Κανένα (σημαντικό) πρόβλημα για την επένδυση στη Μονή Τοπλού

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 12:03

Την εκτίμηση ότι η επένδυση στη Μονή Τοπλού «δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών» αλλά και ούτε τίθεται ζήτημα διασφάλισης της συνολικής συνοχής του δικτύου NATURA έκαναν οι σύμβουλοι της Επικρατείας που απέρριψαν για μια ακόμα φορά τις προσφυγές κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκδόθηκε το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του ΣτΕ για τις προσφυγές 17 φορέων και 123 πολιτών με το αιτιολογικό ότι το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως «στρατηγική επένδυση» από το 2012 κρίνοντας ως συνταγματική την προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στους επενδυτές, παρέχοντάς τους την δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης ελέω των μνημονιακών νόμων.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως ήσσονος σημασίας τις αιτιάσεις δεκάδων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων καθώς και του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Κογκρέσου για την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, για την προστασία των οποίων έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια με εκατοντάδες υπογραφές επιστημόνων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις αυτές εξέδωσε η Minoan Group Plc τονίζοντας ότι η εταιρία «διαθέτει» ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν υπόκειται πλέον σε ένδικα βοηθήματα και το οποίο, στην ουσία, αποτελεί τους βασικούς όρους της έγκρισης για το Έργο. 

Για ακόμα μια φορά η εταιρία δεν ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών αλλά πως με βάση την απόφαση αυτή «μπορεί πλέον να επιταχύνει την ανάπτυξη του Έργου και, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει διαπραγματεύσεις για συνεργασίες με hotel operators».

Ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Minoan Group Plc., δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η έκδοση των αποφάσεων σημαίνει ότι η μακρόχρονη συνεργασία μας με το Ίδρυμα "Παναγία η Ακρωτηριανή", τον Δήμο Σητείας και την τοπική κοινωνία θα αρχίσει να αποφέρει οφέλη στην περιοχή. Οι αποφάσεις αυτές είναι το ευτυχές αποκορύφωμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς όλων στην Εταιρεία, φυσικά με την υποστήριξη και την υπομονή των μετόχων της Εταιρείας».

Μέχρι σήμερα η εταιρία δεν έχει αποδείξει πως διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για την υλοποίηση του σχεδίου της που προβλέπει 1.936 κλίνες σε 5 μονάδες των 350 κλινών καθώς και για συνοδές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αθλητικούς χώρους αλλά και ένα γήπεδο γκολφ. Υπενθυμίζεται πως με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για το συγκεκριμένο ΕΣΧΑΣΕ, τον Μάρτιο του 2016, ο κ. Egleton, είχε ζητήσει την είσοδο άλλων επενδυτών στο σχέδιο αναζητώντας δυνητικούς εταίρους («other potential partners»), με δεδομένη την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της «ιερής» έκτασης των 26.000 στρεμμάτων.

πηγή : η εφημερίδα των συντακτών
http://www.efsyn.gr/arthro/kanena-simantiko-provlima-gia-tin-ependysi-sti-moni-toploy

Διαβάστηκε 2228 φορές