Χαστούκι στην Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις TTIP και CETA

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 10:46

Αγρια σφαλιάρα έφαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αποφάσισε ότι δεν είχε κανένα νόμιμο λόγο απόρριψης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών που ζητούσε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με ΗΠΑ και Καναδά για τις περιβόητες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου TTIP και CETA.

H πρωτοβουλία (STOP TTIP) -που καλούσε τους θεσμούς και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και να μην επικυρώσουν τη συμφωνία με τον Καναδά- υποστηρίχθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Κόμμα των Πρασίνων και συγκέντρωσε περισσότερα από τρία εκατομμύρια υπογραφές πολιτών απ’ όλη την Ενωση.

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων (Συμφωνία της Λισαβόνας) όταν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφών από τουλάχιστον επτά χώρες-μέλη και υποβληθεί στην Κομισιόν, τότε η τελευταία είναι υποχρεωμένη -αν η πρωτοβουλία είναι στο πλαίσιο των εξουσιών της- να την καταγράψει και να αναλάβει δράση καταθέτοντας πρόταση.

Η Επιτροπή όμως έκανε τον… Κινέζο και απέρριψε την πρωτοβουλία, επικαλούμενη ότι αυτή δεν είχε νομική βάση.

Ωστόσο η STOP TTIP δεν τα παράτησε, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε.

Το δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη ότι τα επιχειρήματα της Κομισιόν δεν είναι αντίθετα με τον στόχο της Πρωτοβουλίας για «τη βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ε.Ε. και την παροχή του γενικού δικαιώματος συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή σε κάθε πολίτη».

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Κομισιόν, τίποτα δεν εμποδίζει τους θεσμούς της Ε.Ε. από το να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε νέα σχέδια διατλαντικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», διεμήνυσε χαρακτηριστικά το δικαστήριο.

Η απόφαση εκθέτει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και σε αυτόν τον δημόσιο διχασμό στην επικράτεια της Ε.Ε. για τις νέου τύπου διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες επέλεξε να ταχθεί με την πλευρά των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και των πολυεθνικών, παρά με τους πολίτες.

Και όχι μόνο, αφού επί της ουσίας, απορρίπτοντας το αίτημα των τριών εκατομμυρίων πολιτών, η Κομισιόν προσπάθησε να θάψει τη διαφορετική άποψη, τη διαφορετική φωνή.

Η απόφαση αποτελεί αναμφίβολα νίκη για τη «σκωροφαγωμένη» τα τελευταία χρόνια δημοκρατία της Ε.Ε.

Κάτι που επισήμανε και ο Ισπανός φιλόσοφος, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Josep Maria Terricabras, υπογραμμίζοντας ότι η ετυμηγορία των δικαστών «κατέστησε εμφανές πως η χρήση νομικίστικων επιχειρημάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μην καταγράψει την Πρωτοβουλία των Πολιτών της Ε.Ε. STOP TTIP παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/hastoyki-stin-komision-apo-eyropaiko-dikastirio

Διαβάστηκε 1721 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 12:00