Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το Ελληνικό

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 07 Αυγούστου 2016 16:02

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιστολή του ΥΠΠΟ προς το ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία, ενημερώνοντας ότι οι υπηρεσίες του πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης στο Ελληνικό.

Την επιστολή έφερε στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» όπου αναφέρεται ότι η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου, με ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα, κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στο ΤΑΙΠΕΔ, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και την υπό παραχώρηση Ελληνικό Α.Ε.

Ζητάει, δε, από τους αποδέκτες της επιστολής τις απόψεις τους εντός δύο μηνών προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο νέους χαρακτηρισμούς κτιρίων ως διατηρητέων αλλά και την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των υπό εξέταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων κτιρίων είναι οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης

Και αυτό την ώρα που η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Τι απαντά το ΥΠΠΟ

Το υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», μιλά για «σειρά καταστροφολογικών δημοσιευμάτων» που δεν έχουν ουσιαστική υπόσταση.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου «αφορά σε μια ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης, περιλαμβάνοντας τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό και όχι ολόκληρη την επένδυση, όπως ανακριβώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα».

Επίσης τονίζει ότι η μόνη υποχρέωση που προκύπτει από την κήρυξη είναι ότι τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή που οριοθετείται, πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου, και να παρακολουθούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία. 

Επίσης, μεταξύ άλλων, εξηγεί ότι «η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

PDF iconΗ απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

ΕΜΠ: Αξιόλογα προς διάσωση ιστορικά κτίρια και εγκαταστάσεις

Έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2016, τεκμηριώνει την ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική σπουδαιότητα συγκεκριμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και κινητού εξοπλισμού που σώζoνται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά.

Στο μεγάλο χωρικό σύμπλεγμα το αεροδρομίου διασώζονται εκατοντάδες κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής και των μεταγενέστερων φάσεων λειτουργίας του.

Το κτιριακό απόθεμα του συνόλου του χώρου, καταγράφηκε συστηματικά και αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ «Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού» (2009- 2011).

Στην έκθεση περιλαμβάνονται όσα εξ αυτών αξιολογούνται ως εξόχως σημαντικά ως προς την ιστορική, αρχιτεκτονική, τοπιακή και τεχνική τους αξία.

Πρόκειται για κτίρια, τεχνικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τα κτίρια της αρχικής φάσης του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων (νυν Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) όπως και για τα κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής φάσης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.

Εκατέρωθεν ανακοινώσεις

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέσει άμεσα στο θέμα που προέκυψε για το Ελληνικό.

Όπως τονίζει, η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, μετά την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει -«με ακατανόητη καθυστέρηση»- αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού.

«Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος - πίσω στο ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων, έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας πως κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες, τη δυναμιτίζουν.

«Το Ελληνικό κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα θύμα αυτής της νοσηρής κατάστασης. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Ακολούθησε ανακοίνωση-απάντηση της κυβερνητική εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, στην οποία τονίζει ότι «ο μόνος που βρίσκεται (ξανά) σε αδιέξοδο είναι εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της Ν.Δ.»

Στο μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό της, η Όλγα Γεροβασίλη παραθέτει επίσης μεγάλο μέρος της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ για το Ελληνικό.

Απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο έδωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Απευθυνόμενος στην Όλγα Γεροβασίλη, τονίζει πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη και φτωχοποιεί την κοινωνία.

«Κόβετε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ, και δεν ζητάτε ούτε μία συγγνώμη» αναφέρει.

Και ζητά από την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντήσει αν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπουν τις επενδύσεις.

«Αν τις πιστεύει, που πολύ αμφιβάλω ο Αλέξης Τσίπρας» καταλήγει ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Φλαμπουράρης: Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι προσδιορισμένοι

Για συσκότιση της αλήθειας και παρεμπόδιση της επένδυσης στο Ελληνικό κατηγορεί τη Ν.Δ. ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για αντιπολιτευτική τακτική, η οποία εκδηλώνεται μετά την επιτυχία της τελικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επενδυτές.

Ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού αναφέρονται στη σύμβαση.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Επίσης στη σύμβαση αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η επικαιροποίηση, λοιπόν, είναι αναγκαία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης», σημειώνει.

Τα άλλα κόμματα

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Περιβάλλον και Υποδομές, Γ. Μανιάτης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση οδηγεί σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η διεθνής απαξίωση της χώρας κορυφώνεται με την πρόθεση να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό και μνημεία τα κτίρια του αεροδρομίου, ο υδατόπυργος, ακόμη και ο… διάδρομος προσγειώσεων! Λες και όλα αυτά δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, λες και δεν τα ήξερε η κυβέρνηση όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβαζε την υπογραφή του στην κατακύρωση του διαγωνισμού».

Ο Γιάννης Μανιάτης κάνει λόγο για «απρόβλεπτη» και «επικίνδυνη» εξέλιξη, αλλά και για «ιλαροτραγωδία» την οποία όπως σημειώνει «έχουμε ξαναδεί με τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τα 14 Αεροδρόμια, την Αφάντου στη Ρόδο, τον Αστέρα».

Υποστηρίζεi δε ότι όλα αυτά γίνονται «στο βωμό της ικανοποίησης του τοπικού κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τον κίνδυνο να διασυρθεί διεθνώς η χώρα και να υπονομευθούν παραπέρα τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης». 

Και καταλήγει ότι αν δεν ληφθούν «άμεσα οι σωστές αποφάσεις, ο πρωταγωνιστής της πιθανής αναπτυξιακής κατάρρευσης της χώρας από εδώ και πέρα θα ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με τρόπο ηχηρό».

Με ανάρτησή του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγορεί υπουργούς και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ «που συνωμοτούν αυγουστιάτικα για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού».

Ολόκληρη η ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού έχει ως εξής:

Θα τους θυμάστε και από το σχολείο. Είναι αυτοί που όταν έχαναν, έπαιρναν την μπάλα και έφευγαν. Ή την πετούσαν στον δρόμο, να την πατήσει το αυτοκίνητο να τελειώσει άδοξα το ματς. Ή την πήγαιναν στο γραφείο των καθηγητών. «Κύριε - κύριε κάποιος θα χτυπήσει».

Τέτοιοι τύποι είναι σήμερα υπουργοί. Δεν τους άρεσε η απόφαση για την Cosco και προσπάθησαν να την ανατρέψουν εισάγοντας λάθρα στην Βουλή ένα δικό τους κείμενο -ελπίζοντας ότι οι Κινέζοι δεν ξέρουν ελληνικά. Τώρα με το μισό κράτος στις διακοπές θέλουν να ορίσουν ως αρχαιολογική ζώνη το παλιό αεροδρόμιο! Ναι δεν είναι πλάκα.

Υπουργοί και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν Αυγουστιάτικα, για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. Κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό.

Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου... Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου…

Πέτα καλύτερα την μπάλα στην … αρχαιολογία!

Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων:

«Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς» αναφέρει και σημειώνει ότι «είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

 


http://www.efsyn.gr/arthro/yppo-arhaiologikos-horos-shedon-olo-elliniko

Διαβάστηκε 2563 φορές