Σώστε την οικία Μηλιαρά στο Ηράκλειο Κρήτης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 08:20

Η ομάδα "Τα Οθωμανικά Μνημεία της Ελλάδας" παρεμβαίνει για τη διάσωση της οικίας Μηλιαρά, ένα από τα ελάχιστα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου που έχουν απομείνει στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο κινδυνεύει να κατεδαφιστεί. 
Η οικία Μηλιαρά είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και υπάγεται στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό κτίριο της βαλκανικής αστικής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε μετά τον ισχυρό σεισμό του 1856. 
Ανήκε στον συμβολαιογράφο Ζαχαρία Μηλιαρά, ο οποίος ζούσε στο σπίτι αυτό που λειτουργούσε και ως συμβολαιογραφείο, μέχρι τον θάνατό του το 1986. Οι κληρονόμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες του επιδιώκουν την κατεδάφισή του δικαστικά για λόγους ετοιμοροπίας, αν και η κατάστασή του έχει χαρακτηρισθεί ως αναστρέψιμη από την αρμόδια υπηρεσία. Είναι διώροφη με υπόγειο, και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Διαθέτει δυο κύριες όψεις και εσωτερική αυλή. Το θύρωμα της κύριας εισόδου φέρει ψευδοπαραστάσεις και πλατύ υπέρθυρο. Στην πρόσοψη δεσπόζει το σαχνισί το οποίο στηρίζεται σε ξύλινα καμπύλα φουρούσια που απολήγουν σε κόσμημα. 

πηγή: https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Politismoy_Dieythynsi_Prostasias_Anastilosis_Neoteron_Mnimeion_Soste_tin_oikia_Miliara_sto_Irakleio_Kritis/?fGIAobb&pv=10&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-434137-Ypoyrgeio_Politismoy_Dieythynsi_Prostasias_Anastilosis_Neoteron_Mnimeion_Soste_tin_oikia_Miliara_sto_Irakleio_Kritis&utm_term=GIAobb%2Bel 

Διαβάστηκε 289 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 08:26