Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές στο ΤΕΕ 20 Νοεμβρίου

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 00:00

Εκλογές στο ΤΕΕ  

... και τα εκλογικά φυλλάδια μπερδεύονται πάνω στα γραφεία με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, τις σημειώσεις για τις καθημερινές προτεραιότητες, και με την αγανάκτηση  για όλους και για όλα!

 

·         Πόσα μεταπτυχιακά χρειάζονται για να νομιμοποιήσει κανείς ένα αυθαίρετο;

·         Πόσα διδακτορικά για να ερμηνεύσεις μια νομοθεσία που καθημερινά αλλάζει;

·         Πόση υποβάθμιση για να γίνεις χειριστής συστημάτων αντί για εμπνευσμένος και δημιουργικός μηχανικός; Για να διαπιστώσεις ότι άπειρες ώρες εργασίας είναι αναποτελεσματικές και ατελέσφορες;

·         Πόση ψυχραιμία χρειάζεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η δουλειά που ανέλπιστα βρήκες δεν μπορεί να περπατήσει, γιατί κάθε υπηρεσία έχει άλλη άποψη για την εφαρμογή της νομοθεσίας κι όλες αυτές οι απόψεις διαφέρουν απ’ αυτό που εσύ, ως μηχανικός, τεκμηριώνεις;

·         Πόση αντοχή για να ανταπεξέλθεις σε εργασιακές συνθήκες  «γαλέρας», αν βρεις την πολυπόθητη δουλειά;

·         Πόση υποβάθμιση να αντέξουν οι μηχανικοί στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες;

·         Πόσες φορές αναλογίζεσαι ότι, όταν σου έλεγαν «να περάσει όλη η ευθύνη στους μηχανικούς», εσύ θα έπαιρνεςτην ευθύνη,  ενώ άλλοι θα κρατούσαν και το μαχαίρι και το πεπόνι! Και θα συνέχιζαν να το κόβουν κατά πως βολεύει κάθε φορά αυτόν που έχει τις πιο καλές προσβάσεις στα τοπικά και όχι μόνο κέντρα εξουσίας.

·         Σε πόσα μητρώα να γραφτείς;

Μιλούσαν για  εκσυγχρονισμό και αναδιαρθρώσεις και έλεγες «μήπως κάτι καλό θα φέρει αυτή η ιστορία, γιατί δεν πάει άλλο!», για να δεις στο τέλος ότι το αντικείμενο της αναδιάρθρωσης είναι το κλείσιμο του γραφείου σου!

... Είναι κι η αγωνία να πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ το δικό σου ή και του παιδιού σου, που καμάρωνες που έγινε μηχανικός.

Είναι και τα παιδιά που δεν έκαναν καν έναρξη επαγγέλματος, μήπως και βρουν κάποια «απασχόληση» μέσω ΟΑΕΔ.

Είναι κι ο φίλος, η φίλη, που έφυγαν να δουλέψουν σ’ άλλη χώρα...

 

 

Διαπιστώνεις ότι το ΤΕΕ

·         πρωτοστάτησε σε όλα αυτά, τα πρότεινε και τα εφάρμοσε, μετατράπηκε σε εταιρεία, υποκατέστησε τις υπηρεσίες.

·         ζητά ακόμα περισσότερη «απελευθέρωση», ακόμα περισσότερη απορρύθμιση

·         αποδέχεται πλήρως το ρόλο του «πιστοποιητή προσόντων σπασμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων».

·         επικεντρώνεται στην «καινοτομία» των προσβάσεων σε χρηματοδοτήσεις και «ευκαιρίες»,  αλλά αναρωτιέσαι, γιατί μετά από τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, αυτές οι ευκαιρίες ποτέ δε φτάσανε σε σένα.

Δεν είχες συνειδητοποιήσει,

  ότι την εποχή της μετανεωτερικότητας, ελευθερία σημαίνει να μένεις μόνος κι αβοήθητος,

  ότι αυτό που κάποτε περιγράφαμε ως «μη συντονισμό» υπουργείων και υπηρεσιών θα γινόταν κανόνας, χάριν «ευελιξίας».

 

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ  τι έκανε;

Ως Περιφερειακό Τμήμα ήταν πάντα πιο κοντά στους μηχανικούς;

Για την ακρίβεια θα μπορούσε να είναι.      

Τι το εμπόδιζε;

       Ήταν πάντα πολύ απασχολημένο να οργανώνει και να συντηρεί πολύπλοκες σχέσεις ισορροπίας ανάμεσα στις καθεστωτικές κομματικές παρατάξεις, που εδώ και πολλά χρόνια το διοικούν.

      Ήταν απασχολημένο, επίσης, να δίνει εξετάσεις στα τοπικά κέντρα εξουσίας, να αποδεικνύει ότι συμμορφώνεται με τις πολιτικές επιλογές τους, και τις εξυπηρετεί. Όχι μόνο με τις αποφάσεις που έπαιρνε, αλλά και με τις αποφάσεις που απέφευγε να πάρει!

Την τριετία που πέρασε το ΤΕΕ/ΤΑΚ κυριολεκτικά δεν λειτούργησε.

Η Διοικούσα Επιτροπή ελάχιστες φορές συγκλήθηκε. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας δεν προωθούσε πολιτική που διαμορφωνόταν στο Τμήμα, αλλά τοποθετούνταν κατά τις περιστάσεις και το ευκαιριακό κλίμα.

 

Και η ΑΜΑΚ τι έκανε;

Η ΑΜΑΚ είχε επιτύχει ένα εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα, συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στο ΤΕΕ-ΤΑΚ αλλά, με βάση την παραπάνω συνταγή συμμαχιών, με τρόπο πρωτοφανή, η ΑΜΑΚ  αποκλείστηκε από τη διοίκηση!

Όμως δεν το έβαλε κάτω,  το πάλεψε!

 

   Προσπάθησε, πρότεινε, παρακίνησε, αντιστάθηκε, δούλεψε!

και …ενόχλησε! Χαρακτηριστικό είναι, πως κατά τη διάρκεια της θητείας, σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και συναντήσεις, δεν κληθήκαμε καν να συμμετέχουμε.

 

   Εισηγήθηκε με προτάσεις στη Διοικούσα Επιτροπή να συζητηθούν σοβαρά θέματα και να ληφθούν αποφάσεις για δράσεις.

Τα περισσότερα όμως δεν συζητήθηκαν. Είναι όλα καταγεγραμμένα στις παρεμβάσεις μας, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΜΑΚ.

    Παρακίνησε επανειλημμένα και πίεσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ να πάρει αποφάσεις ακόμα και για τα αυτονόητα (!!), όπως αυτά του ασφαλιστικού και της ασφαλιστικής ενημερότητας, προϋποθέσεις πρωταρχικές για να παραμείνουμε στο επάγγελμα!

     Κάλεσε το ΤΕΕ-ΤΑΚ για δράση, με θέμα τις εξελίξεις στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ,αφού η Δ.Ε. δεν εισήγαγε καν το θέμα προς συζήτηση.

    Η ΑΜΑΚ επέμεινε, και αφού η Διοικούσα Επιτροπή αγνοούσε και δεν υλοποιούσε την από 26-03-2014 απόφαση της Αντιπροσωπείας κατέθεσε  αίτημα για σύγκλιση έκτακτης Αντιπροσωπείαςμε θέμα το ασφαλιστικό, πετυχαίνοντας τελικά αποφάσεις για δράση στηΔ.Ε.και στηνΑντιπροσωπείατου ΤΕΕ/ΤΑΚ.

   Αντέδρασε στη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος που προώθησε η νέα συγκυβέρνηση, και είχε βασικά στοιχεία την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και την υποχώρηση των όποιων αναδιανεμητικών χαρακτηριστικών, ενεργώντας και αυτόνομα με την δημοσιοποίησηανοικτής επιστολής για τις ασφαλιστικές εισφορές και ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό…,

    Μετά από πρότασή μας, ηΑντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ αποφάσισε την απαγκίστρωση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής, της οποίας τις κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτουμε αδιαλείπτως από το 1997.  Αυτή η τεράστια «επενδυτική αποτυχία»  -την οποία καταγγέλλουμε χρόνια και-  την ευθύνη της οποίας έχει κυρίως ο διακομματικός μηχανισμός που διαχρονικά διοίκησε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ,   συνεχίζεται δυστυχώς εις βάρος μας και σήμερα.

 

Η ΑΜΑΚ στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ,

·         έθετε ζητήματα που πραγματικά απασχολούν τους μηχανικούς και σχεδόν κανείς άλλος δεν έθετε με αυτήν την οπτική,

·         έβαζε στο επίκεντρο την ανάπτυξη των περιφερειακών παραγωγικών δυνάμεων, σε αντιδιαστολή με την ευημερία των αριθμών,

·        αγωνίστηκε διαχρονικά  για το ΤΣΜΕΔΕ και την Τράπεζα Αττικής.

 

       Κάποιες φορές η μάχη κερδήθηκε,

όπως πρόσφατα, με την αναστολή χρέωσης των επιπλέον εισφορών στους κατόχους μελετητικού πτυχίου για το 2016, θέμα που αφορά τους μηχανικούς πανελλαδικά!

Η έντονη διαμαρτυρία των εκπροσώπων μας για το νέο χαράτσι που επέβαλε το ΤΕΕ στους μελετητές, η επιμονή και ο τρόπος με τον οποίο ανέδειξαν ότι οι εισφορές αυτές δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, οδήγησε στην απόσυρσή του.

 

Τα προβλήματα της περιφέρειας δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες των κεντρικών επιτελείων και γι αυτό η ΑΜΑΚ ήταν και είναι ξανά παρούσα να τα υπερασπιστεί, με ψηφοδέλτιο στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

 

Και τώρα;

    Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά που και τώρα λέμε, τα λέγαμε εδώ και πολλά χρόνια και τα παλεύαμε με χαρακτηριστική συνέπεια και θάρρος.  Είναι πολύ δυσάρεστο να επιβεβαιώνεσαι όταν προβλέπεις τα χειρότερα και δεν χαιρόμαστε καθόλου γι αυτό.

   Η απογοήτευση των συναδέλφων ανέβηκε κατακόρυφα κι αυτό θα εκφραστεί στις επερχόμενες εκλογές.

   Η δυσαρέσκεια αυτή όμως, πρέπει να εκφραστεί ενάντια στις παρατάξεις που διοίκησαν το ΤΕΕ και ειδικά στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, να εκφραστεί ενάντια στη συνδιοίκηση ΔΚΜ και ΠΑΣΚ (με όποιο όνομα κατά περίπτωση και συγκυρία, εμφανίζεται κάθε φορά) που διοικούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια το τμήμα, μοιράζοντας μεταξύ τους τις θέσεις στα προεδρεία.

 

Η αυτονομία της ΑΜΑΚ

    Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η ΑΜΑΚ, επέλεξε να είναι αυτόνομη παράταξη, μια παράταξη για τους μηχανικούς, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαρτήσεις.

    Η ανεξαρτησία αυτή από οποιονδήποτε κομματικό φορέα, δεν αποτελεί ιδεοληψία, αλλά διαχρονικό χαρακτηριστικό, το οποίο λειτουργεί εποικοδομητικά και προωθητικά για τις πολιτικές ζυμώσεις και επεξεργασίες που παράγονται στη βάση και οι οποίες οδηγούν σε συλλογικές θέσεις.

   Η επιλογή μας αυτή δεν ήταν εύκολη, επειδή μας έβαλε αντιμέτωπους μ’ ένα ολόκληρο σύστημα πολλαπλών δεσμεύσεων, εξαρτήσεων κι εκπτώσεων, που έπρεπε να μελετήσουμε, να κατανοήσουμε πως λειτουργεί και να αντιπαλέψουμε με συνέπεια κι όχι απλά με στείρα αντιπολίτευση.

  Κάποιες φορές ο αγώνας με το κατεστημένο έφτασε σε όρια πολέμου ενάντια στην απροκάλυπτη ανομία, όπως π.χ. στην περίπτωση του πρατηρίου καυσίμων στη Λ. Ικάρουαλλά και του Πολιτιστικού Κέντρου, και  των παράνομων αναθέσεων μελετών και έργων.

Ο ρόλος που αναλάβαμε ήταν και είναι πιστεύουμε, χρήσιμος για τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών, αλλά και την τοπική κοινωνία. Αυτό έγινε κατανοητό και επιβραβεύτηκε από τους μηχανικούς, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις,  και όχι μόνο. 

 

Τι θέλουμε  

- Θέλουμε ένα ΤΕΕ :

·         να πρωτοστατεί σε συνεργασία και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους ώστε να ανατραπούν οι πρόσφατοι νόμοι που έπληξαν ανεπανόρθωτα τους μηχανικούς και να αγωνιστεί ώστε να ανακτηθούν τα αυτονόητα: μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ασφάλιση για όλους, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, παραγραφή χρεών για όσους τεκμηριωμένα αδυνατούν να πληρώσουν,

·         να απαιτήσει την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της κλοπής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ,

·         να στηρίζει την εργασία για τον ελεύθερο επαγγελματία, τον υπάλληλο, τον άνεργο, τους νέους συναδέλφους,

·         να αγωνίζεται για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με γνώμονα τον ορθολογισμό, το σχεδιασμό, την περιφερειακή διάσταση, το σεβασμό στους φυσικούς πόρους και τον άνθρωπο, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας,

·         να αντιλαμβάνεται ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας συνιστούν τις κρίσιμες διαφορές και ταυτόχρονα τις ευκαιρίες για μια πρόοδο, τα αποτελέσματα της οποίας θα ξεκινούν και θα επιστρέφουν στην κοινωνία, αντί να «παίζονται» ως κέρδη στα διεθνή χρηματιστήρια,

·         να σέβεται την επιστήμη, να είναι ανοιχτό στις εξελίξεις της, να προωθεί τη διεπιστημονικότητα.

Κάτι τέτοιο μόνο μια συνεργασία των μηχανικών με τα ίδια «πιστεύω» μπορεί να επιβάλλει.

 

-Θέλουμε ένα ΤΕΕ/ΤΑΚ :

·         ανοικτό στους συναδέλφους και την κοινωνία,

·         προσανατολισμένο και επικεντρωμένο με συνέπεια στα προβλήματα των μηχανικών και της περιφέρειας,

·         που δεν κουράζεται να ενημερώνεται και να ενημερώνει,

·         που παράγει λύσεις αντί να διεκπεραιώνει ή να παραπέμπει, να ενθαρρύνει το διάλογο και τη συμμετοχή,

·         που προτάσσει την αξιοπρέπεια των μηχανικών και την ανάπτυξη του τόπου,

·         που προάγει την τεχνολογία και την επιστήμη του μηχανικού.

Η στάση αυτή για το ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι πιο επίκαιρη και επιβεβλημένη από ποτέ, με δεδομένες τις επάλληλες κρίσεις: της χώρας, της πολιτικής, της οικονομίας, του επαγγέλματος, της συλλογικότητας, παράλληλα με την πρωτοφανή ενίσχυση συγκεντρωτικών δομών,  και παντελή έλλειψη συμμετοχικής δημοκρατίας.

 

Ζητούμε την ψήφο και τη συμμετοχή σου,

για να διεκδικήσουμε  αποτελεσματικά, αυτά που μας αξίζουν.

 

με την ΑΜΑΚ πάμε δυνατά!

 

με ευθύνη,  με συνέπεια,  χωρίς  εξαρτήσεις!

 

 

 

 

Δείτε εδώ τους υποψήφιους με την ΑΜΑΚ

 

 

 

 

Διαβάστηκε 3870 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 14:04