙΚΑ, το Παλιό Ψυχιατρείο κ.ο.κ. Αυτή τη ζημιά στο δημόσιο δεν την έχει υπολογίσει κανείς.

Σε ό,τι δε αφορά το επιχείρημα των ΝΔ-Ποτάμι-Ώρα Αποφάσεων-ΔΗΣΥ και άλλων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που μαζεύουν και υπογραφές «υπέρ του δικαιώματος του Πολυτεχνείου να διαχειρίζεται την περιουσία του»: Το Πολυτεχνείο μέχρι στιγμής είναι δημόσιο ίδρυμα, δηλαδή ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, σε όλους μας. Όλοι λοιπόν έχουμε λόγο για τα κοινά και για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στο δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό είναι κάτι που ανακάλυψαν, θυμίζουμε οι αρχαίοι Έλληνες, στην αρχαία ελληνική δημοκρατία. Ξέρετε, τότε που αποφάσισαν να καταργήσουν τη μοναρχία (το να αποφασίζει ένας βασιλιάς ή ηγέτης) και την ολιγαρχία (το να αποφασίζουν λίγοι πλούσιοι ή λίγοι ευγενείς, μια ελίτ). Αυτή είναι η πολιτιστική και πολιτική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, ο δημοκρατικός διάλογος. Αυτή την Ιστορία θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε αναμασώντας νεοφιλελεύθερες καραμέλες εισαγωγής.

Και κάτι ακόμα που πρέπει να μας προβληματίζει: Πόσα ξενοδοχεία θα χωρέσουν στην Παλιά Πόλη των Χανίων; Θέλουμε την πλήρη τουριστικοποίηση της Παλιάς Πόλης και την έξοδο όλων των κατοίκων από αυτήν για να γίνουν όλα τα κτήρια ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφέ-μπαρ, τα οποία το χειμώνα θα αδειάζουν και στην περιοχή δεν θα κυκλοφορεί ψυχή; Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τουριστική νεκρόπολη; Μήπως πρέπει να μπουν κάποια όρια στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη, να γίνει προσπάθεια να παραμείνουν και να προστατευτούν οι κάτοικοι ως κομμάτι της Ιστορίας της Παλιάς Πόλης; Άλλωστε κι οι ίδιοι οι τουρίστες θέλουν να βλέπουν και κανέναν ντόπιο, να δοκιμάζουν τοπικό φαγητό και κρασί, να συμμετέχουν στην τοπική κουλτούρα. Αυτά, μαζί με τα σημαντικά μνημεία της Παλιάς Πόλης είναι που φέρνουν τον τουρισμό που επισκέπτεται ένα μοναδικό μέρος. Οι δημόσιοι χώροι και λειτουργίες στην Παλιά Πόλη πρέπει να ενισχυθούν αντί να συρρικνωθούν: Μουσεία, Συνεδριακά Κέντρα, Βιβλιοθήκες, χώροι συναυλιών, εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορούν να φιλοξενούνται σε αυτά τα μνημεία, ενώ κάποια τουλάχιστον από τα κτήρια του Πολυτεχνείου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες για φοιτητές, μιας και σήμερα δεν καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών για στέγαση.

Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση για τη δημιουργία μιας ανοιχτής Επιτροπής Υπεράσπισης των Μνημείων της Παλιάς Πόλης των Χανίων για να τα προστατέψουμε από την εγκατάλειψη και την ιδιωτικοποίηση, να αναδείξουμε την αξία τους και την Ιστορία της πόλης μέσα από αυτά. Πριν η πόλη χάσει την ταυτότητά της".

Πηγή: http://www.candianews.gr/2017/07/31/na-yperaspistoume-ta-mnimia-pou-dinoun-tin-taftotita-stin-palia-poli-ton-chanion/

Διαβάστηκε 1356 φορές