ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΤΑΥ Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 00:00

Είναι πια ηλίου φαεινότερο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας: η απορρύθμιση κατεδαφίζει παντού με γρήγορους ρυθμούς ότι μέχρι χθες ήταν δεδομένο και βέβαια και το χώρο εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μηχανικών. Το παραδέχονται ακόμα και όποιοι αποδέχονται αυτή την πολιτική, είτε λόγω συμφερόντων, είτε λόγω ένταξης σε κομματικούς ή άλλους χώρους, είτε επειδή δε βλέπουν άλλη λύση.

Σε τέτοιες συνθήκες, άτομα, φορείς, κόμματα, υποχρεώνονται να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, να τοποθετηθούν απέναντι σε όλα αυτά με νέα κριτήρια. Ας δούμε λοιπόν πως ο «σύμβουλος της κυβέρνησης», το ΤΕΕ, λειτουργεί σε συνθήκες κρίσης, πόσο αμφισβητεί την πολιτική που ασκείται, πόσο υπερασπίζεται τα μέλη του και την κοινωνία –που συχνά ισχυρίζεται ότι υπηρετεί-, πόσο ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη, όχι των λογιστικών δεικτών και του χρηματιστηρίου και την επιστροφή σ’ αυτήν, αλλά του τόπου.

Είναι εξοργιστικό ότι ίσως κανένας άλλος φορέας εκτός από τους φορείς των μεγαλοεργοδοτών (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ), που προσπαθούν «να μετατρέψουν την κρίση σ’ ευκαιρία» αποκλειστικά για τον εαυτό τους, δεν εμφανίζεται να έχει πιο εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση  από αυτή που έχει το ΤΕΕ! Παρά τις επιφυλάξεις για την ποιότητα και το βάθος των αντιδράσεων άλλων φορέων, είναι γεγονός ότι όσες φορές εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στα ΜΜΕ ήταν για να δηλώσει ότι κάθε νομοσχέδιο που μας αφορά ήταν σε σωστή κατεύθυνση, ίσως για να εκφράσει κάποιες επί μέρους παρατηρήσεις, ενώ παράλληλα γινόταν γνωστό ότι κάθε νομοσχέδιο είχε συνταχθεί με τη συνεργασία του.

Δεν ξέρουμε αν μέσα στα πλαίσια της οικουμενικής συνεργασίας που προέκυψε μετά από τις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ υπήρχε και η δέσμευση του Προέδρου του ΤΕΕ να λύνει όλα τα ζητήματα «κατόπιν ενεργειών του». Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων των μηχανικών δεν μπορεί να γίνει «κατόπιν ενεργειών» κανενός, αφού τέτοιες πρακτικές λειτουργούν μόνο όταν εναρμονίζεται κανείς στα στενά όρια της πολιτικής που κάθε φορά ασκείται και όχι όταν η ασκούμενη πολιτική είναι τόσο ξεκάθαρα σε αντίθετη κατεύθυνση και πρέπει να επιβάλλουμε κάτι διαφορετικό.

Σήμερα εμφανίζονται με καταιγιστικό ρυθμό νομοσχέδια και άλλα μέτρα κάθε μέρα που ξημερώνει. Θα πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστεύει ότι λειτουργεί διάλογος και διαβούλευση. Διαβούλευση γίνεται μόνο μέσα σε προκαθορισμένα όρια την ίδια στιγμή που ο αυταρχισμός και τα εκβιαστικά διλήμματα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αυτούς τους όρους αποδέχεται και συνεργάζεται με δική του ευθύνη, αφού κατά κανόνα ούτε τα όργανά του ΤΕΕ και των Π.Τ. συμμετέχουν.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, Παρατάξεις του ΤΕΕ και Σύλλογοι Μηχανικών συντάσσουν καταλόγους αιτημάτων σαν να μην τρέχει τίποτα!Τους διαβάζουμε και αναρωτιόμαστε αν ζούμε με αυτούς που τους συντάσσουν στην ίδια χώρα. Τέτοια αιτήματα σήμερα δεν μπορούν να έχουν καμία τύχη, επειδή βρίσκονται στον αντίποδα της κυρίαρχης πολιτικής. Για να υπάρξει έστω ελπίδα να ικανοποιηθούν χρειάζεται να ασκηθεί πίεση ανάλογης έντασης με αυτή που ασκεί η κυβερνητική πολιτική. Τέτοια πίεση μπορεί να προκύψει μόνο από τη συμμετοχή μας και από τη συνεργασία μας με άλλες κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν ζητήματα στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό όμως ακριβώς είναι που δεν εξηγούν στους συναδέλφους οι συντάχτες των αιτημάτων, όπως δεν εξηγούν ούτε τι πραγματικά συμβαίνει  στη χώρα μας, ούτε γιατί συμβαίνει. Όσοι αυτά δεν τα λένε, παραπλανούν τους συναδέλφους.

Το ΤΕΕ έχει ένα ιστορικό πολύχρονης προσπάθειας να μένουν οι μηχανικοί μακριά από συμμετοχή και κινητοποιήσεις που δεν «ταιριάζουν» στο ΤΕΕ. Στο ιστορικό αυτό προστέθηκε η κατάργηση του έντυπου Ενημερωτικού Δελτίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο δεν αποστέλλεται με μαζική αποστολή όπως γίνεται με το νέο Newsletter που αντικατέστησε την πολύ χρήσιμη ενημέρωση αποδελτίωσης του καθημερινού τύπου. Το περιεχόμενο του Newsletter είναι αποκαλυπτικό για το ρόλο του ΤΕΕ, αντανακλά την απόλυτη συνεργασία του ΤΕΕ με την κυβέρνηση και περιλαμβάνει μόνο τις απόψεις του Προέδρου, αλλά όχι και ενοχλητικές απόψεις παρατάξεων.

Την προνομιακή σχέση συνομιλητή της κυβέρνησης και τη σιωπή των Μηχανικών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είναι αποφασισμένος να την διατηρήσει με κάθε θυσία. Αυτό απέδειξε στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 16/7, όπου δεν ψήφισε ούτε ο ίδιος το Σχέδιο Π.Δ. για τις αμοιβές, που είχε ήδη στείλει εν κρυπτώ στα υπουργεία, για να προκαλέσει τη διάλυση του Σώματος με πλαστή έλλειψη απαρτίας, όταν είδε ότι υπήρχε κίνδυνος να ληφθεί απόφαση για απόσυρση του Σχεδίου Π.Δ.

Ακόμη και μέλη της ΠΑΣΚ έμειναν άναυδα!

Διαβάστηκε 5638 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 10:03