Ξεκίνησε ο υπολογισμός των νέων εισφορών για 1,4 εκατ. επαγγελματιών και αγροτών

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 06:28

Στα χέρια της Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας οι δηλώσεις 1,45 εκατομμυρίων επαγγελματιών και αγροτών για το καθαρό εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2016, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο υπολογισμός των νέων ασφαλιστικών εισφορών έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη εβδομάδα.

Αμέσως μετά, δηλαδή προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός, αναμένεται η ανάρτηση των πρώτων ειδοποιητηρίων για την καταβολή των εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης με βάση το εισόδημα του 2016 (εισφορές 26,9% επί του 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους).

Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν 670.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μπλοκάκηδες και άλλους 780.000 αγρότες.

Μαζί τις εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς (επαγγελματίες και αγρότες) αναμένεται να αναρτηθούν για πρώτη φορά και οι μηνιαίες εισφορές υπέρ του κλάδου επικουρικής ασφάλισης (7%Χ1/12 καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016) και εφάπαξ (4% Χ 1/12 εισοδήματος ) για 70.000 (επί συνόλου 670.000 ελευθέρων επαγγελματιών).

Εφόσον τα παραπάνω ειδοποιητήρια αναρτηθούν έως μέσα-τέλη Οκτωβρίου, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να κληθούν οι μη μισθωτοί να καταβάλλουν έως τις 30 Νοεμβρίου την πρώτη μηνιαία δόση των εισφορών τους με βάση το εισόδημα του 2016. Παράλληλα, αναμένεται -σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο- να ξεκινήσουν οι αναδρομικές επιβαρύνσεις ή επιστροφές για όσους μη μισθωτούς δήλωσαν μεγαλύτερο ή χαμηλότερο εισόδημα αντίστοιχα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Κατά την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι) και του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) να εξοφλήσουν τα ασφάλιστρά τους για το 2016 , όπως αυτές είχαν προκύψει με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, το οποίο ίσχυε έως 31/12/2016.

Συγκεκριμένα, μέχρι 30 Νοεμβρίου, οι νομικοί πρέπει να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα όλου του 2016, ενώ μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι τα ασφάλιστρα του β’ εξαμήνου του 2016.

Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την καταβολή των ασφαλίστρων των αγροτών, των μηχανικών και των γιατρών (όπως αυτά προέκυψαν με προηγούμενο σύστημα) έως τις 20 Δεκεμβρίου (προκειμένου τα έσοδα να περάσουν "ταμειακά" αποκλειστικά στο 2017), ενώ δεν αποκλείεται η προθεσμία αυτή να μετατεθεί για ένα μήνα αργότερα (και έτσι ένα μέρος των εσόδων να περάσει "ταμειακά" και στο 2018). Δεν αποκλείεται, πάντως, παράταση να δοθεί και για την καταβολή των ίδιων εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 μαζί και των αναδρομικών επιβαρύνσεων ή επιστροφών. Αν δοθεί παράταση και για την καταβολή των νέων εισφορών για όλους τους μισθωτούς (και όχι μόνο για τα ασφάλιστρα του 2016 για το τέως ΟΓΑ και το τέως ΕΕΤΑΑ), τότε είναι πιο πιθανό αυτή να πάει για τις 31/1/2018, προκειμένου να αποφευχθεί μία σχετική αναστάτωση εν μέσω Χριστουγέννων.

Στόχος μίας νέας –τρίτης κατά σειρά – παράτασης, αν μη τι άλλο, για τα ασφάλιστρα του 2016 (αγροτών, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) θα είναι να μην συμπέσει χρονικά η λήξη της προθεσμίας καταβολής των νέων εισφορών κύριας ασφαλισης-υγείας (και για ορισμένους και των εισφορών υπέρ του επικουρικό –εφάπαξ) με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 μαζί με τη λήξη της προθεσμίας των ασφαλίστρων για τους αγρότες, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους γιατρούς για το 2016.

Η αποφυγή μίας τέτοιας σύμπτωσης θα είναι κρίσιμη ιδίως για τους αγρότες, καθώς η πρώτη εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις για το 2016 δείχνει αύξηση στο καθαρό εισόδημα μίας σημαντικής –αν και όχι πλειοψηφικής- εξ αυτών. Αντίθετα, η εικόνα που υπάρχει για τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι επαγγελματίες "δείχνει" μικρές αυξομειώσεις που δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις καταβολές τους και έτσι τα έσοδα του ΕΦΚΑ, αν και αναμένεται συνολικά μία πτώση 11% -12% στα έσοδα ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές μη μισθωτών το 2018 σε σχέση με το 2017.

Όσον αφορά ειδικά τους αγρότες, επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ πως μία σημαντική μερίδα τους θα κληθεί να καταβάλλει διπλά αυξημένες εισφορές από τον ερχόμενο Νοέμβριο σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλε στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα θα καταβάλλει:

1) Αυξημένες μηνιαίες εισφορές λόγω του ότι δήλωσε το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015

2) Αναδρομικές εισφορές οι οποίες θα προκύψουν με βάση τη διαφορά των εισφορών που κατέβαλλαν στο 10μηνο του 2016 με βάση το εισόδημα του 2015 και εκείνες που έπρεπε να καταβάλλουν με βάση το εισόδημα του 2016.


Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει καταβάλλει τα ασφάλιστρα του 2016 το 80% των αγροτών που αναμενόταν να τα καταβάλλει.Αντίθετα, εκτιμάται ότι γύρω στο 60% των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ έχουν καταβάλλει τα ασφάλιστρα του 2016.

Συνεπώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων αγροτών και μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων συνηθίζουν να είναι συνεπείς θα καταβάλλει ταυτόχρονα στο διάστημα κοντά στις 30 Νοέμβριου την πρώτη δόση των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 και τις αναδρομικές εισφορές που προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ καταβληθέντων –καταβλητέων εισφορών και όχι τα χρωστούμενα ασφάλιστρα του 2016. Σε περίπτωση που αυτή η εικόνα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες, δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα χρωστούμενα ασφάλιστα του 2016.

Πηγή: http://www.capital.g...ion-kai-agroton

Διαβάστηκε 461 φορές