Ποινικές διώξεις για την αδιαφάνεια και τις σπατάλες στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 17:26

Ποινικές διώξεις για τους χειρισμούς των προηγούμενων χρόνων στην κατασκευή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου έχουν ασκηθεί από την εισαγγελία Ηρακλείου. Οι διώξεις επιβεβαιώνουν κατά ένα μέρος τη γενική αίσθηση αλλά και τα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ότι πρόκειται για ένα έργο στο οποίο σπαταλήθηκαν υπερβολικά χρήματα, που ενδεχομένως δεν δικαιολογούνται, και το κόστος  θα φτάσει τουλάχιστον 2-2,5 φορές πάνω από τον προϋπολογισμό. Οι κακοί χειρισμοί στην υπόθεση αποδεικνύονται άλλωστε και από το γεγονός της απένταξης του έργου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού στις 12 Φεβρουαρίου 2014, καθώς η κατά συνέπεια απόφαση του ίδιου υπουργείου, στις 22 Ιουνίου 2015 για την επιστροφή από τη ΔΕΠΤΑΗ του ποσού των 11,8 εκατ. ευρώ, με το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί από την ένταξή του.

 

Η διαδικασία της τακτικής ανάκρισης επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος σημείωσε ότι πλέον αναφερόμαστε σε κύρια ανάκριση και όχι προκαταρκτική.

 

Οι διώξεις αναφέρονται σε καταστάσεις και δεν προσδιορίζονται σε πρόσωπα, τα οποία εντοπιστούν από την ανακριτική διαδικασία.

 

Ο δήμαρχος πάντως χθες τόνισε ότι μόλις ο δήμος παραλάβει το πόρισμα που ζήτησε η σημερινή διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ και αναφέρεται στην περίοδο 2010-2014, όταν και εκτελέστηκε το κύριο μέρος των εργασιών της πρώτης φάσης του έργου, τότε θα προκαλέσει ειδική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το σύνολο του έργου του Πολιτιστικού, όπως άλλωστε έχει ζητήσει η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών".

 

Στα δυο πορίσματα οι  Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καταγράφουν και περιγράφουν μια συνεχή διαδικασία αδιαφάνειας, παραβίασης της νομοθεσίας και απίστευτης σπατάλης στην κατασκευή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου.

 

Τα πορίσματα αφορούν στην πρώτη φάση των εργασιών, η σύμβαση για την οποία υπογράφηκε στις 12 Απριλίου 2006, είχε προϋπολογισμό, με τον ΦΠΑ, 26.394.291 €  και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε 730 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή στις 11 Απριλίου 2008

 

Τελικά, με τις υπερτιμολογήσεις, τις εργασίες που φέρονται να γίνονται χωρίς να προβλέπονται από πουθενά, το κόστος της πρώτης φάσης εκτοξεύτηκε στα 33.344.459 εκ. € (χωρίς τις αλλαγές στις μελέτες, που ήταν ένα κόστος άλλων 4,5 εκατ. €, ανεβάζοντας το κόστος της πρώτης φάσης στα 37.862.043 €) και το έργο ολοκληρώθηκε 3 χρόνια μετά τη συμβατική υποχρέωση, στις 30 Απριλίου 2011, δηλαδή με καθυστέρηση 1.114 ημερολογιακών ημερών.

 

Οι παρατάσεις διήρκεσαν 1,5 φορά πάνω από το χρόνο της σύμβασης!

 

Αυτό όπως ήδη είδαμε, είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται αναλόγως και το κόστος του έργου. Μόνο από τη διαδικασία αναθεώρησης της αρχικής σύμβασης, η επιβάρυνση έφτασε τα 3 εκατ. ευρώ! Η πρόβλεψη της δαπάνης αναθεώρησης ήταν 959.063 € κι τελικά ανήλθε στο ποσό των 4.054.535 €!

πηγή : candianews

http://www.candianews.gr/2016/03/08/pinikes-dioxis-gia-to-politistiko-kentro-irakliou/

Διαβάστηκε 2897 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 19:03