Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

Το "πάρτι" με τα χαριστικά δάνεια της Τράπεζας Αττικής

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 12:01
Κόλαφος για την Attica Bank και τις πρακτικές διοίκησης των Γιάννη Γαρμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου αποτελεί η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στις Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας της να διερευνήσει "την τέλεση αξιόποινων πράξεων".
 
Η εν λόγω αναφορά, που αποκαλύπτει σήμερα το "Βήμα της Κυριακής", φέρει ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016 και περιγράφει το πάρτι που είχε στηθεί με το Τράπεζα των Μηχανικών, γύρω από την οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε -όπως είχε περιγράψει ο Γ. Δραγασάκης- να οικοδομήσει "παράλληλο τραπεζικό σύστημα" για να παρακάμψει την εποπτεία της ΕΚΤ.
 
Αναλυτικότερα, η αναφορά κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση "ημετέρων" για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.
 
Σύμφωνα με ευρήματα του ελέγχου της ΤτΕ και του SSM, το ελάχιστο επιτόκιο που μπορούσε να δανείσει η Attica Bank για να μην μπαίνει μέσα ήταν 4,17% (breakeven point). Και αυτό αφορούσε τους πελάτες με την καλύτερη πιστοληπτική διαβάθμιση (Α στην κλίμακα αξιολόγησης της ICAP).
 
Ωστόσο, "σε πολλές περιπτώσεις το επιτόκιο που προσφέρει η τράπεζα είναι χαμηλότερο από 4,17% που είναι η ελάχιστη τιμή η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να καλύπτει το κόστος της και η τιμολόγηση κάτω του κόστους σε συστηματική βάση συνεπάγεται ζημίες για ην τράπεζα".
 
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι "οι αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση προϊόντων δεν λαμβάνονται με βάση το κόστος για τη συνολική διάρκεια ζωής του προϊόντος και τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται. Λόγω αυτής της προσέγγισης, πελάτες υψηλότερου πιστωτικού κινδύνου (F, G, H, NT) επωφελούνται από χαμηλότερα επιτόκια απ' ό,τι οι πελάτες χαμηλότερου πιστωτικού κινδύνου (BB, D)".
 
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της κεντρικής τράπεζας:
 
-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση ICAP F, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ήταν 8,79%, δόθηκαν 1.740 δάνεια συνολικού ύψους 297 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,32%.
 
-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση G, όπου το μέσο επιτόκιο ήταν 11,84%, δόθηκαν 1.589 δάνεια ύψους 391 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,47%.
 
-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση H, όπου το μέσο επιτόκιο ήταν 14,02%, δόθηκαν 3.401 δάνεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σημειωτέον πως αυτά τα δάνεια αποτελούν το 31% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
 
-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση NT (τη χαμηλότερη), όπου το μέσο επιτόκιο ήταν 14,02%, δόθηκαν 528 δάνεια ύψους 142 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 7,46%.
 
Στις εταιρείες που επωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη πρακτική της Attica Bank συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Τοξότης Κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα.
 
Χορός δανείων για τις εταιρείες Καλογρίτσα
 
Τριάντα εννέα δάνεια πήρε το 2015 από την Τράπεζα Αττικής η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 (με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής πήρε δάνειο ύψους 11 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.
 
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, στις 28/4/2015 το πιστωτικό του όριο από 10 εκατ. αυξήθηκε σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14/5 σε 100 εκατ. ευρώ!
 
Επιπλέον η Τοξότης Κατασκευαστική, με διαβάθμιση G, πήρε στις 13/5/2015 δάνειο 20 εκατ. ευρώ παρέχοντας εγγύηση 5 εκατ. ευρώ με υποσχετική επιστολή προσκόμισης γεγενημένων απαιτήσεων σε ποσοστό 120% και 15 εκατ. ευρώ με κάλυμμα νομότυπη ενεχυριασμένη κατάθεση σε ποσοστό 100%, η οποία μπορούσε να αντικατασταθεί σταδιακά με ενεχυρίαση απαιτήσεων ή συμβάσεων έργων που θα υπέγραφε σε μεταγενέστερο χρόνο ο κ. Καλογρίτσας, όπως και έγινε.
 
Η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ αναφέρεται και στα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica Bank δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ελάχιστο επιτόκιο που προέβλεπε το τιμολόγιο της τράπεζας για τους πελάτες με την καλύτερη διαβάθμιση ήταν 4,17% και το μέσο επιτόκιο για τα δάνεια με διαβάθμιση G -όπως του κ. Καλογρίτσα- ήταν 11,84%. Δηλαδή η απόκλιση στην περίπτωση της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα ήταν 9,24%!
 
πηγή : συσπείρωση αριστερών μηχανικών


http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2017/02/blog-post_74.html

Διαβάστηκε 2367 φορές