Ηράκλειο:"Χτίζουν" ξανά το θρυλικό ΜΙΝΩΣ!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 12:06

 

Σήμερα είναι ένα ερείπιο. Αλλά ο δήμος Ηρακλείου οραματίζεται να το "χτίσει" ξανά! Το θρυλικό ξενοδοχείο «Μίνως» που ξεκίνησε να λειτουργεί στον μεσοπόλεμο και βομβαρδίστηκε στην Κατοχή σήμερα είναι ένα ερείπιο στην αρχή της 25ης Αυγούστου, αλλά ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ.Αναστασάκης φιλοδοξεί να το αποκαταστήσει ξανά!

 

Η εξέχουσα θέση του κτηρίου σε ιδιαίτερα ευαίσθητο ιστορικό περιβάλλον, (ενετικό λιμάνι, Κούλες, νεώρια, διατηρητέα κτήρια), η ίδια η ιστορία του και το αξιόλογο μέγεθός του επιβάλλουν την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση του.

 

Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση αποτελεί η ανάθεση της σχετικής μελέτης αποκατάστασης η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του ώστε να αποτελέσει πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής, λέει ο αντιδήμαρχος 

 

που θα εισηγηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα.

 

 Μέσα στον χώρο αυτό ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να έρθει σε διαδραστική επαφή με τα είδη διατροφής, τον τρόπο παρασκευής τους, τον χώρο παραγωγής καθώς και τους ανθρώπους-παραγωγούς των. Επίσης θα έχει την δυνατότητα να τα γευτεί ή να τα μυρίσει ώστε να τα επιλέξει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα πώλησης ο αντιδήμαρχος

 

«Σήμερα, το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται και παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Στο παρελθόν, έχουν γίνει προσπάθειες αξιοποίησης του ακινήτου είτε απευθείας από τον Δήμο Ηρακλείου είτε μέσω ιδιώτη μισθωτή,χωρίς όμως αποτέλεσμα» τονίζει ο κ.Αναστασάκης.

 

 

 

Το κτίριο

 

 

 

Το κτίριο επί της οδού 25ης Αυγούστου που βρίσκεται στον αριθμό 3 είχε ήδη από την εποχή της βενετοκρατίας εξέχουσα θέση και χρήση. Μετά τον εμπρησμό και τη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898 που οδήγησε στην απελευθέρωση του Ηρακλείου από τους Τούρκους, ανατέθηκε στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό ο σχεδιασμός ενός τριωρόφου μεγάρου στο βορεινό τμήμα, ενώ το νοτικό παρέμεινε διώροφο. Aργότερα, στα δύο κτίρια στεγάστηκε το ξενοδοχείο «ΜΙΝΩΣ» το οποίο άρχισε  να λειτουργεί το 1926.

 

Το εναπομείναν κτίριο είναι διώροφο, συνολικής επιφανείας 340m2 (170m2 περίπου ο κάθε όροφος). Επίσης διαθέτει ακάλυπτο χώρο 230m2, όπου βρισκόταν το τριώροφο μέγαρο που είχε σχεδιάσει ο Δημήτρης Κυριακός και το οποίο βομβαρδίστηκε κατά την γερμανική κατοχή.

 

Η μελέτη

 

 

 

Η μελέτη, βάσει της προεκτιμώμενης αμοιβής της, (προυπολογισμός 168.295,23 ) θα ανατεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, με ανοικτή διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ίδιου νόμου.

 

Θα εκπονηθούν οι εξής επί μέρους μελέτες:

 

  • Αρχιτεκτονική μελέτη κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου
  • Στατική μελέτη κτιρίου
  • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου
  • Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου
  • τεύχη δημοπράτησης

 

Υπάρχουν και Αρχαιολογικές δεσμεύσεις. Το 2010 με την απόφαση του ΥΠΠΟ η κύρια όψη του κτιρίου επί της οδού 25ης Αυγούστου αρ. 3, στο Ο.Τ. 7, χαρακτηρίστηκε ως μνημειο «…διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με τον Ενετικό Λιμένα"

 

Πηγή: http://www.cretalive.gr/crete/chtizoyn-ksana-to-thryliko-minos

 

Διαβάστηκε 1716 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 12:13