Νέα απόφαση- κόλαφος από το ΣτΕ: Κλείστε τώρα τον παράνομο παραλιακό της Αλικαρνασσού και κάντε τον πεζόδρομο!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 20:51

Το άμεσο κλείσιμο του παραλιακού δρόμου της Αλικαρνασσού, τον οποίο θεωρεί παράνομο και ότι παραβιάζει το σχέδιο πόλης, διατάσσει με νέα απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο δρόμος, σύμφωνα με την απόφαση, πρέπει να μετατραπεί άμεσα σε πεζόδρομο, όπως προβλέπει το σχέδιο πόλης.

Η απόφαση αποτελεί "κόλαφο" και πάλι για δήμο και περιφέρεια καθώς εγκαλούνται οι δυο αυτοδιοικητικές αρχές επειδή δεν εφάρμοσαν το σχέδιο πόλης και τη νομοθεσία αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις.

Έτσι, με τη νέα απόφαση την οποία ο δήμος πλέον είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει άμεσα, και καθώς η παραλιακή θα γίνει πεζόδρομος, ο μόνος δρόμος εισόδου στην Αλικαρνασσό από την πλευρά της παραλίας του Ηρακλείου θα είναι η οδός Σεφέρη.

Η νέα αυτή απόφαση του ΣτΕ, σε συνέχεια προηγούμενων του ανωτάτου δικαστηρίου, εκδόθηκε επειδή θεωρεί ότι ο δήμος Ηρακλείου δεν συμμορφώθηκε στα όσα είχε ορίσει το δικαστήριο. Προηγουμένως, με άλλες δυο αποφάσεις, είχε περιγράψει τις παρανομίες και είχε εγκαλέσει τις αρχές δήμου Ηρακλείου και περιφέρειας Κρήτης για παραλείψεις και παράβαση καθήκοντος, ενώ είχε επιβάλλει πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ στους δυο φορείς της ΤΑ, καθώς δεν συμμορφώθηκαν με προηγούμενη απόφασή του προκειμένου να αποκαταστήσουν τις παρανομίες στο έργο, για το οποίο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας είχε αποφανθεί τελεσίδικα ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρώτη απόφαση 2717/2011 στην ουσία ακύρωνε όλο το έργο του παραλιακού,  καθώς διαπίστωνε ότι αυτό ήταν παράνομο και παραβίαζε τόσο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2003 όσο και την Πολεοδομική μελέτη του 2007, που προέβλεπαν δρόμο δευτερεύουσας σημασίας, μέρος του οποίου θα ήταν σε χρήση των πεζών. Όπως σημείωνε, ο παραλιακός δεν μπορούσε να είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και συνδετήριος με το αεροδρόμιο, αλλά ήπιας κυκλοφορίας και πεζόδρομος. Με την ενδιάμεση απόφασή του, την 14/2013, το ΣτΕ είχε και πάλι ζητήσει την αποκατάσταση της νομιμότητας, την απελευθέρωση του παράλληλου με τον αιγιαλό μετώπου προς όφελος των πολιτών δίνοντας επίσης στους εμπλεκόμενους διορία 3 μηνών να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

 

Με τη δεύτερη απόφαση 23/2015, το ΣτΕ ουσιαστικά έθεσε θέμα παράβασης καθήκοντος και δικαστικών αποφάσεων τόσο για την περιφέρεια Κρήτης όσο και για την προηγούμενη δημοτική αρχή του Ηρακλείου, διαπιστώνοντας ότι ούτε καμιά από τις προηγούμενες αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν. Όπως διαπιστώνει, και μετά την κοινοποίηση της απόφασης 14/2013, δήμος και περιφέρεια συνέχιζαν να μη συμμορφώνονται με πλήρως με την 2717/2011 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και υποχρεώνει τους δύο ΟΤΑ να καταβάλουν από 5.000 ευρώ στους ιδιώτες που είχαν προσφύγει σε βάρος του έργου.

Τις αποφάσεις είχαν προκαλέσει με προσφυγές τους στο ΣτΕ ιδιοκτήτες της περιοχής, οι οποίοι και το 2015 προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς τίποτε από όλα όσα όριζε η αμετάκλητη δικαστική απόφαση δεν εφαρμόστηκαν, εκτός από το να τοποθετηθούν κάποιες πινακίδες από το δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η νέα, τρίτη στη σειρά, απόφαση.


Πηγή: http://www.candianews.gr/2017/05/09/nea-apofasi-kolafos-apo-to-ste-kliste-tora-ton-paranomo-paraliako-tis-alikarnassou-ke-kante-ton-pezodromo/

Διαβάστηκε 2008 φορές