ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ νησί μας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΤΑΥ Κυριακή, 15 Μαΐου 2011 00:00

Καθώς το πρόβλημα των απορριμμάτων οξύνεται, απειλούνται πρόστιμα από την Ε.Ε. για τους ανεξέλεγκτους χώρους απόθεσης και μαγειρεύονται επικίνδυνες «λύσεις» στην πλάτη της τοπικής κοινωνίας, είναι ανάγκη οι πολίτες της Κρήτης να απαιτήσουν περιβαλλοντικά ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη, οικονομική και συνολικά βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

Υπογράψαμε την πρόσκληση του Δικτύου Οικοκρήτη και καλούμε το ΤΕΕ/ΤΑΚ, όλους τους Συλλόγους και τις Παρατάξεις των Μηχανικών να κάνουν το ίδιο. Καλούμε και όλους τους συναδέλφους να υπογράψουν ατομικά στο http://www.gopetition.com/petitions/aporrimmatakriti.html

 

Στο κείμενο – κάλεσμα του Δικτύου Οικοκρήτη αναφέρεται:

Οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν διατυπωθεί εδώ και αρκετό καιρό, περιγράφουν με σαφήνεια ένα αποκεντρωμένο και ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, δημιουργία περισσότερων κέντρων διαλογής-ανακύκλωσης, εκτεταμένη κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων τόσο σε οικιακό επίπεδο όσο και σε μονάδες σε επίπεδο δήμων. Αυτά, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ακόμα ενός ή και περισσότερων εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης/κομποστοποίησης και με σωστά φτιαγμένους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, εκτιμούμε πως με τη σταδιακή εφαρμογή των παραπάνω, σε 10-15 χρόνια αυτοί οι χώροι θα δέχονται μόνο το 15% της ποσότητας των σημερινών απορριμμάτων. Επίσης, ζητούμε να αποκατασταθούν αμέσως όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές και τα ρέματα με τα πεταμένα σκουπίδια... Επιτυχημένα στοιχεία εφαρμογής αυτού του μοντέλου υπάρχουν και στην Κρήτη όπως η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά, το κέντρο συλλογής και επαναχρησιμοποίησης του ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος στη Χερσόνησο και η διαλογή στην πηγή με 3 κάδους στη συνοικία της Αγ. Τριάδας του Ηρακλείου.

Τονίζουμε πως είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην επιλογή της τεχνολογίας καύσης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή, για τους εξής λόγους:

Α. Έχει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως εκπομπές επικίνδυνων αερίων και παραγωγή τοξικής στάχτης (τουλάχιστον το 25% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων!), η οποία πρέπει να θάβεται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

Β. Για τους ίδιους λόγους θα πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Γ. Έχει υπερβολικά υψηλό κόστος και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το μοντέλο που περιγράψαμε.

Δ. Όταν, μετά από πολλά χρόνια κατασκευής, λειτουργήσει θα δεσμεύει όλους τους δήμους να παρέχουν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων για δεκαετίες. Συνεπώς βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την εφαρμογή της πρόληψης και της ανακύκλωσης.

Ε. Είναι ασύμβατη με την πρόσφατη Οδηγία 98/2008 της Ε.Ε.

Παρά τα τόσο σοβαρά μειονεκτήματα, αυτή η απαράδεκτη λύση προωθείται σε όλη την Ελλάδα από διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα. Δηλώνουμε πως αν το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης υιοθετήσει αυτή τη «λύση», θα κινηθούμε άμεσα για τη ματαίωσή της, ενημερώνοντας τις τοπικές κοινωνίες και χρησιμοποιώντας κάθε νομικό μέσο.

Καλούμε λοιπόν φορείς και πολίτες της Κρήτης:

• Να συνυπογράψουν αυτό το κείμενο

• Να πιέσουν τις αρμόδιες αρχές για την υιοθέτηση της κατεύθυνσης διαχείρισης που προτείνει

• Να πάρουν μέρος σε ανοιχτή συγκέντρωση, σε τόπο και χρόνο που θα ανακοινωθεί σύντομα, για οργάνωση και συντονισμό της δράσης μας σε όλο το νησί.

Ολόκληρο το κείμενο υπογραφών στο:http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=7045

Διαβάστηκε 19445 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 11:43