Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αεροδρόμιο Χανίων: Τρεις μήνες με τα κλειδιά στη Fraport

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 08:55

Αύξηση τελών ανά επιβάτη, επιβολή τελών στις τοπικές αερολέσχες, στις τοπικές  επιχειρήσεις, στα ταξί και στο ΚΤΕΛ, χρεώσεις στους υπαλλήλους για τη χρήση του parking και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι μερικά μόνο από τα "δώρα" της Fraport στο αεροδρόμιο Χανίων, τρεις μήνες μετά την 10η Απριλίου οπότε και εκχωρήθηκε επίσημα στη γερμανική εταιρία.

Αναλυτική παρουσίαση των επιπτώσεων από την εκχώρηση του αεροδρομίου Χανίων στη Fraport πραγματοποιεί η Πρωτοβουλία Πολιτών εκθέτοντας όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στις δυσμενείς εξελίξεις με τη μείωση δρομολογίων της εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία αποφάσισε τη δημιουργία κόμβου στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα. Επίσης στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από γερμανικό fund, το οποίο συνδέεται ευθέως με τη Fraport, για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία θα συνυπάρξουν με την κατασκευή τεραστίων εμπορικών κέντρων.

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών τονίζει πως θα συνεχίσει τον αγώνα συνολικά κατά της εκχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και καλεί τους πολίτες των Χανίων στη συνεδρίαση του ανοικτού Συντονιστικού που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 7.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών:

"Η ανοικτή πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» και των υπολοίπων δεκατριών περιφερειακών αεροδρομίων οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης για τις δυσμενείς εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την ανάληψη από τη γερμανική Fraport της διαχείρισης των ελληνικών αερολιμένων.

Η πρωτοβουλία μας επέλεξε να περιορίσει τις ανοικτές συμβολικές δράσεις και κινητοποιήσεις προκειμένου να μην κατηγορηθεί για διασάλευση της τουριστικής περιόδου. Μετέφερε όμως την παρέμβαση της στο νομικό επίπεδο και στις προσπάθειες ακύρωσης της αποικιοκρατικής σύμβασης. Ως εκ τούτου όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε ο αγώνας για επανάκτηση των εκχωρηθέντων, στη γερμανική ηγεμονία, περιφερειακών αεροδρομίων και τη δημιουργία ταυτόχρονα δημόσιου ενιαίου φορέα διαχείρισης αερολιμένων αλλά θα διευρύνουμε, την παρέμβαση και σε άλλα θέματα που απασχολούν την τοπική μας κοινότητα με γνώμονα τη υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τους πολίτες αυτού του τόπου. Ο χρόνος της έναρξης του διαλόγου θα καθορισθεί με το πέρας της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Οι εξελίξεις, μετά την ανάληψη των αεροδρομίων από τους Γερμανούς, επιδρούν ευθέως στην τοπική αλλά και στο σύνολο της οικονομίας της χώρας εφόσον πλέον επισήμως η Fraport ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 310 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2017 τα οποία θα προέλθουν, όπως η ίδια αναφέρει, από την χρήση των ελληνικών αεροδρομίων ήτοι από την αφαίμαξη ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό που ως συνήθως κάθε έλλειμμα αντιστοιχεί σε ισοδύναμο μειώσεως συντάξεων. Υπενθυμίζουμε ότι όχι μόνο μεταφέρονται τα εν λόγω κέρδη από το ελληνικό στο γερμανικό κράτος αλλά το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνεται με τη λειτουργία των ζημιογόνων αεροδρομίων που η ύπαρξη τους είναι βεβαίως εθνικής και κοινωνικής σημασίας.

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις μετά τη ανακοίνωση της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair η οποία αποφάσισε την δημιουργία κόμβου στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα αλλά και την μείωση δρομολογίων εξαιτίας των μη ελκυστικών τελών των αεροδρομίων που διαχειρίζονται οι Γερμανοί. Δυστυχώς οι πρόσφατες συνεντεύξεις στελεχών της εν λόγω εταιρείας έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μας επισημαίνοντας βέβαια ότι οι ανακατατάξεις αυτές δεν θα είναι άμεσες αλλά θα πραγματοποιηθούν σταδιακά σε βάθος πενταετίας.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από:

α) την αύξηση των τελών κατά 2,40 ευρώ ανά διαδρομή επιβάτη η Fraport προχώρησε:

β) στην επιβολή τελών στις τοπικές αερολέσχες ορισμένες από τις οποίες απομακρύνθηκαν πλέον οριστικά από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μεταξύ αυτών και η αερολέσχη Χανίων. Είναι γνωστό επίσης

γ) ότι τεράστιες είναι και οι αυξήσεις για τους χρήστες των αεροδρομίων και ειδικά για τις τοπικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να έχουν μία παρουσία εντός των αερολιμένων.

Καταγγελίες ήρθαν στη δημοσιότητα ακόμα και για τα σταντ που θέλησαν να τοποθετήσουν τοπικοί επαγγελματίες προκειμένου να διαφημίσουν τις μικρές επιχειρήσεις τους. Επιβεβαιώνεται έτσι η προσέγγιση μας ότι οι χώροι του αεροδρομίου θα χρησιμοποιηθούν από μεγάλες διεθνείς και εθνικές αλυσίδες χωρίς όφελος για την πλειοψηφία των τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη κατεύθυνση οφείλουμε να ενημερώσουμε του πολίτες των Χανίων και της δυτικής Κρήτης

δ) ότι ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από γερμανικό fund το οποίο συνδέεται ευθέως με τη Fraport για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία θα συνυπάρξουν με την κατασκευή τεραστίων εμπορικών κέντρων όπως είχαμε προβλέψει.

Η αποικιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο τέθηκε σε εφαρμογή αλλά προστέθηκαν νέοι δυσμενείς όροι.

Σε αυτή τη κατεύθυνση

ε) κραυγαλέες είναι οι προσπάθειες παραβίασης εργασιακών σχέσεων που θυμίζουν αποικιακά καθεστώτα χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και όχι της ενωμένης υποτίθεται Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι προσπάθεια αποδόμησης της διαδικασίας πιστοποίησης των υπαλλήλων φύλαξης στα αεροδρόμια των επονομαζόμενων security προκειμένου να καταστρατηγηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έτσι να φτάσουν οι μισθοί στα επίπεδα των 600 ευρώ. Στο αεροδρόμιο μάλιστα «Δασκαλογιάννης» των Χανίων υπάλληλοι παραιτήθηκαν εξαιτίας των εργασιακών συνθηκών που ακολουθεί η γερμανική διοίκηση. Επισημαίνεται ότι ήδη η Fraport επέβαλε 1 ευρώ αύξηση στα τέλη εισιτηρίων για τις υπηρεσίες αυτές τις οποίες φυσικά επιβαρύνεται ο πολίτης. Συνεπώς οι εν λόγω υπηρεσίες πληρώνονται από τους επιβάτες και δεν έπρεπε να υπάρχουν μειώσεις μισθών και υπηρεσιών φύλαξης.

Χαρακτηριστικές είναι

στ) οι χρεώσεις για την χρήση των parking των αεροδρομίων από τους εργαζόμενουςστον αερολιμένα που φτάνουν τα 50 ευρώ μηνιαίως,

ζ) η διακοπή της λειτουργίας του κλιματισμού κατά τις βραδινές ώρες και μάλιστα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα

η) η επιβολή τελών στα ΚΤΕΛ και στα ταξί για την πρόσβαση των επιβατών δημόσιας συγκοινωνίας κάτι το οποίο θα επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες εφόσον οι αυξήσεις αυτές θα μεταφερθούν στις τιμές των εισιτηρίων και των κομίστρων.

Περαιτέρω, όσον αφορά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των στόχων του Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2017 στο οποίο συμπεριλαμβάνουν τα 296,16 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ από την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Υπενθυμίζουμε λοιπόν, όπως ακριβώς ενημερώναμε και προ της περιόδου εκχώρησης των αεροδρομίων, πως ολόκληρο το ποσό αυτό θα επιστραφεί στην Γερμανικών κρατικών συμφερόντων Εταιρεία «Fraport» με την γνωστή σε όλους μας διαδικασία της «Επιστροφής ΦΠΑ» όπως ακριβώς πράττουν το σύνολο των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε παρόμοιες πράξεις. Ας κάνουν λοιπόν πανηγύρια (όσοι υποστήριζαν την εκχώρηση) με οριστικά έσοδα και όχι με προσωρινά..

Ας μην αναφερθούμε βέβαια και για το τίμημα του 1,234 δις το οποίο αρκετοί ξεχνούν ότι είναι έσοδο του ΤΑΙΠΕΔ και ως γνωστό σύμφωνα με το καταστατικό του Οργανισμού αυτού, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ μόλις εισρέουν στα ταμεία του αυτομάτως εκρέουν στα ταμεία των δανειστών. Τα ποσά αυτά αναμφισβήτητα τα έβγαλαν από την μία τσέπη και τα έβαλαν στην άλλη.

Ανεξαρτήτως των προπαρατεθέντων οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ουδεμία υπηρεσία στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έχει βελτιωθεί ενώ στο «Δασκαλογιάννης» παρά την θεαματική επένδυση επέκτασης που έγινε με χρήματα των Ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών νέες υπηρεσίες δεν έχουν προστεθεί. Αντιθέτως υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για αναμονή έως και 1 ½ ώρα.

Αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια τη χώρας οι Γερμανοί εγκαθιδρύουν μέρα με τη μέρα αποικιακού τύπου λειτουργίες. Στη Μυτιλήνη καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους, στη Κέρκυρα θέλουν να επεκταθούν σε προστατευόμενες περιοχές ενώ τεράστια προβλήματα εμφανίζονται στα αεροδρόμια Ρόδου, Μακεδονίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Το δημόσιο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων υποβαθμίζεται συνεχώς για να ενισχυθούν τα γειτονικά της Κέρκυρας και του Ακτίου που βρίσκονται κάτω από τη γερμανική διοίκηση της Fraport.

Η πρωτοβουλία μας είναι όμως υποχρεωμένη να καταγγείλει την υποκριτική στάση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα. Αφού επί αρκετούς μήνες έριχνε στάχτη στα μάτια των πολιτών για δήθεν προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της σύμβασης με τη Fraport στο τέλος ήρθε να κλείσει συμφωνία μαζί της για 170.000 αργύρια!!! Ενημερώνουμε τους πολίτες των Χανίων ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε το ήμισυ του ετήσιου κόστους των καυσίμων των απορριμματοφόρων καθώς και των ανθρωποωρών που θα διατεθούν για τη συγκομιδή τους.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση όχι μόνο υπέγραψε την εκχώρηση αλλά στελέχη της, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, παραβρέθηκαν σε φαντασμαγορικό πάρτυ σε κοσμικό κέντρο της Αττικής που οργάνωσε η Fraport προκειμένου να εορταστεί η εκχώρηση και κατάληψη των ελληνικών αεροδρομίων. Καταγγέλουμε δημόσια τον γραφικό πλέον αλλά επικίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον υπουργό επικρατείας Φλαμπουράρη καθώς και τον εκτελεστή της δημόσιας περιουσίας υφυπουργό Πιτσιόρλα ο οποίος θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τις πράξεις του ενάντια στον Ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι

Η πρωτοβουλία είχε προσπαθήσει με ανοικτές μαζικές εκδηλώσεις αλλά και συμβολικές δράσεις να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους πολίτες των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης και για την απαράδεκτη εκχώρηση βασικών εθνικών υποδομών της χώρας και για τα αρνητικά αποτελέσματα που θα υπάρξουν στις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Και το έπραξε αυτό με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτές τις δράσεις βρήκαμε συμπαραστάτες του Χανιώτες πολίτες οι οποίοι παρά την απογοήτευση τους από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές υποστήριξαν τις θέσεις και τις απόψεις της πρωτοβουλίας είτε με τη συμμετοχή τους στις ανοικτές εκδηλώσεις είτε με την αποδοχή των συμβολικών δράσεων μας που δεν απαιτούσαν μαζική συμμετοχή. Στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών η πρωτοβουλία μας είχε θετική απήχηση και αυτό το εισπράττουμε στις καθημερινές μας επαφές με τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Διαψεύστηκαν όμως ταυτόχρονα ορισμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι δυστυχώς υποστήριξαν την εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, επιτέθηκαν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στη πρωτοβουλία και κάλεσαν τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους να αποκλείσουν την προβολή των θέσεων και των απόψεων μας. Χαιρετίζουμε για μία ακόμα φορά την στάση των τοπικών ΜΜΕ τα οποία στο σύνολο τους και ανεξαρτήτως προσανατολισμού υποστήριξαν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Η πρωτοβουλία μας όμως είναι υποχρεωμένη, ως κατά βάση πρωτοβουλία πολιτών που υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο με τη παράλληλη πάταξη του πελατειακού κράτους και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία της διοίκησης, να θεωρήσει απαράδεκτη την απόφαση της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκχωρήσει τα κτήρια-μνημεία στο Λόφο Καστέλι σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να μετατραπούν σε υπερπολυτελή ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Τα εν λόγω δημόσια κτήρια αποτελούν στοιχεία της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας, βρίσκονται σε ένα ευρύτερο αρχαιολογικό και μνημειακό χώρο και πρέπει να παραμείνουν στη πόλη και τους κατοίκους της με την μεταφορά εκπαιδευτικών, ερευνητικών ή και επικουρικών, προς τούτα, δραστηριοτήτων του οικείου ΑΕΙ. Υποστηρίζουμε την .ένταξη και στέγαση και άλλων συναφών δημόσιων δραστηριοτήτων που προάγουν τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης όπως το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και οι δημόσιες βιβλιοθήκες της πόλης. Τέλος σημαντική θα είναι και η δημιουργία ενός χώρου αναψυχής με τη δημιουργία ενός καφέ/αναψυκτηρίου ανοικτό στη πανεπιστημιακή κοινότητα και τους κατοίκους της πόλης και με σοβαρά έσοδα υπέρ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ζητάμε από τη πρυτανική αρχή να σταματήσει την διαδικασία παραχώρησης και ανακοινώνουμε ότι θα διερευνήσουμε με όλα τα πρόσφορα μέσα τις πτυχές της διαδικασίας του διαγωνισμού υπενθυμίζοντας ότι ναι μεν το αυτοδιοίκητο είναι και πρέπει να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ αλλά και τα ΑΕΙ της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Πολυτεχνείου Κρήτης, είναι δημόσιου χαρακτήρα, ανήκουν και χρηματοδοτούνται από τον ελληνικό λαό.

Τέλος ζητάμε από τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων να εξασφαλίσουν όλους εκείνους τους πόρους και να εντάξουν τα κτήρια σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ανάδειξης και μετατροπής τους σε ένα σύγχρονο χώρο εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με οφέλη υπέρ του Πολυτεχνείου Κρήτης, της πόλης και των κατοίκων της.

Η πρωτοβουλία καλεί κάθε Χανιώτισσα και Χανιώτη στο ανοικτό συντονιστικό που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 7.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων."

 

πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/aerodromio-hanion-treis-mines-me-ta-kleidia-sti-fraport

Διαβάστηκε 2331 φορές