Λασίθι: Η επόμενη μέρα των δύο πυρκαγιών

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 07:51

Mαύρος ο απολογισμός για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Λασίθι που από την Παρασκευή το βράδυ σήμαναν συναγερμό σε υπηρεσίες και κόσμο και άφησε πίσω του εκατοντάδες καμμένα στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών.

Στους Πεύκους η έκταση που κάηκε φτάνει τα 800 στρέμματα 100 απ’ αυτά δασική και 700 χορτολιβαδική, ενώ στην Ανατολή τα 770 στρέμματα τα 500 δασικής έκτασης και  270 αγροτικές καλλιέργειες, . Τρία χιλιόμετρα καμμένα αρδευτικά δίκτυα του Δήμου Ιεράπετρας και βέβαια τα ιδιωτικά.

Η κινητοποίηση τόσο τον πυροσβεστικών υπηρεσιών όσο και του κόσμου και τον εθελοντών διασωστών, αξίζει να τονιστεί για άλλη μια φορά, ήταν πολύ μεγάλη και βοήθησε πολύ στο να ξεπεραστούν τα χειρότερα.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ Κρήτης μίλησε στο Ράδιο Λασίθι και τόνισε πως με σωστό σχεδιασμο κρατήθηκε αρχικά φωτιά στους Πεύκους, και απ΄τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην Ανατολή δόθηκε μεγάλη μάχη για να σωθεί αρχικά το χωριό αλλά και να μην φτάσει η φωτιά στα θερμοκήπια. «Ξέραμε πως αν η φωτιά έφτανε σε ένα θερμοκήπιο όλα θα είχαν τελειώσει.» τόνισε ο κ. Μαραγκάκης.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία ότι τα καταφέραμε, οι πυροσβέστες δεν είναι θεοί και τέτοιες πυρκαγιές ξεπερνούν τις δυνάμεις μας. Είναι σχεδόν θαύμα αυτό που έγινε, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλο τον κόσμο της περιοχής, τον Δήμο Ιεράπετρας, τους πολλούς εθελοντές. Επιχειρούσαμε με ανέμους 8, 9 μποφόρ είχε ριπές μέχρι και τα 11, κινδύνεψε πυροσβεστικό όχημα και πυροσβέστες, τελικά όμως όλα πήγαν καλά. Μεγάλη η βοήθεια των δύο ελικοπτέρων»

Στο σημείο όπως αναφέρει ο κ. Μαραγκάκης παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις με δέκα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, η πυρκαγιά είναι υπό μερικό έλεγχο και θα συνεχίσει να επιτηρείται, μέχρι να περάσει οριστικά ο κίνδυνος.

O Διοικητής της Π.Υ Ιεράπετρας κ. Καράμπελλας, με τη σειρά του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εθελοντές-διασώστες που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Όπως είπε στην περιοχή οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν όσο χρειαστεί στην περιοχή μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα, κάτι που κρατήσει μέχρι και για δέκα ακόμα μέρες. Τα ελικόπτερα ήταν

Όσο για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Καράμπελλας ανέφερε πως υπάρχουν κάποια μικρά στοιχεία, για τα αίτια των δύο πυρκαγιών, όμως οι έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να μπορεί να βγει ένα σίγουρο συμπέρασμα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έγιναν το Σάββατο στο Ράδιο Λασίθι η πυρκαγιά στην Ανατολή πιθανόν ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε καλώδιο της ΔΕΗ, ενώ στους Πέυκους υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινη αμέλεια.

Ο πρόεδρος την κοινότητας Ανατολής κ. Γερακιανάκης, τόνισε πως πλέον πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για την υδροδότηση της περιοχής αφού τα κατεστραμμένα δίκτυα είναι πολλά, και για αυτό σε λίγο θα γίνει συνάντηση στον Δήμο Ιεράπετρας για να συντονιστούν οι ενέργειες αποκατάστασης.

Ο αρχηγός των Σαμαρειτών από το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας Νίκος Νεστοράκης, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για όσα έγιναν από το βράδυ της Παρασκεύης, όταν από τις 10 το βράδυ 15 εθελοντές με δύο οχήματα του Ε.Ε.Σ βρέθηκαν αρχικά στους Πεύκους και στη συνέχεια στην Ανατολή.

Όπως είπε οι εθελοντές δρουν πάντα με βάση τις οδηγίες που λαμβάνουν από τους αρμόδιους συντονιστές και στη συγκεκριμένη περίπτωση ζητήθηκε πολύπλευρη βοήθεια από τους εθελοντές, είτε για την κατάσβεση, για πρώτες βοήθειες σε εγκαύματα πολιτών, μεταφορά νερού και φαγητού στους πυροσβέστες.

Ο ίδιος θέλησε να τονίσει πως αυτή τη φορά υπήρξε πολύ μεγάλη βοήθεια από πολύ κόσμο στις δύο περιοχές πράγμα πολύ ενθαρρυντικό.

Για την πυρκαγιά των Πεύκω,  ο αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Βρυγιωνάκης ανέφερε πως υπήρξε άμεση κινητοποίηση στις 09:30 το βράδυ με την υδροφόρα της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού, όμως το σημαντικότερο ήταν πως η φωτιά ξέσπασε σε σημείο που είχε ξανακαεί και είχε χαμηλή βλάστηση, ενώ ο άερας αν και πολύ ισχυρός είχε κατεύθυνση που βοηθούσε στο να μην υπάρχει μεγάλη εξάπλωση.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό από αμέλεια οι οποίες ερευνώνται, αφού πρόκειται για «ύποπτο σημείο» στο οποίο δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο, ούτε υπάρχουν καλώδια της ΔΕΗ.

 

πηγή:  http://www.candianews.gr/2017/07/10/kriti-i-epomeni-mera-ton-dyo-pyrkagion-mavros-o-apologismos-foto/

Διαβάστηκε 1916 φορές