*Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό…

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 16:30

 

                                                                                                       28Ιουνίου 2015

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό…

 

  Δημοσιεύτηκε στις 19/06 το Σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», εντός του οποίου (αρθ.36,37,38) ρυθμίζονται θέματα του ΕΤΑΑ και ειδικότερα το θέμα των αυξημένων εισφορών (του ν.3986/2011), το οποίο αποτελούσε, αποτελεί και μάλλον θα εξακολουθήσει να αποτελεί, βρόχο στο λαιμό χιλιάδων μηχανικών.

Συγκεκριμένα:

- Για τους πρό του 1993 ασφαλισμένους, καταβάλλουν εισφορές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30/06/2011.

-Για τους μετά του 1993 ασφαλισμένους, δίνεται η δυνατότητα επιλογής έως και δύο ασφαλιστικών κατηγοριών χαμηλότερων από αυτήν που βρίσκεται τώρα κάθε ασφαλισμένος - σύμφωνα με το (ν.3986/2011)-, αλλά μόνο για τη διετία 1/1/15 ως 31/12/16, ενώ μετά το 2016 ο ασφαλισμένος επανέρχεται αυτόματα στην ασφαλιστική κατηγορία που βρισκόταν την 1η /1 /2015. 

- Προϋπόθεση για την μετάβαση σε χαμηλότερη κατηγορία  είναι ο ασφαλιζόμενος να έχει εξοφλήσει τα χρέη του ή να βρίσκεται σε ρύθμιση.

-Το δικαίωμα της ένταξης σε χαμηλότερη κατηγορία ασκείται άπαξ, ενώ μετά την 31/12/2016 οι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν στις προβλεπόμενες από τον ν. 3986/2011 ασφαλιστικές κατηγορίες με τις συνεπαγόμενες αυξήσεις εισφορών.

-Δεν γίνεται καμία αναφορά στις οφειλές από την αναδρομική εφαρμογή των αυξήσεων των εισφορών (διάστημα 2011-2014), πράγμα που σημαίνει ότι καταλογίζονται και απαιτούνται (θα δούμε πως) οι αναδρομικές αυξήσεις εισφορών από 1/7/11.

-Στο άρθρο 37 (Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών) επιχειρείται να απεγκλωβιστούν οφειλέτες ασφαλισμένοι (προς συνταξιοδότηση), διευρύνοντας το ανώτερο όριο οφειλών στις 50.000€, καθορίζοντας διαδικασίες συμψηφισμού και δόσεων.

-Για το ζήτημα των ανέργων μηχανικών (χρέη, εισφορές & περίθαλψη) δεν υπάρχει καμία αναφορά , ομοίως και για το Κ.Ε.Α.Ο. (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) η λειτουργία του οποίου συνεχίζεται κανονικά.

Σταχυολογώντας τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και το όποιο επιχειρούμενο «πάγωμα» των αυξημένων εισφορών ενέχει απαγορευτικές προϋποθέσεις και σοβαρές στρεβλώσεις. Θεωρούμε αδιανόητο :

·         Να διαχωρίζονται οι ασφαλισμένοι σε παλιούς και νέους (προ/μετά 1993) συνεχίζοντας και ενισχύοντας την διαίρεση και τον κοινωνικό ¨εμφύλιο¨ μεταξύ των συναδέλφων.

·         Ότι το «πάγωμα» των αυξημένων εισφορών που επιχειρείται θα έχει διετή διάρκεια (2015-2016), ενώ ουσιαστικά κατοχυρώνει, απαιτεί και εφαρμόζει τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών, από 1/7/11.

·         Το γεγονός του ουσιαστικού αποκλεισμού, από το δικαίωμα της χαμηλότερης κατηγορίας, σε μη ενήμερους ασφαλισμένους, την συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή των συναδέλφων και ειδικότερα αυτούς που έχουν επιτακτικότερη την ανάγκη της μείωσης των εισφορών. Προφανώς εντάσσεται στην κατεύθυνση άμεσων εισπρακτικών μέτρων που θέτει σε ομηρία όσους χρωστάνε, αφού επιδιώκει να τους εξαναγκάσει να καταβάλλουν στο ταμείο τυχόν ελάχιστα χρήματα που έχουν(?) για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, ώστε να γλυτώσουν τις αυξημένες εισφορές για μια 2ετία.

Είναι αντιληπτό ότι δεν εισακούστηκαν τα αιτήματα των μηχανικών, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, προτάσσοντας κύρια:

-Την Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Ν. 3986/2011)

-Τα ζητήματα των ανέργων συναδέλφων (αναγνώριση ιδιότητας, κατάργηση εισφορών)

-Την ακύρωση του ν. 4172/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης-ΚΕΑ0

-Την κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές

 

Από τις συγκεκριμένες  προτάσεις του Σ/Ν πάνω στο ασφαλιστικό και τα ζητήματα που αφορούν το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αντιλαμβανόμαστε ότι  η κυβέρνηση προσπαθεί ¨με τις ασπιρίνες να γιατρέψει τον καρκίνο¨, συνεχίζοντας ουσιαστικά την λογική των μνημονιακών αντιασφαλιστικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων. 

 

Διαβάστηκε 3212 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 16:44