Η χλωρίδα του Ψηλορείτη κινδυνεύει από τους οδηγούς

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 07:45

Απειλή για τα  μοναδικά είδη της χλωρίδας της Κρήτης που ευδοκιμούν στον Ψηλορείτη και για το έδαφος στο βουνό αποτελεί η οδήγηση εκτός δρόμου , κατά τους χειμερινούς μήνες, στα Ανώγεια.

Η οδήγηση αυτή που γίνεται από μεγάλα φορτηγά ή τζιπ, ακόμα και μηχανές ή “γουρούνες” έχει επιφέρει αρκετές ζημιές στο έδαφος του Ψηλορείτη, παραδείγματα τέτοια βλέπουμε και στις φώτο που δημοσιεύονται. 

Ο δήμος Ανωγείων  επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασία σε περίπτωση που τέτοια φαινόμενα συνεχιστούν, στην προσπάθεια του να προστατεύσει την χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Ο δήμος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-επισήμανση, έχει ως εξής:

“Στο Δήμο Ανωγείων κατά τους χειμερινούς μήνες δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της εκτός δρόμου οδήγησης είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από “συλλόγους” με μηχανές, γουρούνες, τζίπ ή 4×4 φορτηγά.

Όπως πληροφορούμαστε η λογική πίσω από τη συγκεκριμένη συνήθεια είναι η πρόκληση του πώς να κινηθεί ο οδηγός σε εδάφη κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες ορμώμενοι από τη φιλοσοφία ότι η εκτός δρόμου οδήγηση είναι ένα παιχνίδι τεχνικής και φινέτσας: ο υποθετικός στόχος είναι η ελάχιστη επίπτωση στο έδαφος, ταυτόχρονα με το ξεπέρασμα της όποιας τεχνικής δυσκολίας, πράγμα που ποτέ δεν επιτυγχάνεται όπως μαρτυρεί η πραγματικότητα.

Οι επιπτώσεις που έχει το παραπάνω “άθλημα” στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Δήμου μας δεν είναι οι ελάχιστες, όπως προκύπτει από τις παρατιθέμενες φωτογραφίες.

Τα οροπέδια που υποφέρουν αποτελούν οάσεις ενδημισμού και βιοποικιλότητας, συγκεντρώνοντας και προστατεύοντας μοναδικά είδη της χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης όπως για παράδειγμα η ενδημική Νευρίδα, ο Κρόκος αλλά και το σπανιότερο φυτό της Κρήτης και ένα από τα τέσσερα ενδημικά γένη της Ελλάδας η Χορστρίσεα η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος Ανωγείων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης και τους προτρέπει όπως αποφεύγουν το εν λόγω “άθλημα” στα γεωγραφικά του όρια καθώς και ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασία.” καταλήγει.

 


http://www.cretalive.gr/crete/h-chlorida-toy-pshloreith-kindyneyei-apo-toys-odhgoys

Διαβάστηκε 2701 φορές